GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Oporavak hrvatske industrije bit će usporen, potreban zaokret

Oporavak hrvatske industrije bit će usporen, potreban zaokret
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.02.2021 / 08:54
Autor: RBA analize
ANALIZA - Nakon pada na godišnjoj razini u studenom, industrijska proizvodnja tijekom prosinca vratila se pozitivnim vrijednostima.

Naime, prema podacima DZS-a, uz rast od 0,6% na mjesečnoj razini (sezonski i kalendarski prilagođeni indeksi), obujam industrijske proizvodnje u prosincu bio je viši za 0,3% u odnosu na isti mjesec 2019. godine (sezonski prilagođeni indeksi). Promotrimo li kretanja u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju, u usporedbi s trećim tromjesečjem 2020. industrijska proizvodnja porasla je za 5,4% (prema izvornim indeksima). Na kraju, promatrano na razini 2020. godine, ukupna industrija zabilježila je pad od 3,4% u odnosu na 2019. godinu (prema kalendarski prilagođenim indeksima).

Promatrajući prema glavnim industrijskim grupacijama, negativna kretanja tijekom 2020. u odnosu na 2019. godinu zabilježena su kod svih kategorija, s najsnažnijim utjecajem pada proizvodnje u kategoriji Trajni proizvodi za široku potrošnju, kod koje je zabilježen godišnji pad od 14,1%. Slijede kategorije Netrajni proizvodi za široku potrošnju (-6,4%), Intermedijarni proizvodi (-1,9%), Energija (-1,4%) te Kapitalni proizvodi (-0,2%).

Promotrimo li djelatnosti, prerađivačka je industrija (koja čini preko 80% ukupne proizvodnje) tijekom 2020. zabilježila pad od 4,0%. Tako je godišnji pad kod prerađivačke industrije zabilježen u nizu djelatnosti pri čemu su neke stope poprimile i dvoznamenkaste vrijednosti, a najsnažniji pad zabilježen je u potkategoriji Proizvodnja odjeće (-23,0%). Uz prerađivačku industriju, pad je zabilježen i kod Rudarstva i vađenja (-9,0%), dok je kategorija Opskrba električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija u 2020. porasla 2,1%.

Ukupan broj zaposlenih osoba u industriji u 2020. niži je za 2,9% u odnosu na 2019. godinu. Uz navedeni pad broja zaposlenih, u promatranom razdoblju proizvodnost rada bila je viša za 0,1%.

Mogući oporavak industrije možemo očekivati s početkom drugog tromjesečja, pogotovo ako se cijepljenje ubrza i pandemija smiri. Naime, iako će industrija vratiti dio izgubljenog obujma, oporavak ne može dobiti jači zamašnjak sve dok se ne riješe neka strukturna pitanja. Tako će priča o niskoj konkurentnosti ostati neriješena sve dok se ne dogodi zaokret prema proizvodnji proizvoda srednje do visoke tehnološke složenosti.

Tagovi: industrijska proizvodnja, hrvatska industrija, prerađivačka industrija, energija, koronakriza
PROČITAJ I OVO
China economy grew 5.3% in the first quarter, beating expectations
FASTER THAN EXPECTED
China economy grew 5.3% in the first quarter, beating expectations
BEIJING - China’s economy in the first quarter grew faster than expected, official data released Tuesday by China’s National Bureau of Statistics showed.
Kineska ekonomija porasla 5,3% u prvom kvartalu, nadmašivši očekivanja
RAST
Kineska ekonomija porasla 5,3% u prvom kvartalu, nadmašivši očekivanja
PEKING - Kinesko gospodarstvo u prvom je tromjesečju raslo brže nego što se očekivalo, pokazuju službeni podaci koje je u utorak objavio kineski Nacionalni zavod za statistiku.
Hrvatska s najvećim mjesečnim padom industrijske proizvodnje u EU u veljači
PAD
Hrvatska s najvećim mjesečnim padom industrijske proizvodnje u EU u veljači
ZAGREB - Hrvatska je u veljači bilježila najveći pad industrijske proizvodnje u EU na mjesečnoj razini, pokazalo je u ponedjeljak izvješće Eurostata, uz naznake stabilizacije u eurozoni i Uniji.
Svjetska banka: Raste jaz između bogatih i siromašnih zemalja
SVE GORE
Svjetska banka: Raste jaz između bogatih i siromašnih zemalja
WASHINGTON - U više od polovice od 75 najsiromašnijih zemalja svijeta, unatoč njihovom važnom potencijalu u sirovinama i aktivnom mladom stanovništvu, BDP po glavi stanovnika u 2023./2024. raste sporije nego u bogatim zemljama, što povećava nejednakost - objavila je Svjetska banka.
Maloprodaja u SAD-u porasla u ožujku više nego što se očekivalo
RAST
Maloprodaja u SAD-u porasla u ožujku više nego što se očekivalo
WASHINGTON - Maloprodaja u SAD-u porasla je u ožujku za 0,7 posto u odnosu na veljaču, izvijestilo je danas američko ministarstvo trgovine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE