GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Oporavak njemačke ekonomije u trećem tromjesečju

Oporavak njemačke ekonomije u trećem tromjesečju
SIGNALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.10.2020 / 11:23
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Njemačko gospodarstvo snažno je poraslo u trećem tromjesečju, nakon rekordnog pada u prethodna tri mjeseca, ali pad prometa u maloprodaji u rujnu signalizira nevolje na pragu novog vala pandemije koronavirusa.

Njemački BDP porastao je u razdoblju od srpnja do rujna 8,2 posto u odnosu na prethodno tromjesečje kada je potonuo 9,8 posto, najviše otkada je Destatis počeo objavljivati podatke.

Na godišnjoj razini BDP je prema kalendarski prilagođenim podacima pao 4,3 posto, izračunao je statistički ured.

Iako se gospodarstvo u trećem tromjesečju oporavilo od rekordnog pada u jeku prvog koronavala, još je uvijek prema sezonski i kalendarski prilagođenim podacima 4,2 posto manje u usporedbi s posljednjem tromjesečjem 2019., prije globalne koronakrize, upozorava Destatis.

Glavni su oslonac rasta u razdoblju od srpnja do rujna bili veća osobna potrošnja, pojačana ulaganja kompanija i snažan rast izvoza, navode statističari.

Promet u maloprodaji najavljuje nevolje

U odvojenom je izvješću Destatis danas izvijestio da je promet u trgovini na malo u rujnu pao 2,2 posto u odnosu na kolovoz kada je smanjen 1,8 posto, izvijestio je Destatis.

U odnosu na prošlogodišnji rujan promet je pao 6,5 posto, dvostruko snažnije nego u kolovozu.

Prodaja hrane, pića i duhana porasla je 6,8 posto a prodaja neprehrambenih proizvoda 6,5 ??posto u odnosu na prošlogodišnji rujan.

U odnosu na veljaču, mjesec prije izbijanja pandemije korone u Njemačkoj, prodaja je u rujnu po kalendarski i sezonski prilagođenim podacima realno bila veća za 2,8 posto, objavio je Destatis.

Nominalno je promet u maloprodaji u rujnu na mjesečnoj razini pao 2,6 posto dok je na godišnjoj razini uvećan 7,7 posto.

Tagovi: njemačka ekonomija, Destatis, njemačka vlada, Njemačka
PROČITAJ I OVO
Vlada Srbije izdvojila 1,98 milijardi dinara za turizam i ugostitelje
PODRŠKA
Vlada Srbije izdvojila 1,98 milijardi dinara za turizam i ugostitelje

BEOGRAD - Vlada Srbije saopštila je da je donela Uredbu kojom je iz budžeta izdvojeno 1.98 milijardi dinara kao meru podrške opstanku turističke i ugostiteljske privrede.

Fitch potvrdio dugoročni kreditni rejting Hrvatske, ove godine očekuje pad BDP-a od 9%
REJTING
Fitch potvrdio dugoročni kreditni rejting Hrvatske, ove godine očekuje pad BDP-a od 9%
ZAGREB - Kao što je to učinila u lipnju, rejting agencija Fitch je u najnovijom izvješću od 4. prosinca potvrdila dugoročni kreditni rejting Hrvatske 'BBB-', a izglede procijenila kao stabilne.
Oštro posustao tempo zapošljavanja u SAD-u u studenome
TRŽIŠTE RADA
Oštro posustao tempo zapošljavanja u SAD-u u studenome
WASHINGTON - Američki poslodavci otvorili su u studenom više nego upola manje radnih mjesta nego u listopadu, pokazuju podaci ministarstva rada, signalizirajući posustajanje oporavka tržišta rada u uvjetima skoka broja zaraženih koronavirusom.
Aladrović: Do kraja godine poslodavcima će se isplatiti 8 mlrd kuna za potpore
POTPORE
Aladrović: Do kraja godine poslodavcima će se isplatiti 8 mlrd kuna za potpore
ZAGREB - Ministar rada i socijalne skrbi Josip Aladrović u petak je istaknuo da je dosad za mjere očuvanja radnih mjesta i skraćenog radnog vremena isplaćeno iz državnog proračuna 7,6 milijardi kuna, a da se do kraja godine očekuje da će se taj iznos popeti na 8 milijardi kuna.
Potpore i onima koji nisu zatvoreni
ODLUKE
Potpore i onima koji nisu zatvoreni
ZAGREB - Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u petak je odlučilo o izmjenama vezanim za potpore za očuvanje radnih mjesta, koje će, uz poslodavce kojima je rad ograničen, moći ostvariti i njihovi dobavljači te po novome i izdavači, članovi uprava, direktori i prokuristi, a odlučilo je i o mjeri naknade fiksnih troškova.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE