GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Orban isključuje kompromis u pitanju proračuna EU-a

Orban isključuje kompromis u pitanju proračuna EU-a
STAVOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.11.2020 / 10:57
Autor: SEEbiz / H
BUDIMPEŠTA - Stajalište Mađarske o vetu na proračun i fond za oporavak Europske unije "čvrsto je", rekao je u petak premijer Viktor Orban, dodajući da ne želi tražiti kompromis u pitanju vladavine zakona.

Orban je govorio na državnom radiju dan nakon što su Mađarska i Poljska rekle da vladavina prava ne može biti uvjet za pristup novcu iz europskog proračuna i plana oporavka osim ako se ne promijeni temeljni dokument Europske unije.

Mađarska i Poljska uložile su prošli tjedan veto na višegodišnji proračun EU-a i plan oporavka zbog uvjetovanja isplate novca poštivanjem vladavine prava, a njihov veto mogao bi odgoditi isplatu fondova vrijednih ukupno 1,8 bilijuna eura, uključujući i milijarde eura namijenjene oporavku gospodarstva upravo u vrijeme kad se EU mora nositi s drugim pandemijskim valom covida-19 i dvostrukom recesijom.

Te dvije države su pod istragom EU-a zbog navodnog potkopavanja neovisnosti suda, medija i nevladinih organizacija. Orban je u petak rekao da su glasovi Mađarske i Poljske ključni za proračun i fond oporavak EU-a. Dodao je da povezivanje političkih rasprava s ekonomskim pitanjima nije pravno pitanje, već politička odluka nekolicine članova EU-a i Europskog parlamenta.

"Naše je stajalište čvrsto, njihovo je samo politička volja", rekao je Orban. "Njihovo se može promijeniti, naše ne može. Ne želim kompromis", kazao je.

Viši diplomat EU-a rekao je u četvrtak da države članice EU-a i europski zastupnici više nemaju volje ponovno pregovarati o uvjetima koji povezuju novac s poštivanjem demokratskih načela.

"Svojim izjavama Poljska i Mađarska tonu sve dublje u izolaciju", rekao je diplomat.

Poljska i Mađarska su među članicama Unije koje primaju najviše europskog novca per capita i objema je novac prijeko potreban za gospodarstvo narušeno pandemijom koronavirusa.

U desetljeću na vlasti, Orban je javnom potrošnjom izgradio odanu poslovnu elitu koja uključuje neke članove njegove obitelji i najbliže prijatelje, dijelom koristeći državne i EU fondove vrijedne milijarde eura.

Tagovi: Viktor Orban, proračun EU, vladavina prava, Mađarska, Europska komisija
PROČITAJ I OVO
Industrijska proizvodnja u veljači oštro pala, treći mjesec zaredom
PAD
Industrijska proizvodnja u veljači oštro pala, treći mjesec zaredom
ZAGREB - Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u veljači pala treći mjesec zaredom na godišnjoj razini, i to za više od 5 posto, znatno oštrije nego prethodnih mjeseci.
Potrošnja u Hrvatskoj u veljači porasla jedanaesti mjesec zaredom
RAST
Potrošnja u Hrvatskoj u veljači porasla jedanaesti mjesec zaredom
ZAGREB - U Hrvatskoj je u veljači potrošnja u maloprodaji porasla 11. mjesec zaredom na godišnjoj razini, i to brže nego mjesec dana prije, što ukazuje na stabilan rast gospodarstva u prvom tromjesečju ove godine.
Što pokazuje usporedba hrvatskih realnih plaća s regijom?
PLAĆE
Što pokazuje usporedba hrvatskih realnih plaća s regijom?
ANALIZA - Prema posljednjim dostupnim podacima WIIW Instituta (The Vienna Institute for International Economic Studies) prosječna bruto plaća u Hrvatskoj iznosila je 1.620 eura u prosincu 2023.
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
SIGNALI
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
WASHINGTON - Raspoloženje američkih potrošača o gospodarskom stanju u zemlji porastao je u ožujku na najvišu razinu u posljednje tri godine, prema podacima Sveučilišta u Michiganu, čiji je indeks porastao sa 76,9 u travnju na 79,4 boda.
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE