GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Oreščanin: Vladine mjere pokazuju fundamentalno nepoznavanje hrvatskoga gospodarstva

Oreščanin: Vladine mjere pokazuju fundamentalno nepoznavanje hrvatskoga gospodarstva
PODUZETNICI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.03.2020 / 12:26
Autor: SEEbiz
ZAGREB - U drugom izdanju emisije „Poduzetnički mindset“ na N1 televiziji, Saša Cvetojević jučer je ugostio čelnike Inicijative Glas poduzetnika Dražena Oreščanina, suosnivača i predsjednika Uprave tvrtke Poslovna inteligencija te e-poduzetnika Hrvoja Bujasa, vlasnika platformi Crno jaje, GoHOme i Osiguraj me.

Povod za gostovanje u emisiji, koju je pokrenuo časopis Poduzetnik s programskim partnerom EY Hrvatska, bilo je 10 dodatnih mjera za spas hrvatskog poduzetništva, koje je ova Inicijativa poslala Vladi RH kao odgovor na nedavno predstavljen paket od 63 mjere namijenjene pomoći hrvatskom gospodarstvu u krizi izazvanoj pandemijom koronavirusa.

I Bujas i Oreščanin navode kako su se na pokretanje Inicijative Glas poduzetnika odlučili ne gledajući svoje partikularne interese ili interese kompanija čiji su vlasnici, već su smatrali da se mora hitno i proaktivno reagirati jer je riječ o zaštiti čitavog privatnog sektora u Hrvatskoj. Velika podrška Inicijativi najbolji im je pokazatelj kako postoji opći konsenzus privatnika o tome kako su donesene Vladine mjere nedovoljne te će uskoro velik broj privatnih poduzetnika i obrtnika biti primoran na značajnija otpuštanja ili čak gašenje tvrtki u borbi za opstanak.

Hrvoje Bujas je u uvodu emisije istaknuo da su neke mjere dobre, kao npr. one za financiranja minimalne neto plaće u visini 3.250 kn u iduća tri mjeseca te moratorij na kredite, no one neće riješiti probleme u kojima su se sada našli svi poduzetnici.

„Smatram da je ključno umjesto odgode plaćanja poreza na dohodak, doprinosa, prireza i komunalnih i parafiskalnih nameta za iduća tri mjeseca, privatni sektor u potpunosti osloboditi svih navedenih davanja, jer je velikom broju poduzetnika i obrtnika donesenim mjerama Nacionalnog stožera civilne zaštite u potpunosti onemogućen rad i ostvarivanje bilo kakvih prihoda. Nadalje, privatnicima se u okviru mjera nudi mogućnost dizanja kredita, čime se samo prolongiraju davanja državi, što je još jedan pokazatelj kako se ne distribuira ravnomjerno teret cjelokupne situacije, u potpunosti ostavljajući javni sektor neokrznutim“, iznio je Bujas tijekom gostovanja u emisiji Poduzetnički mindset.

Prema Bujasovu mišljenju, upravo je ova izazovna situacija pokazala da se puno toga može riješiti brže i efikasnije digitalnim putem te se nada da je sada svima jasno kolika je nužnost digitalizacije javnog sektora, kao i smanjenje ogromnog birokratskog aparata, odnosno javne uprave. Dodao je i da upravo u ovom trenutku država treba pomoći i potaknuti one sektore koji i u ovoj krizi dobro posluju i ostvaruju značajne prihode na dodatno zapošljavanje kako bi se i na taj način umanjili njezini negativni efekti.

Dražen Oreščanin velik problem vidi u činjenici kako donesene Vladine mjere pokazuju fundamentalno nepoznavanje hrvatskoga gospodarstva, koje se bazira na mikro, malim i srednjim poduzetnicima, a koji bez novih prihoda u velikoj većini imaju financijskih zaliha za preživljavanje mjesec ili dva. Odgodu plaćanja poreza na dohodak, doprinosa i prireza ne smatra nikakvim rješenjem jer je dobar dio poduzetnika u karanteni, kao i ostali hrvatski građani, u uvjetima u kojima ne mogu proizvoditi, ostvarivati dodanu vrijednost, prihodovati.

„Vlada mora shvatiti da je privatnicima prevelik rizik u ovim neizvjesnim okolnostima prihvatiti odgodu obveza, ne znajući kad i u kojem opsegu će moći normalno poslovati. Jednostavnije im je ili djelomično ili u potpunosti otpustiti ljude, što bi idućih mjeseci moglo dovesti do brojke od čak 400.000 nezaposlenih u Hrvatskoj. Dodatne mjere koje smo predložili jednostavno su nužnost, na tragu sličnih mjera koje je donio dobar dio europskih država kako bi održale funkcioniranje vlastitih gospodarstava, a Republiku Hrvatsku bi stajale 4 milijarde eura. Za ilustraciju, Njemačka je u okviru svojih mjera za gospodarstvo izdvojila čak 800 milijardi eura“, istaknuo je Dražen Oreščanin.

Naposljetku je iznio da ovu krizu svakako treba iskoristiti kako bi se napravio kompletan reset cjelokupnog funkcioniranja hrvatske države i društva u cjelini, kako bismo stvorili simboličku Hrvatsku 2.0. Ona bi bila bolja za život, u njoj bi mladi željeli ostati, svi koji to žele mogli bi normalno poslovati, a Vlada i javne institucije bile bi kvalitetan servis svim građanima.

Tagovi: Dražen Oreščanin, Hrvoje Bujas, Glas poduzetnika, Saša Cvetojević, hrvatska ekonomija, koronakriza
PROČITAJ I OVO
Kako je prošao finski eksperiment s osnovnom plaćom?
DVOJBE
Kako je prošao finski eksperiment s osnovnom plaćom?
HELSINKI - Finska već dvije godine plaća 560 eura mjesečno izabranoj skupini 2.000 građana - bez pitanja i bez uvjeta. Potiče li to lijenost - kako tvrde jedni? Ili pruža doista pravu slobodu?
Dramatičan pad potražnje za radnicima na godišnjoj razini
TRŽIŠTE RADA
Dramatičan pad potražnje za radnicima na godišnjoj razini

ZAGREB – Indeks slobodnih radnih mjesta – OVI indeks u svibnju pokazuje prve naznake oporavka potražnje za radom nakon dramatičnog smanjenja u travnju, ali je razina potražnje još uvijek daleko ispod one prije pandemije koronavirusa, ističu analitičari Ekonomskog insituta.

Ekonomija eurozone s blažim padom aktivnosti u svibnju
TREND
Ekonomija eurozone s blažim padom aktivnosti u svibnju
BRUXELLES - Pad aktivnosti u gospodarstvu eurozone u svibnju je znatno ublažen u usporedbi s travnjem, no ostaje i dalje izražen u uvjetima koronakrize, pokazuje u srijedu izvješće londonske tvrtke Markit.
MAT: Osetan pad srpske privrede u aprilu
OČEKIVANO
MAT: Osetan pad srpske privrede u aprilu
BEOGRAD - U aprilu su se efekti pandemije koronavirusa na privredu Srbije ispoljili u punoj meri, ističe se u najnovijem broju biltena "Mesečne analize i trendovi" (MAT).
Restart koalicija predstavila gospodarski program: Obnoviti potražnju i zaštititi radna mjesta
PROGRAM
Restart koalicija predstavila gospodarski program: Obnoviti potražnju i zaštititi radna mjesta
ZAGREB - Restart koalicija predstavila je svoj gospodarski program u središnjici SDP-a na Iblerovom trgu, javlja HRT.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE