GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Osjetan pad slovenskog izvoza i uvoza u travnju

Osjetan pad slovenskog izvoza i uvoza u travnju
OČEKIVANO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.06.2020 / 13:28
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA - Slovenija je u travnju izvezla roba u vrijednosti 2,01 milijardu eura, što je u odnosu na travanj prošle godine pad za 28,8 posto, dok je uvoz pao još snažnije, za 41,2 posto, na 1,86 milijardi eura, objavio je u utorak državni statistički ured.

Slovenija je tako u travnju, koji je bio prvi mjesec u kojem su se u punoj mjeri osjetile posljedice epidemije Covida-19, zabilježila višak u robnoj razmjeni od 149,3 milijuna eura, uz pokrivenost uvoza izvozom od 108 posto.

Prema statističkim podacima, Slovenija je zabilježila najveći vanjskotrgovinski suficit u zadnjih 10 godina u travnju ove godine, a nakon što je u travnju prošle godine zabilježila veliki vanjskotrgovinski deficit.

Statističari napominju i kako je u travnju najveći pad izvoza i uvoza zabilježen u automobilskoj industriji, sa smanjenjem za oko tri četvrtine u odnosu na travanj prošle godine. Ipak, proizvodi automobilske industrije činili su treći najvažniji udio u ukupnom izvozu i uvozu, uz djelatnosti medicinskih i farmaceutskih proizvoda te električnih strojeva i opreme, ističu iz statisičkog ureda.

Slovenija je u travnju u zemlje članice EU izvezla roba u vrijednosti 1,24 milijarde eura, što je 41,4 posto manje nego u travnju prošle godine, dok je uvoz iz tih zemalja pao za 45,4 posto, na 1,18 milijardi eura.

Pritom se, navode statističari, vrijednost robne razmjene smanjila sa svim najvažnijim trgovinskim partnerima iz EU-a, najviše s Italijom i Njemačkom, koja i dalje ostaje najvažniji vanjskotrgovinski partneri Slovenije.

Po podacima slovenskog statističkog ureda, u zemlje koje nisu članice EU-a u travnju je izvezeno roba u vrijednosti 766,5 milijuna eura, što je na godišnjoj razini porast za 9,3 posto. Istodobno je uvoz iz tih zemalja smanjen za 32,1 posto, na 680,4 milijuna eura. Na međugodišnji rast izvoza u zemlje nečlanice EU-a najviše je utjecao rast izvoza u Švicarsku, koja je tako postala drugi najvažniji trgovinski partner Slovenije, objašnjavaju statističari.

Podaci za prva četiri mjeseca ove godine pokazuju da je slovenski izvoz u odnosu na isto lanjsko razdoblje smanjen za 2,6 posto, na 10,79 milijardi eura, dok je uvoz pao za 9,4 posto, na 10,21 milijardu eura. Trgovinski suficit tako je u četiri mjeseca iznosio 585,8 milijuna eura, a pokrivenost uvoza izvozom 105,7 posto.

Tagovi: slovenski izvoz, slovenski uvoz, slovenska ekonomija, koronakriza
PROČITAJ I OVO
Zašto S&P prošli tjedan nije podigao hrvatski kreditni rejting?
REJTING
Zašto S&P prošli tjedan nije podigao hrvatski kreditni rejting?
ANALIZA - Prošli tjedan trebao je obilježiti S&P Global Rating ažuriranjem kreditnog rejtinga Hrvatske.
Ove godine dosad 43.000 radnih dozvola za strance, 46% više nego lani
STRANI RADNICI
Ove godine dosad 43.000 radnih dozvola za strance, 46% više nego lani
ZAGREB - Jedan od najvećih problema hrvatskog gospodarstva trenutačno je nedostatak radne snage u većini sektora.
Inflacija u EU usporila u veljači, Hrvatska na vrhu u eurozoni
CIJENE
Inflacija u EU usporila u veljači, Hrvatska na vrhu u eurozoni
BRUXELLES - Inflacija u EU usporila je u veljači, prateći trend u eurozoni, pokazale su u ponedjeljak nove procjene Eurostata.
Inflacija će padati, ali sporije nego što bismo željeli
ANALITIČARI
Inflacija će padati, ali sporije nego što bismo željeli
ANALIZA - Državni zavod za statistiku u petak je objavio konačne podatke indeksa potrošačkih cijena za veljaču 2024. Uz prvi rast na mjesečnoj razini (+0,2%) od listopada 2023., indeks potrošačkih cijena porastao je na godišnjoj razini 4,1%, kao i u siječnju.
Oporavak cijena željezne rudače
ROBE
Oporavak cijena željezne rudače
LONDON - Željezna rudača skočila je blizu 100 dolara po toni jer su podaci iz Kine dali mješovitu sliku o izgledima potražnje u industriji čelika u zemlji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE