GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Osobna potrošnja u Italiji past će 10 posto ako karantena ostane do lipnja

Osobna potrošnja u Italiji past će 10 posto ako karantena ostane do lipnja
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.04.2020 / 20:10
Autor: SEEbiz / H
RIM - Osobna potrošnja u Italiji past će gotovo 10 posto ako se karantena produlji do lipnja, procijenio je u utorak statistički ured Istat.

"Kriza prouzročena epidemijom koronavirusa pogodila je kompanije i kućanstva u Italiji nezapamćenim intenzitetom, snažnije čak i nego za financijske krize 2008. godine, konstatirao je Istat.

Prema lošijem scenariju, koji predviđa produljenje karantene do lipnja, osobna bi potrošnja mogla na godišnjoj razini potonuti 9,9 posto, a dodana vrijednost za 4,5 posto, predviđa statistički ured.

Povoljniji scenarij podrazumijeva završetak karantene u travnju. Dvomjesečna bi karantena rezultirala padom osobne potrošnje na godišnjoj razini za 4,1 posto, te smanjenjem dodatne vrijednosti za 1,9 posto, procjenjuju u Istatu.

Navode i da su mjere prekida poslovanja radi suzbijanja epidemije koronavirusa pogodile 34 posto proizvodnih aktivnosti u trećem najvećem gospodarstvu eurozone.,

"Našu analizu temeljimo na razdoblju u kojem su nužne mjere suzbijanja zaraze rezultirale prekidom poslovanja 2,2 milijarde tvrtki (49 posto ukupnih talijanskih tvrtki,
65 posto izvoznih), te prekidom rada četiri milijarde radnika (44,3 posto od ukupnog broja)", pojašnjavaju statističari.

U takvoj je situaciji povjerenje potrošača i kompanija potonulo na najnižu razinu otkad se provode istraživanja, znatno nižu čak i u usporedbi s prijašnjim ekonomskim krizama, zaključuju u preliminarnoj procjeni posljedica pandemije u talijanskom gospodarstvu.

Tagovi: koronavirus u Italiji, Italija, talina++janska ekonomija, Istat
PROČITAJ I OVO
IMFC zbog neslaganja nije objavio tradicionalnu konačnu poruku
NESUGLASJE
IMFC zbog neslaganja nije objavio tradicionalnu konačnu poruku
WASHINGTON - Međunarodni monetarni i financijski odbor Međunarodnog monetarnog fonda (IMFC) danas nije postigao konsenzus o tradicionalnoj zajedničkoj poruci ili priopćenju nakon sastanka na kraju proljetnih sastanaka MMF-a i Svjetske banke, već se ograničio na izjava predsjedavajućeg, koji je opisao stanje u svjetskom gospodarstvu.
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE