GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Oxford Economics: Kinu čeka snažan rast robne razmjene

Oxford Economics: Kinu čeka snažan rast robne razmjene
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.05.2021 / 22:25
Autor: SEEbiz
LONDON - Očekuje se da će kineski izvoz i uvoz dobiti snažan zamah tijekom sljedećih mjeseci uslijed snažnog oporavka domaće i globalne ekonomije, navodi britanski think tank Oxford Economics.

"Očekujemo da će izvozni zamah ostati snažan tijekom sljedećih mjeseci", navodi se u izvješću, dodajući da će snažni globalni gospodarski oporavak temeljiti izvoz Kine kroz cijelu 2021. godinu, usprkos vjerojatnom povlačenju potražnje povezane s pandemijom kasnije ove godine.

Osim izvoza, britanski think tank također je rekao da "misle da bi se zamah uvoza trebao ubrzati u narednim mjesecima zbog tekućeg domaćeg oporavka."

"Očekujemo da će se snažni sekvencijalni gospodarski rast nastaviti nakon privremene slabosti u prvom tromjesečju i optimistični smo u pogledu izvoza i ulaganja u proizvodnju", rekao je think tank, napominjući da bi potrošnja trebala "ponovno ubrzati tempom što potrošači postaju opušteniji zbog boljih zdravstvenih uvjeta i njihove ekonomske situacije."

Izvješće je stiglo dok su službeni podaci Kine ranije tijekom dana pokazali da je ukupan uvoz i izvoz robe u zemlji porastao za 28,5 posto na godišnjoj razini, na 11,62 bilijuna juana (1,8 bilijuna dolara) u prva četiri mjeseca 2021. godine.

To znači porast od 21,8 posto u odnosu na razinu prije epidemije 2019. godine, priopćila je kineska Generalna carinska uprava (GAC).

Izvoz je skočio za 33,8 posto u odnosu na godinu ranije, dok se uvoz popeo za 22,7 posto u yuanskim iznosima, otkriveni su službeni podaci.

U međuvremenu, kineski procvat domaćeg turizma također je podstakao potrošnju jer je zemlja učinkovito obuzdala pandemiju COVID-19, a stopa cijepljenja neprestano raste.

Tijekom posljednjeg petodnevnog prvosvibanjskog praznika, koji je završen u srijedu, Kina je za vrijeme praznika zabilježila ukupno 230 milijuna domaćih turističkih putovanja, što je 119,7 posto više u odnosu na prošlu godinu, prema kineskom Ministarstvu kulture i turizma.

Tommy Wu, vodeći ekonomist Oxford Economics-a, rekao je za agenciju Xinhua da će se "domaća putovanja vjerojatno oporaviti do približne razine otprije pandemije tijekom praznika Praznika rada (1. svibnja), što je definitivno ohrabrujuće".

"To će reći, ako budemo imali snažne pozitivne rezultate na potrošačkoj strani tijekom praznika Praznika rada (1. svibnja), to će biti vrlo ohrabrujući znak da se oporavak potrošnje kućanstava vjerojatno ponovno vraća na pravi put", dodao je Wu.

Tagovi: Oxford Economics, kineska ekonomija, kineski izvoz, kineski turizam
PROČITAJ I OVO
Usvojen crnogorski budžet
BUDŽET
Usvojen crnogorski budžet

PODGORICA _ Crnogorski parlament usvojio je danas zakon o budžetu za 2021. godinu, kojim je predviđeno 2,46 milijardi evra priliva i izdataka, a kao glavni cilj je navedeno stvaranje uslova za brži ekonomski oporavak i stabilizacija javnih finansija.

Inflacija raste i u Hrvatskoj, ali samo privremeno
CIJENE
Inflacija raste i u Hrvatskoj, ali samo privremeno
ANALIZA - Prema najnovijim podacima DZS-a, godišnja inflacija mjerena indeksom potrošačkih cijena zabilježila je u svibnju nastavak pozitivnih stopa rasta.
Hrvatska i dalje stagnira na ljestvici globalne konkurentnosti
KONKURENTNOST
Hrvatska i dalje stagnira na ljestvici globalne konkurentnosti
ZAGREB - Hrvatska se u ovogodišnjem izvješću nalazi na 59. mjestu od ukupno 64 svjetske ekonomije, što je poboljšanje pozicije za jedno mjesto u odnosu na prošlu godinu.
Crnogorski BDP u prvom kvartalu potonuo 6,4%
OŠTAR PAD
Crnogorski BDP u prvom kvartalu potonuo 6,4%
PODGORICA - Bruto domaći proizvod (BDP) Crne Gore pao je u prvom kvartalu 6,4 odsto, pokazuju preliminarni podaci Monstata.
Dio radnika nije dobio povrat poreza, čekaju da tvrtke plate obveze državi
POREZ
Dio radnika nije dobio povrat poreza, čekaju da tvrtke plate obveze državi
ZAGREB - Ove je godine Porezna uprava izdala oko 675.000 rješenja i obavijesti o porezu na dohodak za 2021. godinu, prema kojima su građani ostvarili pravo na povrat poreza u iznosu od 1,76 milijardi kuna.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE