GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pad broja zaposlenih u industriji na mjesečnoj i godišnjoj razini

Pad broja zaposlenih u industriji na mjesečnoj i godišnjoj razini
ZAPOSLENOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.06.2022 / 15:20
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ukupan broj zaposlenih u industriji u svibnju ove godine manji je za 0,1 posto u odnosu na travanj te 0,9 posto u usporedbi sa svibnjem prošle godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Prema Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti, broj zaposlenih u rudarstvu vađenju na mjesečnoj je razini pao za 0,6 posto, dok je u prerađivačkoj industriji i u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom ostao nepromijenjen.

U sklopu prerađivačke industrije najviše je porastao broj zaposlenih u proizvodnji tekstila, za 3,3 posto, te u proizvodnji koksa i rafiniranih naftnih proizvoda, za 2,8 posto.

Istodobno je broj zaposlenih najviše pao u proizvodnji duhanskih proizvoda, za 15,8 posto.

Na godišnjoj razini broj zaposlenih u rudarstvu vađenju je pao za 1,8 posto, u prerađivačkoj industriji za 1,1 posto, dok je u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom porastao za 2,2 posto.

U sklopu prerađivačke industrije na godišnjoj je razini najviše pao broj zaposlenih u proizvodnji ostalih prijevoznih sredstava, za 14,2 posto te u proizvodnji duhanskih proizvoda, za 10,4 posto.

Najveći rast broja zaposlenih na godišnjoj razini statistika registrira u proizvodnji motornih vozila, prikolica i poluprikolica, za 21,9 posto, tiskanju i umnožavanju snimljenih zapisa, za 8,7 posto te proizvodnji tekstila, za 5,2 posto.

Broj zaposlenih u industriji u prvih pet mjeseci ove godine prema istom razdoblju lani pao je za 0,9 posto.

Ukupna proizvodnost rada u industriji od siječnja do svibnja ove godine u usporedbi s istim razdobljem lani veća je za 3,5 posto.

Podaci DZS-a pokazuju da je u Hrvatskoj u svibnju industrijska proizvodnja na godišnjoj razini porasla tri posto, nakon dva mjeseca pada, što ukazuje na nastavak rasta gospodarstva.

DZS je objavio da je industrijska proizvodnja u svibnju porasla 0,3 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na svibanj prošle godine ojačala 3,0 posto.

Tako je prekinut pad proizvodnje na godišnjoj razini, koji je trajao dva mjeseca.

Tagovi: zaposlenost u Hrvatskoj, tržište rada, hrvatsko tržište rada
PROČITAJ I OVO
Skroman rast europske ekonomije u drugom kvartalu
MLITAVO
Skroman rast europske ekonomije u drugom kvartalu
LUXEMBOURG - Europsko gospodarstvo skromno je poraslo i u drugom tromjesečju, izvijestio je u srijedu europski statistički ured, blago snizivši procjene rasta u eurozoni.
Srbija: Inflaciju od 12,8 posto potaknule cijene hrane i energenata
POSLJEDICE
Srbija: Inflaciju od 12,8 posto potaknule cijene hrane i energenata
BEOGRAD - Inflacija u Srbiji u srpnju je bila na razini od 12,8 posto, od čega je više od dvije trećine rasta posljedica utjecaja cijena hrane i energenata, priopćila je u srijedu Narodna banka Srbije (NBS).
Inflacija u Britaniji premašila 10 posto
RAST
Inflacija u Britaniji premašila 10 posto
LONDON - Rast potrošačkih cijena u Velikoj Britaniji snažno je ubrzao u srpnju, dosegnuvši najvišu razinu od veljače 1982. godine i dodatno pojačavši pritisak na kućanstva, pokazali su službeni podaci objavljeni u srijedu.
Inflacija u Hrvatskoj dosegnula rekordnih 12,3 posto
CIJENE
Inflacija u Hrvatskoj dosegnula rekordnih 12,3 posto
ZAGREB – Potrošačke cijene u Hrvatskoj porasle su u srpnju 12,3 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, što je najviša stopa inflacije od kada Državni zavod za statistiku (DZS) vodi te podatke, a ponajviše je posljedica rasta cijena goriva i hrane.
Snažno porastao hrvatski deficit u robnoj razmjeni EU
MANJAK
Snažno porastao hrvatski deficit u robnoj razmjeni EU
ANALIZA - Prema privremenim podacima Državnog zavoda za statistiku, dinamika robne razmjene Hrvatske s inozemstvom nastavljena je tijekom svibnja i lipnja dvoznamenkastim godišnjim stopama rasta izvoza i uvoza roba.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE