GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pad broja zaposlenih u industriji

Pad broja zaposlenih u industriji
ZAPOSLENOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.10.2022 / 10:24
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ukupan broj zaposlenih u hrvatskoj industriji u kolovozu ove godine pao je za 0,2 posto prema srpnju te 0,4 posto u odnosu na kolovoz prošle godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Prema Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti, broj zaposlenih u prerađivačkoj industriji je na mjesečnoj razini pao za 0,1 posto, a u rudarstvu i vađenju za 0,2 posto. Istodobno je broj zaposlenih u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom porastao za 0,1 posto.

U sklopu prerađivačke industrije najviše je porastao broj zaposlenih u proizvodnji računala te elektroničkih i optičkih proizvoda, za 5,9 posto, proizvodnji pića za 2,2 posto te proizvodnji kemikalija i kemijskih proizvoda, za 1,9 posto.

Istodobno je broj zaposlenih najviše pao u proizvodnji tekstila, za 4,9 posto te proizvodnji koksa i rafiniranih naftnih proizvoda, za 1,8 posto.

Na godišnjoj razini broj zaposlenih u rudarstvu vađenju je pao za 3,1 posto, u prerađivačkoj industriji za 0,3 posto, dok je u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom porastao za 0,1 posto.

U sklopu prerađivačke industrije na godišnjoj je razini najviše pao broj zaposlenih u proizvodnji ostalih prijevoznih sredstava, za 8,8 posto, proizvodnji koksa i rafiniranih naftnih proizvoda, za 6,9 posto, popravku i instaliranju strojeva i opreme, za 5,1 posto, proizvodnji namještaja, za 4,6 posto itd.

Najveći rast broja zaposlenih na godišnjoj razini statistika registrira u proizvodnji motornih vozila, prikolica i poluprikolica, za 26,4 posto, proizvodnji računala te elektroničkih i optičkih proizvoda, za 9,7 posto, tiskanju i umnožavanju snimljenih zapisa, za 7,3 posto, ostaloj prerađivačkoj industriji, za 6,7 posto te proizvodnji duhanskih proizvoda, za 5,3 posto.

Broj zaposlenih u industriji u prvih osam mjeseci ove godine prema istom razdoblju lani pao je za 0,7 posto.

Ukupna proizvodnost rada u industriji od siječnja do kolovoza ove godine u usporedbi s istim razdobljem lani veća je za 3,1 posto.

Tagovi: zaposlenost u Hrvatskoj, tržište rada, hrvatsko tržište rada
PROČITAJ I OVO
Energetska kriza povećala javni dug Velike Britanije na gotovo 100% BDP-a
ZADUŽENOST
Energetska kriza povećala javni dug Velike Britanije na gotovo 100% BDP-a
LONDON - Velika Britanija počela se jako zaduživati zbog poskupljenja energije i rastuće inflacije.
Njemačka ima novi sustav socijalne skrbi
SOCIJALNA SKRB
Njemačka ima novi sustav socijalne skrbi
BERLIN - Vlada kancelara Olafa Scholza uspjela je u petak, nakon mnogo odgode i neizvjesnosti, konačno progurati reformu sustava socijalne pomoći, jedno od središnjih predizbornih obećanja.
Habeck: Njemačka treba više ulaganja u zelenu tehnologiju
ULAGANJA
Habeck: Njemačka treba više ulaganja u zelenu tehnologiju
BERLIN - Njemačka treba više ulaganja u zelenu tehnologiju u budućnosti jer će u protivnom zaostajati za drugim gospodarstvima koja u takvu tehnologiju već ulažu, izjavio je u petak ministar gospodarstva u Bundestagu.
HUP očekuje u četvrtom kvartalu tehničku recesiju
OČEKIVANJA
HUP očekuje u četvrtom kvartalu tehničku recesiju
ZAGREB - Iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) u petak su poručili da je rast BDP-a u trećem kvartalu očekivan, zahvaljujući snažnom performansu turizma, bržem rastu robnog izvoza u odnosu na uvoz te intenziviranju investicija, ali upozoravaju da će u četvrtom kvartalu Hrvatska vjerojatno ući u tehničku recesiju, pa stoga nije vrijeme za dodatno oporezivanje.
Rast BDP-a u trećem tromjesečju usporen na 5,2 posto
USPORAVANJE
Rast BDP-a u trećem tromjesečju usporen na 5,2 posto
ZAGREB - Hrvatsko gospodarstvo poraslo je i u trećem tromjesečju ove godine, šesti kvartal zaredom, no rast je usporen na 5,2 posto, što pokazuje da oporavak od koronakrize gubi na zamahu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE