GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pad njemačkog izvoza u Kinu i Rusiju

Pad njemačkog izvoza u Kinu i Rusiju
IZVOZ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.11.2022 / 12:45
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Njemački izvoz u Rusiju i Kinu osjetno je smanjen u listopadu, pokazali su u utorak preliminarni podaci statističkog ureda.

Njemački izvoz u Rusiju više je nego prepolovljen u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, kliznuvši na milijardu eura, objavio je preliminarno Destatis u izvješću o izvozu u skupinu "trećih zemalja".

Izvoz u Kinu pao je oko osam posto, na 8,6 milijardi eura, odražavajući strogu kinesku politiku nulte tolerancije prema covidu 19 koja je utjecala na gospodarsku aktivnost, procjenjuje Destatis.

Značajno je pak porastao izvoz u SAD, glavno odredište, za 28 posto u odnosu na prošlogodišnji listopad, na 13,9 milijardi eura. Rast je ipak blaži nego u rujnu kada je na godišnjoj razini poskočio za 43,7 posto.

Izvoznici profitiraju od slabijeg eura u odnosu na dolar, što pojeftinjuje njihovu robu za kupce u SAD-u.

Znatno je u listopadu na godišnjoj razini porastao i izvoz u Britaniju, za 10,2 posto.

Prilagođen za kalendarske i sezonske učinke, njemački izvoz u zemlje izvan EU-a pao je u listopadu za 1,6 posto u odnosu na rujan kada je bio porastao jedan posto. Vrijednost izvoza iznosila je u prošlom mjesecu 61,2 milijarde eura

U odnosu na prošlogodišnji listopad porastao je prema kalendarski i sezonski prilagođenim podacima za 15 posto, nakon 20,3-postotnog skoka u rujnu.

Tagovi: njemački izvoz, njemačka ekonomija
PROČITAJ I OVO
Podignuta procjena rasta američkog BDP-a u trećem tromjesečju
BOLJE PROGNOZE
Podignuta procjena rasta američkog BDP-a u trećem tromjesečju
WASHINGTON - Američko gospodarstvo poraslo je u trećem kvartalu nešto snažnije no što je prvotno procijenjeno, uz podršku jačeg izvoza i veće potrošnje građana, pokazala je u srijedu nova procjena ministarstva trgovine.
Njemačka otvara vrata stranim radnicima
RADNICI
Njemačka otvara vrata stranim radnicima
BERLIN - Njemačko gospodarstvo već godinama ne može privući dovoljno kvalificiranih radnika, a taj će problem uskoro postati još akutniji odlaskom u mirovinu velike generacije baby boomera. Vlada je u srijedu predstavila plan kojim šire otvara vrata radnoj snazi iz zemalja izvan Europske unije.
Kineska ekonomija zbog strogih mjera protiv korone i dalje u padu
PMI INDEX
Kineska ekonomija zbog strogih mjera protiv korone i dalje u padu
PEKING - Aktivnosti u kineskoj industriji i uslužnom sektoru ponovo se smanjila u studenome, kliznuvši na najnižu razinu u sedam mjeseci, pokazuju službeni podaci, odražavajući utjecaj novog vala zaraze covidom i strogih mjera suzbijanja virusa.
Potrošnja u Hrvatskoj u listopadu pala 0,4 posto
MALOPRODAJA
Potrošnja u Hrvatskoj u listopadu pala 0,4 posto
ZAGREB - U Hrvatskoj je u listopadu potrošnja u maloprodaji realno pala za 0,4 posto na godišnjoj razini, što ukazuje na daljnje usporavanje rasta gospodarstva na početku četvrtog tromjesečja.
Pad industrijske proizvodnje u listopadu, najviše zbog energije
INDUSTRIJA
Pad industrijske proizvodnje u listopadu, najviše zbog energije
ZAGREB - U Hrvatskoj je u listopadu industrijska proizvodnja pala za 0,3 posto na godišnjoj razini, što ukazuje na daljnje usporavanje rasta gospodarstva na početku četvrtog tromjesečja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE