GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pad potrošnje kućanstava u Njemačkoj u 2020. najsnažniji u pola stoljeća

Pad potrošnje kućanstava u Njemačkoj u 2020. najsnažniji u pola stoljeća
OŠTAR PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.03.2021 / 13:42
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Pandemija koronavirusa prouzročila je u 2020. godini najveći pad potrošnje kućanstava u Njemačkoj od 1970. godine, objavio je u ponedjeljak njemački ured za statistiku.

Potrošnja je prema cjenovno prilagođenim podacima pala pet posto, objavio je Destatis, istaknuvši da je pandemija teže pogodila potrošnju nego financijska i gospodarska kriza 2008. i 2009. godine, kada je ipak bila oslonac gospodarstvu.

Pad potrošnje zabilježen je u gotovo svim područjima, posebno u prvoj polovini godine, utvrdio je statistički ured, napomenuvši da u prvom valu zaključavanja Nijemci nisu trošili ni na željeznički ni na zračni prijevoz, niti su izlazili u restorane.

Nešto su više trošili samo na prehrambene namirnice i piće, pa je potrošnja na te namirnice u cijeloj 2020. godini porasla 6,3 posto.

U drugoj polovini godine Nijemci su bili spremniji trošiti na trajnu robu za široku potrošnju, uključujući automobile, namještaj i veće električne uređaje, pa je potrošnja porasla 7,8 posto na godišnjoj razini. U prvih šest mjeseci bila je potonula 8,5 posto.

Poticaj pojačanoj kupnji trajnih potrošačkih dobara vjerojatno je bilo i privremeno smanjenje stope poreza na dodanu vrijednost, nagađa Destatis.

Tagovi: Pad potrošnje kućanstava u Njemačkoj, njemačka ekonomija, Destatis najsnažniji u pola stoljeća
PROČITAJ I OVO
Nastavljen oporavak hrvatskog tržišta rada
OPORAVAK
Nastavljen oporavak hrvatskog tržišta rada
ANALIZA - Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje na kraju svibnja na Zavodu je bilo registrirano 138.030 nezaposlenih osoba. U odnosu na kraj travnja, navedeni broj niži je za 7,2%, odnosno 10.714 osoba.
Australija dogovorila trgovinski sporazum s Britanijom
SPORAZUM
Australija dogovorila trgovinski sporazum s Britanijom
CANBERRA - Velika Britanija i Australija dogovorile su trgovinski sporazum pošto su dvojica premijera izgladili sva neriješena pitanja, rekao je u utorak australski ministar trgovine Dan Tehan.
Hrvatska maloprodaja pada najviše u EU: Katastrofa za ljekarne i drogerije
TRGOVINA NA MALO
Hrvatska maloprodaja pada najviše u EU: Katastrofa za ljekarne i drogerije
ZAGREB - Korona kriza je drastično smanjila potrošnju građana. Hrvatska je u ožujku bilježila najveći pad prometa u maloprodaji, od četiri posto, među svim zemljama Europske unije, u kojoj je promet od trgovine na malo prosječno rastao 2,6 posto.
Industrijska proizvodnja u EU usporila u travnju; u Hrvatskoj pad
TREND
Industrijska proizvodnja u EU usporila u travnju; u Hrvatskoj pad
BRUXELLES - Industrijska proizvodnja u EU usporila je u travnju, odražavajući probleme u sektoru sirovina i poluproizvoda, a Hrvatska je prvi puta u šest mjeseci bilježila pad, pokazale su u ponedjeljak procjene europskog statističkog ureda.
Oštar pad zaposlenosti u Crnoj Gori
TRŽIŠTE RADA
Oštar pad zaposlenosti u Crnoj Gori
PODGORICA - U Crnoj Gori su na kraju aprila evidentirana 153.172 zaposlena, pokazuju podaci Uprave za statistiku, što je za čak 50.000 manje nego što ih je prosječno radilo tokom 2019, odnosno prije pandemije virusa korona. Pad broja zaposlenih bilježi se u svim djelatnostima, ali se izdvajaju uslužne djelatnosti, saobraćaj, trgovina i građevinarstvo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE