GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pad švicarskog BDP-a u 2020. najdublji od naftne krize

Pad švicarskog BDP-a u 2020. najdublji od naftne krize
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.02.2021 / 17:09
Autor: SEEbiz / H
BERN - Švicarski bruto domaći proizvod pao je u 2020. godini 2,9 posto, najsnažnije od naftne krize u 70-im godinama prošlog stoljeća, objavila je vlada u petak, predviđajući pad aktivnosti i u prvom ovogodišnjem tromjesečju, s obzirom na koronamjere.

Veći je pad gospodarstvo zabilježilo davne 1975. godine, nakon naftne krize, kada se smanjilo 6,7 posto, napominje ministarstvo gospodarstva.

U posljednja tri mjeseca aktivnost je naglo usporila, uz stopu rasta od samo 0,3 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada je poskočila 7,6 posto, budući da je vlada uvela nova ograničenja kako bi suzbila širenje zaraze koronavirusom.

U prvom ovogodišnjem tromjesečju BDP bi se ponovo trebao smanjiti, u rasponu od 1,5 do dva posto, zbog slabe osobne potrošnje u uvjetima zatvorenih trgovina i drugih koronamjera, procjenjuje ministarstvo.

"Nećemo svjedočiti oštrom padu kao 2020. godine, ali BDP će sigurno oštro pasti u prvom tromjesečju", ističe u razgovoru za Reuters ekonomist u ministarstvu gospodarstva Ronald Indergand.

To neće osujetiti oporavak, dodaje, predviđajući rast aktivnosti u narednim tromjesečjima s obzirom na najavu ublažavanja koronamjera.

"Bude li sve išlo po planu s otključavanjem i izostane li treći val virusa koji bi ugrozio kapacitete zdravstva, smatramo da ograničenja neće biti ponovo uvedena. U tom će slučaju drugo tromjesečje donijeti veliki plus (BDP-a)."

BDP bi trebao porasti na tromjesečnoj razini i u trećem i u četvrtom tromjesečju, dodao je, napominjući da ministarstvo očekuje povratak gospodarstva na pretpandemijsku razinu iz 2019. do kraja ove godine.

"Svjedočit ćemo valu potrošnje koja je do sada bila stavljena na čekanje - vidjeli smo to prošle godine, nakon što su ograničenja ukinuta. Trgovine su sada zatvorene, ali roba je još tamo, a mnogi će ljudi imati na raspolaganju više novca", objašnjava.

Tagovi: švicarska ekonomija, švicarski BDP
PROČITAJ I OVO
Američka ekonomija usporila na početku godine
USPORAVANJE
Američka ekonomija usporila na početku godine
WASHINGTON - Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
SIGNALI
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu blago se popravilo u travnju. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut Ifo, porastao je sa sezonski prilagođenih ožujskih 87,9 bodova na 89,4 boda. To je treće uzastopno poboljšanje raspoloženja.
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAPOSLENOST
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAGREB - U razdoblju od siječnja do prosinca 2023. godine u Hrvatskoj je u prosjeku bilo zaposleno milijun i 603 tisuće osoba, nezaposleno njih 104 tisuće, pri čemu je u tom razdoblju stopa zaposlenosti za osobe od 15 do 64 godine iznosila 65,7 posto, a stopa anketne nezaposlenosti 6,2 posto, podaci su DZS-a.
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
ZABRINUTOST
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
NEW YORK - Izvršni direktor JPMorgan Chasea Jamie Dimon zabrinut je da bi se američko gospodarstvo moglo suočiti s ponavljanjem problema koji su kočili zemlju tijekom 1970-ih.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE