GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pada promet industrije na mjesečnoj i godišnjoj razini

Pada promet industrije na mjesečnoj i godišnjoj razini
LOŠI SIGNALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.09.2023 / 12:21
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ukupni promet industrije u srpnju ove godine pao je za 4,1 posto u odnosu na lipanj, a u odnosu na lanjski srpanj manji je za 1,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Ukupni sezonski i kalendarski prilagođen promet industrije u srpnju je u usporedbi s lipnjem na domaćem tržištu pao za 10,1 posto, a nedomaćem za 2,7 posto.

Prema glavnim industrijskim grupacijama, u srpnju je u usporedbi s lipnjem ukupna prodaja trajnih proizvoda za široku potrošnju manja za 19 posto, energije za 13,9 posto, kapitalnih proizvoda za 13,1, intermedijarnih proizvoda za 5,5 te netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 2,6 posto.

Po podacima DZS-a, ukupni kalendarski prilagođen promet industrije u srpnju je u usporedbi sa srpnjem 2022. na domaćem tržištu pao za 1,8, a na na nedomaćem tržištu za šest posto.

U srpnju je na godišnjoj razini prodaja energije bila manja za 40,9 posto, trajni proizvoda za široku potrošnju za 25,1 i intermedijarnih proizvoda za 1,5 posto. Prodaja kapitalnih proizvoda veća je za 14,1, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 1,6 posto.

Statistika prema kalendarski prilagođenim indeksima, pokazuje da je u prvih sedam mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje lani ukupan promet industrije porastao za 4,2 posto.

Tagovi: promet industrije, industrija, hrvatska industrija
PROČITAJ I OVO
Inflacija u Švicarskoj najniža u dvije godine
INFLACIJA
Inflacija u Švicarskoj najniža u dvije godine
BERN - Švicarska je inflacija u studenom neočekivano pala na najnižu razinu u 25 mjeseci. Potrošačke cijene, mjerene CPI indeksom, u studenom su porasle za 1,4 posto na godišnjoj razini, dok su u listopadu porasle za 1,7 posto, objavili su švicarski statističari.
Njemački izvoz pao drugi mjesec zaredom
ROBNA RAZMJENA
Njemački izvoz pao drugi mjesec zaredom
ZAGREB - Njemački izvoz i uvoz u listopadu su smanjeni zbog slabije trgovinske aktivnosti unutar Europe, pokazali su preliminarni podaci statističkog ureda Destatis.
Schilling: Crnogorska ekonomija stagnira
STAGNACIJA
Schilling: Crnogorska ekonomija stagnira
PODGORICA – Stanje u ekonomiji Crne Gore je katastrofalno, a velike prilike za saradnju s privredom EU su propuštene od 30. avgusta 2020. godine i umjesto napretka, vidimo nazadovanje, ocijenop je zastupnik EU za Zapadni Balkan i privrednu saradnju sa Crnom Gorom, James Schilling.
Maloprodaja će nastaviti rasti, ali po skromnijim stopama
ANALITIČARI
Maloprodaja će nastaviti rasti, ali po skromnijim stopama
ANALIZA - Povoljna kretanja u maloprodaji nastavljena su u listopadu podržana i turističkom potrošnjom, usporavanjem inflatornih pritisaka te rastom kupovne moći i blagim poboljšanjem potrošačkog optimizma.
Austrija u trećem kvartalu skliznula u tehničku recesiju
PAD
Austrija u trećem kvartalu skliznula u tehničku recesiju
BEČ - Bruto domaći proizvod (BDP) Austrije u trećem je ovogodišnjem tromjesečju u odnosu na drugo pao za 0,5 posto, pokazuju danas objavljeni službeni podaci, što je drugi uzastopni pad. Austrija se tako našla u tehničkoj recesiji. Statističari ističu da nema razloga za uzbunu, prenosi austrijska tiskovna agencija APA.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE