GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pala maloprodaja u EU u srpnju

Pala maloprodaja u EU u srpnju
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.09.2023 / 14:47
Autor: SEEbiz
BRUXELLES - Promet u maloprodaji eurozone i EU blago je pao u srpnju, odražavajući smanjenu prodaju goriva, dok je u Hrvatskoj stagnirao, pokazalo je objavljeno izvješće europskog statističkog ureda. Sezonski prilagođen promet u maloprodaji eurozone i EU pao je u srpnju za 0.2 odnosno za 0.3 posto, u odnosu na lipanj kada je na oba područja uvećan za 0.2 posto, izračunao je Eurostat.

Pad odražava oštar pad prometa na benzinskim postajama, za 1.2 posto u eurozoni i za 1.1 posto u EU. Blago je pak u eurozoni pojačana prodaja hrane, pića i duhanskih proizvoda, za 0.4 posto, dok je u EU uvećana za 0.2 posto, kao i u lipnju. Oporavila se i prodaja široke kategorije neprehrambenih proizvoda, uz stopu rasta od oko 0.5 posto, pokazuje Eurostatovo izvješće.

Među zemljama članicama čijim je podacima Eurostat raspolagao najviše je na mjesečnoj razini pao promet u Danskoj i Irskoj, za 2.3 posto. Slijede Nizozemska i Luksemburg gdje se smanjio za 1.4 odnosno 1.3 posto.

U Hrvatskoj se sezonski prilagođen promet u maloprodaji u srpnju zadržao na razini iz prethodnog mjeseca kada se smanjio za 1.2 posto. U skupini su i Poljska i Finska gdje je promet porastao za 0.1 posto i Bugarska gdje je bilježio isti postotni pad.

Najveći rast prometa bilježio je Portugal, za 1.1 posto. Slijede Švedska i Cipar gdje je porastao za jedan odnosno 0.8 posto. Eurostat nije raspolagao podacima za Češku, Grčku i Italiju.

Na godišnjoj razini kalendarski prilagođeni promet u maloprodaji eurozone pao je u srpnju za jedan posto, nakon istog pada u prethodnom mjesecu. U EU smanjio se za 1.2 posto, nakon 1.1-postotnog pada u lipnju.

Najviše je na oba područja u srpnju na godišnjoj razini pao promet na benzinskim postajama, za 3.4 posto u eurozoni te za 3.9 posto u EU. Izrazitije se smanjila i prodaja prehrambenih proizvoda, pića i duhana, za 2.2 posto u eurozoni i za 2.4 posto u EU.

Među zemljama EU čijim je podacima Eurostat raspolagao, najviše je u srpnju na godišnjoj razini ponovno pao promet u Sloveniji, za 16.3 posto. Slijede Estonija i Mađarska s padom prometa od 8.6 odnosno 7.6 posto.

U Hrvatskoj je u srpnju promet u maloprodaji prema kalendarski prilagođenim podacima smanjen za 0.9 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec. U lipnju pao je za dva posto. Isti postotni pad prometa bilježila je u srpnju Francuska.

Najviše je pak porasla prodaja u Španjolskoj, za 8.6 posto u odnosu na prošlogodišnji srpanj. Slijede Cipar i Luksemburg gdje je uvećana za osam odnosno 6.9 posto, navodi Eurostat.

Tagovi: maloprodaja, Eurostat, Europska unija
PROČITAJ I OVO
Poslovna aktivnost u eurozoni u travnju rasla najbrže u gotovo godinu dana
SIGNALI
Poslovna aktivnost u eurozoni u travnju rasla najbrže u gotovo godinu dana
FRANKFURT - HCOB-ov kompozitni indeks menadžera nabave (PMI) za eurozonu, koji je sastavio S&P Global i koji se smatra dobrim pokazateljem ukupnog gospodarskog zdravlja, odskočio je na 51,7 u travnju s 50,3 iz ožujka, nadmašivši preliminarnu procjenu od 51,4.
Industrijska proizvodnja u prvom kvartalu pala 4,1%
PAD
Industrijska proizvodnja u prvom kvartalu pala 4,1%
ANALIZA - Prema podacima DZS-a, kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja bila je u ožujku u odnosu na isto razdoblje 2023. niža za 5,0%.
Slovenske plaće veće, a hrana jeftinija
USPOREDBE
Slovenske plaće veće, a hrana jeftinija
LJUBLJANA - Od ove je godine zajamčena minimalna plaća u Hrvatskoj 840 eura bruto ili otprilike 677 eura neto.
S&P nakon jedanaest godina podigao kreditni rejting Turske
REJTING
S&P nakon jedanaest godina podigao kreditni rejting Turske
ANKARA - Ministar financija Turske Mehmet Šimšek izjavio je kako je američka agencija Standard and Poor's objavila povećanje rejtinga Turske što je, kako ističe, rezultat pozitivnog ekonomskog programa turske vlade.
Zalihe gotovih industrijskih proizvoda u Hrvatskoj manje čak 7 posto
TRENDOVI
Zalihe gotovih industrijskih proizvoda u Hrvatskoj manje čak 7 posto
ZAGREB - Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda na kraju ožujka ove godine na mjesečnoj su razini bile manje za 0,2 posto, dok su na godišnjoj razini smanjene za 6,8 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE