GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pandemija prepolovila izravna inozemna ulaganja u prvoj polovini 2020.

Pandemija prepolovila izravna inozemna ulaganja u prvoj polovini 2020.
OŠTAR PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.10.2020 / 11:57
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Izravna inozemna ulaganja u svijetu pala su u prvoj polovini godine 49 posto u odnosu na isto razdoblje lani a koronamjere i strah od recesije najteže su pogodili Europu, pokazalo je u utorak izvješće Ujedinjenih naroda.

Ukupna je vrijednost izravnih inozemnih ulaganja u razdoblju od siječnja do lipnja potonula na 399 milijardi dolara, izvijestila je Konferencija Ujedinjenih naroda za trgovinu i razvoj (UNCTAD)

Europska gospodarstva u cjelini zabilježila su neto odljev inozemnih ulaganja prvi puta otkada je UNCTAD počeo objavljivati izvješća, i to u iznosu sedam milijardi dolara. U 2019. privukla su 203 milijarde dolara izravnih ulaganja.

Ulaganja u SAD potonula su 61 posto, na 51 milijardu dolara.

Multinacionalne kompanije odgađale su ulaganja kako bi sačuvale gotovinu, objašnjavaju u UNCTAD-u.

„Priljev stranih ulaganja gotovo je prepolovljen u prvoj polovini godine. Pad je drastičniji no što smo očekivali za cijelu godinu", rekao je direktor odjela za ulaganja i poduzeća UNCTAD-a James Zhan.

U 2020. ulaganja bi se trebala smanjiti 30 do 40 posto, te „umjerenih“ pet do 10 posto u 2021., rekao je Zhan.

Najteže su pogođene industrijalizirane zemlje, koje obično čine oko 80 posto globalnih transakcija a u prvih šest ovogodišnjih mjeseci bilježile su samo 98 milijardi dolara ulaganja, 75 posto manje nego u 2019. i najmanje od 1994. godine, stoji u izvješću.

Među glavnim investicijskim odredištima u 2019. godini najviše su pala ulaganja u Italiji, SAD-u, Brazilu i Australiji.

Kina nije pratila taj trend, rekao je Zhan.

„Njihov je priljev izravnih stranih ulaganja i dalje relativno stabilan. U prvoj polovini godine pad je bio doista skroman, a zapravo su prema najnovijim podacima, izravna ulaganja u Kinu u prvih devet mjeseci porasla 2,5 posto“, kazao je Zhan..

Strani su ulagači najviše ulagali u kineske sektore usluga elektroničke trgovine, specijalizirane tehnološke usluge i istraživanje i razvoj, dodao je čelnik UNCTAD-a.

Tagovi: izravna inozemna ulaganja, James Zhan, UNCTAD, Ujedinjeni narodi
PROČITAJ I OVO
Ugodno iznenađenje: Zaposlenost rasla i u kolovozu
TRŽIŠTE RADA
Ugodno iznenađenje: Zaposlenost rasla i u kolovozu
ANALIZA - Prema podacima DZS-a, na kraju kolovoza broj ukupno zaposlenih iznosio je 1.588.965 osoba što je za 0,1% više u odnosu na srpanj, dok je u odnosu na isti mjesec prethodne godine broj ukupno zaposlenih bio viši za 2,1%.
Vlada prihvatila alokaciju MMF-ovih posebnih prava vučenja vrijednih 828,2 mln eura
ZELENO SVJETLO
Vlada prihvatila alokaciju MMF-ovih posebnih prava vučenja vrijednih 828,2 mln eura

ZAGREB - Vlada je u četvrtak donijela odluku o prihvaćanju sredstava na osnovi opće alokacije posebnih prava vučenja Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), a riječ je o 828,2 milijuna eura, koja se ne mogu koristiti za financiranje obaveza javnog sektora.

Marić osniva 14 novih odjela zbog eura
POTEZI
Marić osniva 14 novih odjela zbog eura
ZAGREB - Pored još nepoznatih efekata koje će na Hrvatsku imati uvođenje eura, zasad je jedino sigurno da će prelazak na zajedničku europsku valutu kao posljedicu imati povećanje broja rukovoditelja na razini Ministarstva financija, a moguće i nova zapošljavanja.
EK predlaže novi sustav povlaštenog pristupa svome tržištu
PRIJEDLOZI
EK predlaže novi sustav povlaštenog pristupa svome tržištu
BRUXELLES - Europska komisija je u srijedu predložila novi Opći sustav povlastica (OSP), kojim želi osigurati da zemlje u razvoju poštuju ekološke standarde i odredbe o ljudskim i radnim pravima.
Poremećaji u opskrbnim lancima koče oporavak njemačke ekonomije
KOČNICA
Poremećaji u opskrbnim lancima koče oporavak njemačke ekonomije
BERLIN - Njemačko gospodarstvo porast će ove godine slabije no što se očekivalo zbog poremećaja u opskrbnim lancima i nestašice čipova i drugih poluproizvoda koji koče oporavak od posljedica pandemije, objavio je u srijedu ekonomski institut Ifo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE