GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pandemija srezala doprinos turizma i putovanja globalnom BDP-u za 49 posto

Pandemija srezala doprinos turizma i putovanja globalnom BDP-u za 49 posto
POSLJEDICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.05.2021 / 10:11
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Sektor turizma i putovanja u 2020. je zbog pandemije i ograničenja putovanja smanjio svoj doprinos u globalnom BDP-u za 49 posto u odnosu na 2019., na oko 4.700 milijardi američkih dolara, podaci su Svjetskog vijeća za putovanje i turizam (WTTC).

WTTC u svom istraživanju o utjecaju pandemije na svjetski turizam u 2020. ističe i podatak da je u tom sektoru zbog pandemije u svijetu lani izgubljeno gotovo 62 milijuna radnih mjesta ili 18,5 posto ukupnog broja, a još milijuni radnih mjesta 'vise o koncu'.

"Mnoge zemlje poduzimaju mjere i aktivnosti za otvaranje turizma, u čemu optimizam donosi i cijepljenje, no mora se 'pritisnuti' više da oporavak bude brži. Vjerujemo da će to u potpunosti postići samo zemlje koje nude sigurnost i jasan protokol za putovanja, a oporavak se može postići i kombinacijom odmora uz nošenje maski i poboljšane zdravstvene i higijenske zaštite kao dopuna cjepivu", smatraju u WTTC-u, koji predstavlja privatni sektor.

Zbog, kako kažu, preskupih i 'nezgodnih' PCR testova, pozivaju vlade diljem svijeta da prihvate pristupačnije antigenske testove za turizam i putovanja, jer bi i to, kao i jača koordinacija i jasni protokoli mobilnosti, omogućili uspješniji nastavak međunarodnih putovanja, a to će zaštititi radna mjesta.

"Uz pozitivne vijesti iz cijele Europe o postupnom ponovnom otvaranju granica, nadamo se da će još mnogo zemalja usvojiti pristup s više rizika, pa i brzim testiranjem, koji će, uz higijenske protokole i korist od cijepljenja, povećati mobilnost i putovanja", poručuju iz WTTC-a.

Dosadašnje mjere ograničenja putovanja, poput karantena i slično, ocjenjuju razumljivim, ali i pogrešnim i neučinkovitim, jer "donose više štete nego koristi i uništavaju gospodarstva koja je trebalo zaštiti". Smatraju da će zbog činjenice da je u 2019. jedno od četiri nova radna mjesta u svijetu stvoreno u putovanjima i turizmu, taj sektor biti od presudne važnosti za oporavak globalne ekonomije.

Prema WTTC-ovoj rang ljestvici 20 zemalja-najjačih turističkih tržišta u svijetu, SAD i Kina su u 2021. zadržali svoje pozicije koje su imale prije pandemije - SAD je tako broj jedan u svijetu za turizam i putovanja, a Kina na drugom mjestu, iako je doprinos tog sektora BDP-u na oba tržišta smanjen u 2020. - u SAD-u za 41 posto, a u Kini za 60 posto u odnosu na 2019. godinu.

Japan se probio sa četvrtog na treće mjesto te ljestvice, s padom doprinosa turizma i putovanja BDP-u gotovo upola manjem od kineskog - za 37 posto, dok je Njemačka po padu tog doprinosa od gotovo 47 posto 'pala' na listi s trećeg na četvrto mjesto.

Na petom mjestu je Italija, koja je unatoč padu doprinosa turističkog sektora BDP-u od 51 posto i iznimno teškoj situaciji s pandemijom te dugotrajnom zatvorenošću, uspjela 'skočiti' za jedno mjesto, sa 6. na 5.

Slično je i s Francuskom, koja je kao svjetsko popularno odredište po broju međunarodnih posjetitelja, poboljšala svoju poziciju za jednu mjesto te je na 6. mjestu, iako joj je doprinos sektora BDP-u pao za gotovo polovinu ili 49 posto.

Najveći pad tog doprinosa imala je Velika Britanija, za 62,3 posto, koja je tako zabilježila i najveći pad, za tri mjesta, među 10 najvećih svjetskih turističkih tržišta, s 5. u 2019. na 8. mjesto lani.

Upravo za tu zemlju, kao i za Izrael i SAD, iz WTTC-a napominju da su postigle veliki napredak u cijepljenju i da i zbog toga imaju razloga za optimističan pogled u budućnost.

Na sedmom mjestu na toj rang ljestvici je Indija, deveti je Meksiko, a od desetog do 20-og mjesta su Australija, Brazil, Španjolska, a slijede Nizozemska, Filipini, Kanada, Saudijska Arabija, Tajland, Rusija, Južna Koreja i Švicarska.

Tagovi: globalni turizam, Svjetsko vijeće za putovanje i turizam, UNWTO, Zurab Polilikashvili, Svjetska turistička organizacija, koronakriza
PROČITAJ I OVO
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
OČEKIVANJA
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
MOSKVA - Očekuje se da će rusko gospodarstvo ove godine rasti brže od svih naprednih gospodarstava, prema Međunarodnom monetarnom fondu.
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PROGNOZE
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PODGORICA - Međunarodni monetarni fond (MMF) u najnovijim je prognozama zadržao procjenu ovogodišnjeg rasta crnogorskog gospodarstva od 3,7 posto.
Japanski izvoz porastao je više od očekivanog u ožujku
RAST
Japanski izvoz porastao je više od očekivanog u ožujku
TOKIO - Izvoz iz Japana porastao je 7,3% na godišnjoj razini u ožujku, usporavajući u odnosu na rast od 7,8% zabilježen u veljači.
Powell: Ove godine slabo napredujemo s inflacijom
FED
Powell: Ove godine slabo napredujemo s inflacijom
WASHINGTON - Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell rekao je da američko gospodarstvo, iako je inače snažno, nije doživjelo povratak inflacije na cilj središnje banke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE