GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Paušalci ostaju, ali ne kao zamjena za radni odnos

Paušalci ostaju, ali ne kao zamjena za radni odnos
REFORME
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.09.2019 / 09:20
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Paušalni obrti ostaju, sa svim pogodnostima koje oni donose, ali moglo bi doći do nekih promjena u načinu njihova rada, neslužbeno se doznaje u vladajućim krugovima.

Ministarstvo financija preuzelo je koordinaciju nadležnih državnih tijela koja bi trebala presjeći u kojim se slučajevima rad paušalnih obrtnika smatra klasičnim radnim odnosom, a kada je to dopušten angažman koji ima privilegirani porezni položaj, javlja Večernji list.

Obrtnici paušalisti plaćaju najmanje poreze, slično kao i iznajmljivači soba i apartmana u turizmu, te su njihove porezne obveze i obveze za doprinose nekoliko puta niže nego što ih plaćaju zaposleni radnici. Upravo zato takav rad buja, u nekoliko godina broj obrtnika koji su se odlučili na paušalno plaćanje poreza i doprinosa povećao se tri puta, na 45 tisuća.

Česte su situacije kad su radnici davali otkaze, bilo na poticaj poslodavca ili po vlastitoj odluci, osnivali paušalne obrte i nastavili raditi isti posao. Poreznici su krenuli u kontrole i tamo gdje su procijenili da je riječ o sivoj zoni zatražili su da se na rad paušalista plate puni porezi i doprinosi kao da su zaposleni.

Pomama za obrtima, ali i reakcija poreznika stvorile su pomutnju. Jedni se žale na državu da se upušta u nepotrebno arbitriranje, drugi smatraju da takve kontrole nisu dobre jer će potaknuti novi val migracija, treći smatraju da su paušalni obrti nelojalna konkurencija svima koji zapošljavaju radnike putem ugovora o radu, dok četvrti vele da ničega od toga ne bi bilo da je porezni pritisak ujednačen na sve oblike rada.

Šef obrtničke komore Dragutin Ranogajec kaže da "špekulacije o ograničenju poslovanja paušalnih obrta negativno utječu na gospodarsko stanje".

"Osobito osuđujemo napise u medijima u kojima se prevarantima nazivaju svi paušalni obrtnici koji posluju pošteno i u skladu s važećim propisima", veli Ranogajec.

U Ministarstvu financija kažu da 'neće ići đonom' na paušaliste, dapače, oni su i promovirali taj oblik rada. No ne žele zatvarati oči na 'neke pojavne oblike' koji dovode do porezne evazije.

Proteklih nekoliko dana najveće polemike vode se među informatičarima, jer njihove tvrtke prve su na udaru poreznika. Tajana Barančić, predsjednica Cisexa, grupacije koja okuplja izvoznike softvera, ističe da je glavni problem što ne postoje jasna pravila što se smatra nesamostalnim, a što samostalnim radom. Barančić kaže da nadležne službe nisu izašle s tumačenjem na temelju kojega bi se poduzetnici mogli ravnati. Paušalni rad prisutan je u mnogim zemljama, ali Barančić ističe da kod njih postoje jasna pravila. Tako, primjerice, paušalist može za jednu tvrtku raditi samo 18 mjeseci i nakon toga mora zasnovati radni odnos ili se propisuje koliko prihoda obrtnik paušalist može ostvariti u jednoj tvrtki.

Softveraši se boje da će domaći inženjeri prestati raditi za hrvatske tvrtke i početi raditi samo za strance koji će im uzeti kruh. Dakako, na gubitku je i država koja prikupi manje poreza i doprinosa, a postavlja se i pitanje pravednosti. Zašto bi samo oni koji su u radnom odnosu financirali skupu državu, a s druge strane država sama širi krug povlaštenih skupina koje plaćaju minimalne poreze, počevši od vlasnika OPG-a, iznajmljivača apartmana na moru do paušalnih obrtnika.

Željko Lovrinčević, stručnjak za poreze i član Marićeve radne skupine, kaže da paušalne obrte treba vratiti izvornim načelima i povlastice da plaćaju manje poreze omogućiti samo tradicijskim i proizvodnim obrtima. Njihov broj se ne povećava. U tradicijske obrte ubrajaju se cvjećari, bravari, dimnjačari, užari, medari,... a u proizvodne alatničari, licitari, filigranski majstori, drvotokari...

"Paušalni obrti imaju neto porezno opterećenje od samo 2 posto i nisu namijenjeni intelektualnim uslugama", kategoričan je Lovrinčević koji je uvjeren da će pokušaj poreznika i inspektora da nečiji rad proglase prividnim radnim odnosom dovesti do još većeg kaosa i anarhije, pa i korupcije, piše Večernji list.

Tagovi: paušalni obrt, paušalci
PROČITAJ I OVO
MMF blago podigao procjenu rasta globalne ekonomije u 2021.
BOLJE PROGNOZE
MMF blago podigao procjenu rasta globalne ekonomije u 2021.
WASHINGTON - Međunarodni monetarni fond (MMF) blago je u utorak podigao procjenu rasta svjetskog gospodarstva u 2021. godini, predviđajući da će cijepljenje i dodatne državne poticajne mjere potaknuti aktivnost u drugoj polovini godine.
Njemački izvoznici optimističniji u siječnju
OPTIMIZAM
Njemački izvoznici optimističniji u siječnju
BERLIN - Izgledi za njemački izvoz znatno su poboljšani u siječnju, pokazalo je u utorak izvješće ekonomskog instuta ifo, odražavajući "oprezni optimizam" izvoznika nakon brexita, američkih predsjedničkih izbora i početka cijepljenja protiv covida 19.
Vučković zatražila od EU dodatne mjere pomoći za potresom pogođena područja
MJERE
Vučković zatražila od EU dodatne mjere pomoći za potresom pogođena područja
ZAGREB - Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je na Vijeću ministara poljoprivrede i ribarstva Europske unije (EU) zatražila dodatne mjere pomoći za potresom pogođena područja, izvijestili su u utorak iz Ministarstva poljoprivrede.
Biden: Država će odsad kupovati samo američke proizvode
KUPUJ AMERIČKO
Biden: Država će odsad kupovati samo američke proizvode
WASHINGTON - Predsjednik SAD-a Joe Biden je u ponedjeljak je potpisao izvršnu uredbu kojom uvodi stroža pravila vladine politike "kupuj američko" i najavio zamjenu državnog voznog parka električnim vozilima proizvedenim u Americi.
Pandemija smanjila globalni dohodak od rada za 3.700 mlrd dolara
POSLJEDICE
Pandemija smanjila globalni dohodak od rada za 3.700 mlrd dolara
ŽENEVA - Pandemija je u 2020. godini smanjila broj radnih sati u svijetu za 8,8 posto, a dohodak od rada za 3.700 milijardi dolara, izvijestila je u ponedjeljak Međunarodna organizacija rada (ILO).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE