GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pesimizam ulagača u Njemačkoj ublažen u lipnju

Pesimizam ulagača u Njemačkoj ublažen u lipnju
SIGNALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.06.2022 / 17:57
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Raspoloženje njemačkih ulagača u lipnju se blago poboljšalo, odražavajući ublaženi pesimizam u očekivanjima za gospodarstvo i poboljšanu ocjenu aktualnog stanja, pokazalo je u utorak istraživanje ekonomskog instituta ZEW.

Indeks koji mjeri očekivanja ulagača za njemačko gospodarstvo porastao je u lipnju za 6,3 boda u odnosu na svibanj, na minus 28 bodova, izvijestio je ZEW.

„Gospodarstvo je još uvijek izloženo brojnim rizicima, kao što su posljedice sankcija uvedenih Rusiji, nejasna situacija s pandemijom u Kini i postupna promjena smjera monetarne politike”, rekao je predsjednik ZEW-a Achim Wambach.

„Premda su se očekivanja poboljšala, još su uvijek duboko u negativnom teritoriju”, dodao je Wambach.

Indeks koji prikazuje ocjenu aktualnog stanja porastao je za 8,9 bodova, na minus 27,6 bodova.

Europska središnja banka (ECB) najavila je prošlog tjedna da će u srpnju zbog visoke inflacije ugasiti redovni program kupnje obveznica kojim je podupirala gospodarstvo eurozone nakon dužničke krize i podići kamatne stope za četvrtinu postotnog boda.

Inflacija u eurozoni dosegnula je u svibnju 8,1 posto, najvišu razinu otkada je europski statistički ured počeo objavljivati podatke 1997. godine, potaknuta poskupljenjem energenata i hrane zbog ruske invazije na Ukrajinu i zapadnih sankcija Rusiji.

Inflatorni pritisci u međuvremenu su pojačani i prošireni, pa sada snažno rastu cijene brojnih dobara i usluga, istaknuli su u ECB-u, podigavši procjenu inflacije u ovoj godini s 5,1 na 6,8 posto.

Njemački statistički ured potvrdio je danas da je inflacija u Njemačkoj u svibnju ubrzala na 7,9 posto, dosegnuvši najvišu razinu od zime 1973/1974. kada su počeli objavljivati izvješća. U travnju iznosila je 7,4 posto.

Središnja banka udvostručila je prošlog tjedna prognoze inflacije u Njemačkoj u ovoj i idućoj godini, na 7,1 odnosno 4,5 posto.

Tagovi: Pesimizam njemačkih ulagača, ZEW indeks, njemačka ekonomija
PROČITAJ I OVO
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE