GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Petrović: Ako dug bude rastao, ponoviće se 2014.

Petrović: Ako dug bude rastao, ponoviće se 2014.
JASNA PORUKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.04.2021 / 18:54
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Ako bi se zaduživanje Srbije nastavilo, u jednom trenutku bilo bi potrebno vršiti uštede i naglo smanjivati deficit, što bi „u ekstremnoj situaciji moglo da bude ponavljanje 2014. godine“, izjavio je predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović.

„To znači fiskalnu konsolidaciju, a ona podrazumeva rezanja osnovnih, najvećih stavki u budžetu, i onda se to odražava na primanja stanovništva i životni standard“, rekao je Petrović za N1, uz ocenu da je Srbija i dalje „daleko od toga“.

Zato je neophodno da se dug, za koji procenjuje da će biti oko 60 odsto BDP-a i kaže da „nije veliki u vreme krize“, ne uzima kao „stalno i poželjno stanje ili dug koji privreda Srbije može da izdrži“.

„Već od 2022. treba tu putanju preokrenuti, smanjiti deficit i početi da se ponovo obara dug na 50 ili ispod 50 odsto, da kad sledeća kriza udari možemo da na nju odgovorimo trošenjem ne gledajući na dug“, rekao je Petrović.

Naglasio je da je Srbija za svega godinu i nešto dana sa duga od oko 53 odsto BDP-a došla do duga od 60 odsto.

Upozorava da bi država za čas „izletela“ na 70 odsto duga ako bi zadržala ovaj nivo zaduženosti u trenutku kada se desi neka naredna kriza.

„Pitanje je da li bi bili u stanju da se regularno zadužujemo kao država, morali bi (da uvodimo) krizne mere. To znači radikalno smanjenje deficita, potrošnje, udar na standard i privredni rast“, rekao je on.

Tagovi: Pavle Petrović, fiskalni savet, srpski dug, zaduživanje Srbije
PROČITAJ I OVO
AmCham: Privreda se oporavlja brže nego što smo očekivali
OPORAVAK
AmCham: Privreda se oporavlja brže nego što smo očekivali
BEOGRAD – Primetan je optimizam u procenama za 2021. godinu kompanija članica AmCham-a zahvaljujući oporavku svetske privrede i fiskalnim i monetarnim podsticajima.
Lane: Oporavak bi mogao biti dug
OPORAVAK
Lane: Oporavak bi mogao biti dug
PARIZ - Pad gospodarstva uslijed pandemije koronavirusa neće biti onoliko dubok koliki je bio nakon bankarske krize 2008. godine, ali bi oporavak mogao biti prilično dug, rekao je glavni ekonomist Europske središnje banke (ECB) Philip Lane u intervjuu za pariški Le Monde.
MAT: U Srbiji u martu industrijska proizvodnja veća 6,1 odsto
TREND
MAT: U Srbiji u martu industrijska proizvodnja veća 6,1 odsto
BEOGRAD - Industrijska poizvodnja u Srbiji je u martu ove godine međugodišnje povećana za 6,1 odsto, proizvodnja prerađivačke industrije za 6,5 odsto, elektroprivrede za pet, a rudarstva za 5,7 odsto, navodi se u najnovijem broju mesečnika Makroekonomske analize i trendovi (MAT).
HZZ: Krajem travnja 148.744 nezaposlene osobe
TRŽIŠTE RADA
HZZ: Krajem travnja 148.744 nezaposlene osobe

ZAGREB - Krajem travnja u evidenciji Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje (HZZ) registrirane su bile 148.744 nezaposlene osobe, što je na mjesečnoj razini pad za 4,4 posto, a po prvi put u nešto više od godinu dana nezaposlenost je pala i na godišnjoj razini, i to za 6,6 posto, pokazuju u ponedjeljak objavljeni podatci HZZ-a.

Prošli tjedan vrijednost fiskaliziranih računa dva posto veća nego 2019.
RAČUNI
Prošli tjedan vrijednost fiskaliziranih računa dva posto veća nego 2019.
ZAGREB - U svim djelatnostima iz sustava fiskalizacije prošli tjedan vrijednost računa povećana je za 27 posto u odnosu na usporedivi tjedan prošle godine, a za dva posto u odnosu na isto razdoblje 2019. godine, pokazuju u ponedjeljak objavljeni podaci Porezne uprave.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE