GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plaća od 1.500 eura moguća samo uz visoku inflaciju

Plaća od 1.500 eura moguća samo uz visoku inflaciju
ZARADE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.05.2022 / 09:39
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Već do ulaska Hrvatske u eurozonu prosječna hrvatska plaća mogla bi iznositi tisuću eura, ali inflacija nagriza kupovnu moć, piše u utorak Večernji list, navodeći da će manjak radnika donijeti pritisak na rast plaća u privatnom sektoru, dok su u javnom svoj posao odradili sindikati.

Prosječna plaća u zemlji preskočila je iznos od 7400 kuna i već bi do formalne odluke o ulasku Hrvatske u eurozonu mogla iznositi tisuću eura neto.

Brže je to nego što je očekivala Plenkovićeva Vlada, ali brža je i inflacija koja nagriza kupovnu moć svih dohodaka u zemlji i njihovu realnu kupovnu vrijednost vraća na razinu na kojoj su bili prošle godine.

Sindikati su za Praznik rada istaknuli svoj novi strateški cilj, a to je da u sljedećih nekoliko godina, odnosno 2025. godine, i prosječna i minimalna plaća porastu 50 posto, na 1500, odnosno 750 eura.

Gleda li se isti protekli period, plaće su porasle “samo” 20 posto, tako da se sindikalne želje po tome čine nedostižnima s obzirom na produktivnost domaće ekonomije i više nego turbulentne okolnosti u zemlji.

Tih 50 posto možda bi se moglo postići uz snažnu inflacijsku spiralu i indeksacije, no u tom bi slučaju realna vrijednost takvih plaća bila niža.

Europske se ekonomije ne mogu pohvaliti dobrim ekonomskim ostvarenjima u prvom ovogodišnjem kvartalu, Italija je naprimjer imala pad prema prethodnom tromjesečju, Njemačka je bila u blagom plusu, Francuska na nuli, Austrija je stajala nešto bolje, a i hrvatski bi prvi kvartal trebao biti iznadprosječan po rastu u odnosu na ostale europske ekonomije jer su se održali i potrošnja i industrija.

Ozbiljni problemi u dobavnim lancima iz Kine dodatno će usporiti europsku proizvodnju ionako izmrcvarenu dramatičnim skokom cijena energenata i problemima s ratom u Ukrajini.

Domaće tržište rada pak obilježava trajna nestašica radnika u uslužnom sektoru, a broj službeno nezaposlenih spustio se na oko 118.000.

I taj manjak radnika donijet će pritisak na rast plaća u privatnom sektoru dok su u javnom svoj posao odradili sindikati koji su se izborili za prvu rundu četiripostotne povišice u ovoj godini.

Što se tiče regionalne distribucije plaća, u ovu smo godinu ušli s prosječnim neto plaćama u Zagrebu (pravne osobe, bez obrta i slobodnih profesija) od gotovo 8700 kuna, tako da će Zagreb među prvima stići sindikalnih 1500 eura i prije 2025. godine, piše novinarka Večernjeg lista Ljubica Gatarić.

Tagovi: Prosječna plaća za siječanj, prosječna plaća u Hrvatskoj
PROČITAJ I OVO
Američka ekonomija na kraju 2022. porasla više od očekivanja
RAST
Američka ekonomija na kraju 2022. porasla više od očekivanja
WASHINGTON - Američka ekonomije porasla je više od očekivanja je u četvrtom tromjesečju 2022. godine.
Njemačka vlada povećala prognozu BDP-a za 2023.
BOLJE PROGNOZE
Njemačka vlada povećala prognozu BDP-a za 2023.
BERLIN - Njemačko bi gospodarstvo ove godine trebalo rasti za samo 0,2 posto, objavila je vlada u svom godišnjem izvješću koje će biti objavljeno u srijedu u Berlinu - što je poboljšanje u odnosu na prethodnu procjenu.
Krajem rujna dug opće države 70,4% BDP-a
ZADUŽENOST
Krajem rujna dug opće države 70,4% BDP-a
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupno stanje duga svih podsektora opće države (domaća i inozemna komponenta duga središnje države, fondovi socijalne sigurnosti i lokalna država) na kraju rujna 2022. iznosilo je 344,2 mlrd. kuna.
Izvoz iz BiH u Hrvatsku porastao skoro 40 posto
ROBNA RAZMJENA
Izvoz iz BiH u Hrvatsku porastao skoro 40 posto
SARAJEVO - Iz Bosne i Hercegovine je tokom prošle godine najviše roba izvezeno u Hrvatsku, a istovremeno je Hrvatska na četvrtom mjestu po izvozu u BiH, pokazali su podaci koje je objavila Agencije za statistiku BiH.
Inflacija u Australiji najviša od 1990.
CIJENE
Inflacija u Australiji najviša od 1990.
CANBERRA - Inflacija u Australiji porasla je na novu 32-godišnju najvišu razinu od 7,8% u posljednjem tromjesečju fiskalne godine 2022., rastući najbržim tempom od ožujka 1990.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE