GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plenković: Hrvatska u europskom financijskom paketu premašila svoje ciljeve

Plenković: Hrvatska u europskom financijskom paketu premašila svoje ciljeve
CILJEVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.07.2020 / 15:29
Autor: SEEbiz / N1 info
ZAGREB - Premijer Andrej Plenković vidno neispavan nakon povratka iz Bruxellesa rekao je ispred Banskih dvora da smatra da će Hrvatska iz proračuna EU-a u narednih 7 godina dobiti "20 milijardi eura – plus", a predsjednikom mu se nije dalo previše baviti.

Hrvatska je u europskom paketu za oporavak dobila više nego što je očekivala, rekao je u utorak hrvatski premijer Andrej Plenković, nakon što su se europski čelnici na maratonskom samitu u Bruxellesu dogovorili o sedmogodišnjem proračunu i postpandemijskom fondu.

Hrvatskoj je na raspolaganju više od 22 milijardi eura, odnosno više od jednogodišnjeg državnog proračuna od 166 milijardi kuna.

Cilj uoči samita bio je 20 milijardi i dvostruko više od 10,7 milijardi eura iz prvog europskog proračuna od 2014. do 2020.

"Rezultat je premašio oba cilja. Ta sredstva nisu slučajno došla Hrvatskoj, nego na temelju snažno elaborirane argumentacije", izjavio je Plenković na konferenciji za novinare.

Hrvatska, koja je u EU ušla u srpnju 2013., jedina je članica koja je dosad koristila samo jedan sedmogodišnji proračun EU-a.

Plenković smatra da je ishod samita "uspjeh" za Hrvatsku koja će novac iskoristiti da bude učinkovitija, brzo se oporavi od posljedica epidemije i da "naši sugrađani ostanu ovdje tražiti svoju sigurnu budućnost".

Najavio je da će se na vrijeme donijeti nacionalni plan na temelju kojeg će se realizirati projekti i da će se osnažiti nacionalni kapaciteti za povlačenje novca.

Dogovor članica smatra i "ogromnom demonstracijom solidarnosti EU-a". "Stavili smo na kup sredstva, našu političku volju, ekonomsku i financiju snagu koja nam omogućuje da s ovakvim instrumentom omogućimo brz ekonomski oporavak", istaknuo je.

"Moramo se jedino na globalnoj razini potruditi da se nađe lijek ili cjepivo za covid-19 i kad se to nađe imamo sve alate da se vrlo brzo ovaj financijski okvir prevede na konkretan život naših sugrađana.

Iako su neki čelnici tražili da se raspodjela novca uvjetuje vladavinom prava, u završnom dokumentu nisu precizirali hoće li se i kako isplate povezati s poštivanjem jednog od temeljnih europskih načela.

Lideri su se se složili o "režimu uvjetovanosti radi zaštite proračuna", ostavljajući Europskoj komisiji da predloži mjere. Ipak, novi mehanizam morat će prihvatiti svih 27 članica.

Plenković smatra da je ta formulacija korektna. "Mi smo podržavali taj koncept vladavine prava, alii smo bili i konstruktivni zalažući se za mehanizam koji će garantirati predvidivost. Radit ćemo zajedno s ostalim članiama na uredbi koja se mora usvojiti", rekao je Plenković.

Europsko vijeće dogovorilo je u utorak u ranim jutarnjim satima novi sedmogodišnji proračun od 1074 milijarde eura i fond za oporavak od 750 milijardi, koje će se namaknuti zaduživanjem na financijskom tržištu, prvi put u povijesti EU-a.

Novi instrument, nazvan EU sljedeće generacije (NGEU) koji je tijesno je povezan s novim sedmogodišnjim proračunom, Višegodišnjim financijskim okvirom (VFO), trebao bi pomoći europskim gospodarstvima u suočavanju s najdubljom recesijom od Drugog svjetskog rata, čiji je uzrok pandemija koronavirusa od koje nitko nije pošteđen.

Komisija će se na financijskim tržištima zadužiti za 750 milijardi eura, koje će onda proslijediti jedan dio, 390 milijardi eura kao bespovratnu pomoć zemljama članicama, a 360 milijardi kroz zajmove.

Tagovi: Andrej Plenković, višegodišnji financijski okvir
PROČITAJ I OVO
EK nezadovoljna planovima postpandemijskog oporavka
NEZADOVOLJSTVO
EK nezadovoljna planovima postpandemijskog oporavka
BRUXELLES - Planovi postpandemijske obnove gospodarstva koje su članice EU-a do sada dostavile Komisiji nedovoljno su ambiciozni i moraju biti poboljšani, smatra Europska komisija prema tvrdnjama tri diplomatska izvora.
HZZ pokrenuo javne radove u otklanjanju posljedica potresa
JAVNI RADOVI
HZZ pokrenuo javne radove u otklanjanju posljedica potresa
ZAGREB - Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) u četvrtak je mjere aktivne politike zapošljavanja za 2021. godinu dopunio novom podmjerom "Javni rad - otklanjanje posljedica katastrofe uzrokovane potresom na područjima Sisačko-moslavačke županije".
Pandemija povećala javni dug u EU i eurozoni u trećem tromjesečju 2020.
JAVNI DUG
Pandemija povećala javni dug u EU i eurozoni u trećem tromjesečju 2020.
FRANKFURT - Javni dug iskazan udjelom u BDP-u dodatno je porastao u EU i eurozoni u trećem tromjesečju 2020., odražavajući kontinuirano velike potrebe zemalja za financiranjem i ekonomske posljedice pandemije koronavirusa.
Potrošačke cijene u EU blago porasle na kraju 2020.; u Hrvatskoj blagi pad
CIJENE
Potrošačke cijene u EU blago porasle na kraju 2020.; u Hrvatskoj blagi pad
BRUXELLES - Potrošačke cijene u Europskoj uniji blago su uvećane u prosincu 2020. godine u usporedbi s istim mjesecom godine ranije, dok je Hrvatska blagim padom cijena pratila eurozonu, pokazalo je u srijedu izvješće Eurostata.
Njemački ministar traži rad od kuće u okviru mjera zatvaranja
ZAHTJEVI
Njemački ministar traži rad od kuće u okviru mjera zatvaranja
BERLIN - Njemački ministar rada Hubertus Heil u srijedu je naglasio da njemačke tvrtke moraju dopustiti svojim zaposlenicima rad od kuće gdje god je to moguće, kako predviđaju nove mjere za obuzdavanje širenja covida-19, uvedene dan ranije u okviru odluke o produljenju zatvaranja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE