GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plenković: Imamo najbolji rejting u povijesti

Plenković: Imamo najbolji rejting u povijesti
PREMIJER
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.11.2021 / 10:54
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković na o konferenciji za novinare u Banskim dvorima osvrnuo se podizanje kreditnog rejtinga Hrvatske od strane agencije Fitch.

Fitch podigla je u petak kreditni rejting Hrvatske za jednu razinu, iz 'BBB-' na 'BBB', uz pozitivne izglede, ističući napredak u pripremama za članstvo u eurozoni i snažan oporavak hrvatskog gospodarstva od pandemijske krize.

To je najbolji kreditni rejting u povijesti Republike Hrvatske.

Fitch procjenjuje da će Hrvatska unatoč pandemijskom šoku biti u poziciji da postane članicom eurozone u zacrtanom roku, siječnju 2023., otprilike godinu dana prije no što su u agenciji do sada prognozirali.

'Pozitivni izgledi šalju signal što bi ta agencija govori što bi moglo biti u vremenu pred nama', kazao je Plenković pohvalivši rad ministra Zdravka Marića.

Dodao je da je Europska komisija svoje procjene rasta BDP-a revidirala s 5,4 na 8,1, posto.

'Mi smo kao vlada projekcije smo revidirali s 5,2 na 9 posto rasta BDP-a ove godine. Fitch je lani očekivao rast od 3,8 posto, a jučer je prognozirao rast za 8,9 posto', kazao je Plenković.

Naveo je da što se tiče oporavka ekonomije da je tu je nekoliko bitnih poruka.

'Ocjene Fitcha i EK su u pogledu rezultata sezone iznad naših i njihovih očekivanja. Ako rezultati turističke sezone budu na 80 posto rekordne 2019., onda smo mi u okolnostima pandemije, ograničenja, s našom politikom sigurnog boravka u Hrvatskoj, aktivne pripreme sezone, napravili iskorak pa smo i na temelju Euronewsa zemlja s najboljim rezultatima na Mediteranu”, rekao je Plenković.

OGLAS

Naglasio je da je ključ i sidro našeg ekonomskog smjera u budućnosti ulazak u europodručje.

'Drugi element koji je izrazito važan je stabilnost naših javnih financijama. Mi odgovorno upravljamo financijama i smanjujemo javni dug. Prije korone imali smo proračunski višak i izašli smo iz procedure makroekonomskih neravnoteža. Da nije bilo korone bili bi dogodine ispod 60 posto duga. Mi smo, naravno, zbog pada BDP-a išli nekoliko koraka nazad lani, ali već smo ove godine pokazali žilavost, znanje i čvrstinu da se vratimo na putanju i da smanjujemo javni dug. Posebno su važni i pokazatelji. Promet u trgovini na malo u 9 mjeseci je veći 13 posto, raste industrijska proizvodnja, sektor izvoza. Raste sektor građevinarstva, turizam, sve što se odnosi na osobnu potrošnju', pojasnio je Plenković.

Tagovi: Fitch Ratings, Andrej Plenković, Fitch, javni dug, hrvatski javni dug, kreditni rejting Hrvatske
PROČITAJ I OVO
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
OČEKIVANJA
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
MOSKVA - Očekuje se da će rusko gospodarstvo ove godine rasti brže od svih naprednih gospodarstava, prema Međunarodnom monetarnom fondu.
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PROGNOZE
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PODGORICA - Međunarodni monetarni fond (MMF) u najnovijim je prognozama zadržao procjenu ovogodišnjeg rasta crnogorskog gospodarstva od 3,7 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE