GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plenković: Isplata mirovina i plaća nije upitna

Plenković: Isplata mirovina i plaća nije upitna
PREMIJER
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.03.2020 / 07:39
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković poručio je kako zbog koronavirusa isplata mirovina i plaća nije upitna te da je zahvaljujući ostvarivanju gospodarskog rasta na zdravim temeljima i racionalnom vođenju javnih financija hrvatsko gospodarstvo otpornije na krize i izazove.

"Teško je predvidjeti sve gospodarske i financijske učinke pandemije, ali sam uvjeren da smo zajedno s aktivnostima hrvatskih gospodarstvenika spremni i iz ove situacije izići stabilni", rekao je predsjednik Vlade novinarima Jutarnjeg lista.

"Ministar financija Zdravko Marić je u svakodnevnom kontaktu s predstavnicima gospodarstva, osobito onima iz prehrambene industrije, maloprodajnih i distribucijskih lanaca koji su zaduženi za opskrbu hranom i drugim namirnicama. Apeliramo na sve građane da masovno ne odlaze u trgovine jer za to nema razloga. Što se tiče turizma, do 29. veljače ove godine bilježimo porast broja dolazaka i noćenja turista u odnosu na isto razdoblje lani. Uslijed širenja koronavirusa bilježimo određeni pad broja novih rezervacija koji ćemo, vjerujem, nadoknaditi. Sastali smo se u Umagu s čelnicima nekoliko velikih hotelskih poduzeća. Vodimo računa o zdravlju i sigurnosti hrvatskih građana, ali istodobno izbjegavamo stvaranje panike, koja je nepotrebna, štetna i negativno bi utjecala na gospodarstvo, osobito turizam. Razmatramo mjere koje bi trebale pomoći turističkom sektoru."

Plenković se osvrnuo i na uklanjanje bista s Pantovčaka rekavši kako je to pogrešan i nepotreban potez.

"Mislim da je to pogrešan i nepotreban potez jer institucija predsjednika nadilazi osobe koje trenutačno obnašaju tu dužnost i nije dobro ako se sve mijenja svakih pet godina. Biste hrvatskih velikana tamo su dugi niz godina i imaju svoj smisao", prokomentirao je Plenković potez aktualnog predsjednika Republike Zorana Milanovića.

Na pitanje je li pogriješio s listama za europske izbore jer nije stavio Davora Ivu Stiera i Miru Kovača odgovorio je kako "oni koji se nedovoljno angažiraju ne mogu docirati i prozivati radi izbornog rezultata".

"Obojica su htjeli biti isključivo prvi na listi", ustvrdio je Plenković pojašnjavajući kako su kroz listu za europske izbore išli graditi nove generacije političara za treće desetljeće.

Premijer se osvrnuo i na inicijativu Triju mora te inicijativu Alpe-Adria za koju se zalaže predsjednik Republike.

"Tri mora bitno je širi koncept koji uključuje mnogo više država i mnogo kompleksnije projekte, sadržajno i financijski", ustvrdio je dodavši međutim kako to nipošto ne znači da se Tri mora i Alpe-Adria međusobno isključuju ili su si međusobno konkurencija.

"Mislim da Hrvatska treba biti aktivna u obje inicijative", rekao je Plenković ocijenivši kako bi se bilo neodgovorno povući iz Tri mora bez valjanog razloga.

Tagovi: Andrej Plenković, hrvatski BDP, hrvatska ekonomija, mirovine, Zdravko Marić, hrvatski turizam, Zoran Milanović
PROČITAJ I OVO
Powell: Ove godine slabo napredujemo s inflacijom
FED
Powell: Ove godine slabo napredujemo s inflacijom
WASHINGTON - Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell rekao je da američko gospodarstvo, iako je inače snažno, nije doživjelo povratak inflacije na cilj središnje banke.
EU signalizira kraj besplatnog novca za siromašnije članice
LOŠE VIJESTI
EU signalizira kraj besplatnog novca za siromašnije članice
ZAGREB - Europska komisija staje uz skupinu fiskalno konzervativnih vlada država članica pod vodstvom Njemačke, odupirući se zahtjevima da se potrošnja financira putem većeg zaduživanja - povrh pritiska da se dodatno uvjetuje dodjela stotina milijardi eura najsiromašnijim zemljama Europske unije, piše Politico, referirajući se na dva neimenovana visoka dužnosnika iz Komisije.
ZEW indeks njemačkog gospodarskog raspoloženja najviši u posljednje dvije godine
SIGNALI
ZEW indeks njemačkog gospodarskog raspoloženja najviši u posljednje dvije godine
BERLIN - Centar za europska ekonomska istraživanja Leibniz (ZEW) objavio je u utorak da je njegov barometar raspoloženja porastao za 11,2 boda na 42,9 bodova u usporedbi s prethodnim mjesecom.
MMF poboljšao prognoze hrvatskog rasta
BOLJE PROGNOZE
MMF poboljšao prognoze hrvatskog rasta
ZAGREB - Hrvatsko gospodarstvo porast će u ovoj godini za tri posto, snažnije no što su pokazivale procjene od prošle jeseni i višestruko jače od prosjeka eurozone, izračunao je Međunarodni monetarni fond (MMF) u redovnom proljetnom izvješću, objavljenom u utorak.
Druga procjena potvrdila: Inflacija u ožujku porasla 4,1%
CIJENE
Druga procjena potvrdila: Inflacija u ožujku porasla 4,1%
ZAGREB - Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u ožujku i 4,1 posto više u odnosu na isti lanjski mjesec, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE