GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plenković: Najugroženiji promet i turizam, poduzimaju se odgovarajuće mjere

Plenković: Najugroženiji promet i turizam, poduzimaju se odgovarajuće mjere
PREMIJER
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.03.2020 / 20:41
Autor: SEEbiz / H
ŠKABRNJA - Premijer Andrej Plenković izjavio je u utorak u Škabrnji da će zbog epidemije koronavirusa "najugroženiji biti sektori prometa, osobito zračnog i turizma te da će Hrvatska u oba sektora poduzimati odgovarajuće mjere".

Plenković je rekao da šefovi država i vlada uz participaciju Europske komisije i Europske središnje banke gledaju kako uspostaviti europski odgovor na okolnosti koje se razvijaju s pojavom epidemije koronavarusa.

"Mi smo kao hrvatsko predsjedanje poduzeli mjere i prije nego je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila opasnost", rekao je premijer, dodajući da su još 28. siječnja poduzeli mjere putem integriranog političkog mehanizma za odgovore na krize, rekao je.
Sve države, po njegovim riječima, trenutno rade analize, a situacija je različita s obzirom na ono što se događa u Italiji i nekim drugim zemljama gdje je veća raširenost epidemije.

U Hrvatskoj se, pak,vode razgovori sa svim zainteresiranim segmentima hrvatskog gospodarstva, prošli tjedna održan je razgovor s hotelijerima, a sutra će ministri financija, gospodarstva i turizma obaviti konzultacije sa svim sektorima gospodarstva.

Premijer je rekao, pozivajući se na ono što je čuo od kolega, da je situacija otprilike svugdje identična i da će najugroženiji biti sektori prometa, osobito zračnog i turizma. Hrvatska će u oba sektora, naglasio je premijer, poduzimati odgovarajuće mjere.

Napomenuo je da sva ministarstva prate situaciju i da će onda zajedno na europskoj i nacionalnoj razini nastojati iznaći načine kako da naprave ovu situaciju što manje štetnom po hrvatsko gospodarstvo.

Premijer je ocijenio da su kroz mjere Nacionalnog stožera Civilne zaštite, zdravstvenih djelatnika i državnog inspektorata uspjeli prilično stabilno situaciju održati pod kontrolom.

"No, s obzirom da je Italija jako blizu moramo biti jako na oprezu", zaključio je premijer.

U vezi s izjavama članova Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa da će sada i ured premijera biti u radnoj skupini za izradu novog zakona o sprečavanju sukoba interesa, premijer je rekao da stvari treba hladno i jasno razlučiti, da postoji Vlada koja predlaže zakonske propise i Sabor koji ih donosi.

"Tijela koja ih provode nisu oni koji donose zakon, oni mogu sudjelovati, donijeti neki komentar, ali nisu oni ti koji će donositi propise po kojima će raditi, to rade Vlada i Sabor i to je sve", rekao je Plenković.

Premijer se nije složio s potezom predsjednika Republike Zorana Milanovića koji je iz Ureda uklonio biste. Nije mi to mjera koja je bila potrebna, mislim da je to bio pogrešan potez", rekao je.

U Škabrnji, na druženju skupine "Odvažni za Hrvatsku" s članovima HDZ -a, bio je i general Ante Gotovina.

Tagovi: Andrej Plenković, hrvatski turizam, Zoran Milanović, Ante Gotovina, hrvatski promet, koronavirus,
PROČITAJ I OVO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
SNIŽENE PROGNOZE
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
BERLIN - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za samo 0,1 posto, najnovija je prognoza vodećih njemačkih ekonomskih instituta.
AFP se raspisao o sve većem broju stranih radnika u Hrvatskoj
TRŽIŠTE RADA
AFP se raspisao o sve većem broju stranih radnika u Hrvatskoj
ZAGREB - Durga Phuyal se nadala da će početi novi život kad je sletjela u Hrvatsku, ali nepalska migrantica suočila se s teškom borbom da se prilagodi, piše u srijedu francuska novinska agencija Afp.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE