GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plenković: Novim paketom mjera pomoći ćemo onima kojima je najpotrebnije

Plenković: Novim paketom mjera pomoći ćemo onima kojima je najpotrebnije
PREMIJER
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.09.2023 / 14:03
Autor: SEEbiz
ZAGREB - U Zagrebu se u četvrtak održava sjednica Vlade RH s koje će se uputiti u drugo čitanje u Hrvatski sabor paket poreznih zakona, koji bi trebali stupiti na snagu od početka 2024. godine.

“Održan je veliki gospodarski forum iz svih zemalja članica. Razgovarali smo o energetskim i prometnim temama”, naveo je Plenković.

“Bili smo i u Novom Marofu gdje je dovršena velika obilaznica, od strateškog je značaja za ovaj grad”, dodao je.

Osvrnuo se i na posjet crnogorskog predsjednika Jakova Milatovića, navodeći da su razgovarali o brojnim temama, kao i o otvorenim pitanjima.

Premijer je zadovoljan i turističkim rezultatima. “Najbolja predsezona, najave za posezonu vrlo dobre, Hrvatska će imati više prihoda nego ikad od turizma i s njime povezanim djelatnostima.”

Najavio je novi paket pomoći. “Pomoći ćemo onima kojima je to najpotrebnije da održe ekonomski i socijalni standard. U upravljanju krizama Vlada je svojim paketima u protekle tri godine donijela više krugova pomoći vrijednih 6,8 milijardi eura.”

Osvrnuo se i na pomoć Hrvatske vojske Sloveniji nakon teškog olujnog nevremena. “Pripadnici HRZ-a su po treći put ovog ljeta u Grčkoj gdje pomažu kod gašenja požara. Pokazujemo ogromnu sposobnost pomoći susjednim i prijateljskim zemljama.”

Plenković je dodao da je danas glavna tema vlade devet poreznih zakona, među kojima i zakonu o porezu na dohodak, na dobit, lokalnim porezima, doprinosima, i dr.

“Zakoni će stupiti na snagu 1.1. Smanjuje se opterećenje na plaće, zaokružujemo sve iznose u korist poreznih obveznika, smanjuje se osnovica za mirovinsko osiguranje u prvom stupnju čime s također povećati plaća građanima.”

Dodao je da se povećava i fiskalna autonomija gradova te da se ukida prirez. “Čelnici lokalnih samouprava mogu samostalno propisati iznose za porez na dohodak.”

Tagovi: Andrej Plenković, inflacija, Vlada RH
PROČITAJ I OVO
Poslovna aktivnost u eurozoni u travnju rasla najbrže u gotovo godinu dana
SIGNALI
Poslovna aktivnost u eurozoni u travnju rasla najbrže u gotovo godinu dana
FRANKFURT - HCOB-ov kompozitni indeks menadžera nabave (PMI) za eurozonu, koji je sastavio S&P Global i koji se smatra dobrim pokazateljem ukupnog gospodarskog zdravlja, odskočio je na 51,7 u travnju s 50,3 iz ožujka, nadmašivši preliminarnu procjenu od 51,4.
Industrijska proizvodnja u prvom kvartalu pala 4,1%
PAD
Industrijska proizvodnja u prvom kvartalu pala 4,1%
ANALIZA - Prema podacima DZS-a, kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja bila je u ožujku u odnosu na isto razdoblje 2023. niža za 5,0%.
Slovenske plaće veće, a hrana jeftinija
USPOREDBE
Slovenske plaće veće, a hrana jeftinija
LJUBLJANA - Od ove je godine zajamčena minimalna plaća u Hrvatskoj 840 eura bruto ili otprilike 677 eura neto.
S&P nakon jedanaest godina podigao kreditni rejting Turske
REJTING
S&P nakon jedanaest godina podigao kreditni rejting Turske
ANKARA - Ministar financija Turske Mehmet Šimšek izjavio je kako je američka agencija Standard and Poor's objavila povećanje rejtinga Turske što je, kako ističe, rezultat pozitivnog ekonomskog programa turske vlade.
Zalihe gotovih industrijskih proizvoda u Hrvatskoj manje čak 7 posto
TRENDOVI
Zalihe gotovih industrijskih proizvoda u Hrvatskoj manje čak 7 posto
ZAGREB - Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda na kraju ožujka ove godine na mjesečnoj su razini bile manje za 0,2 posto, dok su na godišnjoj razini smanjene za 6,8 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE