GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plenković o novim mjerama Vlade: Cijene struje i plina ostaju nepromijenjene

Plenković o novim mjerama Vlade: Cijene struje i plina ostaju nepromijenjene
MJERE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.03.2023 / 12:59
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Nakon što je koalicijskim partnerima predstavio mjere za ublažavanje inflatornih učinaka i porasta cijena energenata, predsjednik Vlade Andrej Plenković obratio se javnosti.

Kazao je da Vlada ovim mjerama nastavlja pomagati građanima i gospodarstvu. Kaže da su pozivine reakcije komora, Matice umirovljenika, sindikata umirovljenika, svih aktera te da paket ima punu podršku parlamentarne većine.

“Pomažemo onima kojima je potpora najpotrebnija”, rekao je Plenković o novim mjerama.

“Ide potpora umirovljenicima s mirovinom do 610 eura, onima koji primaju dječji doplatak, nezaposlenima, braniteljima, onima koji su pogođenim potresom, hrvatskim ribarima i nizu drugih djelatnosti, niz sredstava ide za ulaganja u energetsku učinkovitost”, kazao je premijer.

“Paket ima ukupnu vrijednost oko 1,7 milijardi eura. Vlada je odlučila djelovati kao do sada – konzistentno, črvsto, sveobuhvatno”, dodao je.

Što se proizvodima kojima je zamrznuta cijena? “To ćemo odlučiti u četvrtak, bit će malih modifikacija.”

“Za dječji doplatak idemo ponovno sa snažnom podrškom, jednokratno. 128 tisuća obitelji, 230 tisuća djece, iznos će biti povećan u odnosu na zadnji put. Za jedno dijete 45 eura, za dvoje djece, 70 eura, za troje 100 eura, za četvrto dijete 130 eura i za petero ili više djece 160 eura”, rekao je Plenković.

Cijena električne energije ostat će ista idućih šest mjeseci, do kraja rujna, a cijena plina godinu dana, do travnja iduće godine.

Cijena energenata idućih mjeseci ostaje ista i za lokalnu samoupravu, pa se troškovi struje i plina za dječje vrtiće, škole, gradsku upravu i komunalna poduzeća neće mijenjati .

Ostaje i jednokratna novčana pomoć za najugroženije, odnosno umirovljenike.

Svi koji imaju mirovinu do 260 eura dobit će 160 eura pomoći, oni koji imaju od 260 do 330 eura dobit će 120 eura, oni s mirovinom od 330 do 470 eura dobit će 80 eura, a oni s mirovinom od 470 do 610 eura dobit će 60 eura dodatka.

Povećava se također iznos dječjeg doplatka, a uvode se i neke nove stavke vezano uz koeficijente za slobodne umjetnike.

Tagovi: Andrej Plenković, mjere Vlade, cijene struje, cijene plina
PROČITAJ I OVO
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE