GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plenković: Očekujemo pad BDP-a od 9,4 posto

Plenković: Očekujemo pad BDP-a od 9,4 posto
VLADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.04.2020 / 12:44
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Vlada bi danas trebala donijeti Nacionalni program reformi 2020. i prateći Program konvergencije za 2020. i 2021. godinu.

Na dnevnom redu je i akcijski plan za administrativno rasterećenje gospodarstva za ovu godinu, kao i dopuna Odluke o iznimnim mjerama kontrole cijena za određene proizvode te davanje suglasnosti ministru financija za dodatno zaduživanje države uslijed nastupa izvanrednih okolnosti uzrokovanih epidemijom koronavirusa.

Ministri će, uobičajeno nakon proglašenja epidemije, dobiti informacije o aktualnom stanju i poduzetim aktivnostima vezanim za koronavirus, kao i o aktivnostima Stožera civilne zaštite. Na dnevnom redu su i izmjene i dopune Zakona o obveznim mirovinskim fondovima.

Plenković je na početku sjednice kazao kako je Hrvatska imala jako dobar odgovor na koronakrizu.

"Svi koji prate taj proces moraju shvatiti što je bila alternativa", kazao je i dodao da mjere nisu bile prestroge.

Kazao je da se na sastanku Europskog vijeća govorilo i o turizmu. "Želimo da među zemljama koje se jednako učinkovito bore protiv virusa, da dođe do komunikacije. Ako istu sliku ima Mađarska, Slovačka, Češka, Njemačka, pričat ćemo o rješenjima i otvaranju granica", kazao je premijer.

Čestitao je Praznik rada i napomenuo kako je sutra obljetnica "Bljeska", koju će predstavnici vlade obilježiti.

Vlada usvaja četvrti po redu Nacionalni program reformi. Ima deset reformskih prioriteta i 25 mjera, kazao je Plenković.

"2020. očekujemo pad BDP-a od 9,4 posto", kazao je Plenković. "Nadtojat ćemo sa svim aktivnostima vratiti se na tračnice po kojima smo vozili prije pandemije", dodao je.

Tagovi: Andrej Plenković, hrvatski BDP, Nacionalni program reformi 2020., Program konvergencije, hrvatska ekonomija, koronakriza,
PROČITAJ I OVO
Marić nije prihvatio prijedloge udruge ugostitelja o poreznom rasterećenju
BEZ DOGOVORA
Marić nije prihvatio prijedloge udruge ugostitelja o poreznom rasterećenju
ZAGREB - Predsjednica NUU-a Jelena Tabak je nakon sastanka poručila kolegama da s izazovima kojih ih čekaju u idućem razdoblju "rade što bolje mogu i snađu se kako god mogu”.
Visoke cijene sirovina usporile rast kineske industrijske dobiti
SIROVINE
Visoke cijene sirovina usporile rast kineske industrijske dobiti
PEKING - Rast dobiti u kineskim industrijskim kompanijama usporio je u lipnju četvrti mjesec zaredom, zbog visokih cijena sirovina koje su pritisnule marže tvornica i ukazale na određenu slabost u oporavku drugog po veličini svjetskog gospodarstva.
Zaposlenost raste, evo u kojim sektorima se najviše traže radnici
TRŽIŠTE RADA
Zaposlenost raste, evo u kojim sektorima se najviše traže radnici
ANALIZA - Prema podacima DZS-a, na kraju lipnja broj ukupno zaposlenih iznosio je 1.563.484 osoba što je za 1,5% više u odnosu na svibanj, dok je u odnosu na isti mjesec prethodne godine broj ukupno zaposlenih bio viši za 3,4%.
U njemačkoj industriji očekuju rast izvoza
OČEKIVANJA
U njemačkoj industriji očekuju rast izvoza
MUENCHEN - Trajanje pandemije i stalni nedostatak integriranih sklopova ili čipova ipak nije prigušilo izvozna očekivanja u njemačkom proizvodnom sektoru, izvijestio je u utorak ekonomski istraživački institut Ifo sa sjedištem u Muenchenu.
Ove godine 5.650 umirovljenika manje nego lani
MIROVINE
Ove godine 5.650 umirovljenika manje nego lani
ZAGREB - U prvih šest mjeseci ove godine umrlo je pet tisuća korisnika hrvatskih mirovina više nego teške 2020. godine, a ako se usporedba protegne na mirnije razdoblje otprije pet godina, tada se broj umirovljenika kojima je prestalo pravo na isplatu mirovine zbog smrti korisnika povećao za 10 tisuća.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE