GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plenković: Pandemija nas je već koštala vrtoglavih 35 milijardi kuna

Plenković: Pandemija nas je već koštala vrtoglavih 35 milijardi kuna
IZVJEŠĆE VLADE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.10.2021 / 11:30
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Glavna tema današnjeg saborskog dana je Godišnje izvješće Vlade, koje zastipnicima predstavlja premijer Andrej Plenković.

Već uoči Plenkovićevog izlaganja zastupnici su zatražili stanke. Marijan Pavliček iz Hrvatskih suverenista govorio je o referendumu o euru i pozvao zastupnike da u 11 sati dođu dati svoje potpise.

Stanku je zatražio i Božo Petrov iz Mosta. 'Većina građana u Hrvatskoj treba biti profesor Baltazar da bi preživila. Većina osjeća nepravednost u društvu jer su se borili za zemlju iz koje njihova djeca moraju otići', kazao je Petrov.

Stipo Mlinarić iz Domovinskog pokreta zamolio je premijera da objasni što je s tužbama logoraša prema Srbiji i što će država napraviti za njih.

Urša Raukar Gamulin iz Kluba lijevo-zelene koalicije tražila je stanku i govorila o epidemiji koronavirusa. 'Kada se politika uplela u rad stožera sav ugled i povjerenje je palo u ništavilo. Kampanja oko cijepljenja nije uspjela. Apeliramo na Vladu da hitno poduzme nešto da ljudi u Hrvatskoj ne umiru i da nemamo toliko zaraženih', poručila je.

Stanku je zatražio i SDP-ov Peđa Grbin. 'Izlaganje premijera će ići u smjeru prikazivanja stanja kakvo bi vi iz HDZ-a željeli da je, ali je daleko od istine. Hrvatska danas ima 4500 zaraženih od covida, a mi od predsjednika vlade nismo čuli konkretne mjere kako ćemo se s time suočiti', rekao je Grbin i zatražio od vlade da predstavi konkretne mjere, ali i da odogvori što će biti s reformom zdravstva.

Plenković: Zahlađenjem je broj slučajeva u ovom četvrtom valu naglo narastao, i to je razlog više za cijepljenje
Nakon stanki Godišnje izvješće Vlade zastupnicima je predstavio premijer Andrej Plenković. 'U ovoj godini smo imali dva vala pandemije, razorni potres na Banovini, nakon onog u Zagrebu, te koju smo započeli s najvećim padom BDP-a, a dovršavamo je s rekordnim porastom cijena energenata, sve izraženijim klimatskim promjenama i novim valom pandemije. Ovo je također godina u kojoj smo snažnim mjerama uspjeli očuvati radna mjesta, spriječiti val stečaja i imali najveći broj zaposlenih u zadnjih 13 godina', rekao je na početku Plenković.

'Ovo je godina i snažnog gospodarskog oporavka, godina kada smo spojili Pelješki most, dovršili Istarski ispsilon, odabrali nove borbene avione Rafale i osigurali ukidanje viza za SAD. Uz to u završnoj smo fazi priprema za ulazak u Schengenski prostor i Europodručje. Snažimo položaj Hrvatske u Europi', dodao je.

Govoreći o tome što je Vlada napravila u posljednjih godinu dana, Plenković se prvenstveno osvrnuo na socijalnu sigurnost i zdravstvo. 'U ovom odgovoru na pandemiju nastavili smo jačati zdravstveni sustav, ali i osigurali dostupnost i djelotvornost zdravstvene zaštite, i to unatoč tome što nas je pandemija već koštala vrtoglavih 35 milijardi kuna, odnosno 20 posto proračuna', kazao je.

'Nažalost, više od 9.000 naših sugrađana izgubilo je bitku s virusom. To su bolne brojke i mnogo više od bile kakve kampanje, to bi svima trebalo biti dovoljno upozorenje o nužnosti cijepljenja, kao zasad najdjelotvornijoj zaštiti od teških oblika bolesti i najbolje što zasad imamo. Dosad je najmanje jednom dozom u Hrvatskoj cijepljeno 56 posto odraslih i preko 72 posto starijih od 65 godina, što još uvijek nije dovoljno za obuzdavanje epidemije. Zahlađenjem je broj potvrđenih slučajeva u ovom četvrtom valu naglo narastao i to je razlog više za cijepljenje, ali i za docjepljivanje naročito kod starijih', rekao je premijer.

Plenković je podsjetio i da je predstavljena reforma sustava socijalne skrbi, a da poseban prioritet imaju osobe s invaliditetom. Govoreći o zaštiti od nasilja u obitelji nad ženama, podsjetio je na zakonske izmjene kojima je ukinuto kazneno djelo spolnog odnošaja bez pristanka te uvedeno stanje dugotrajne patnje kao posljedica nasilja. 'Uz to nema više zastare za kaznena djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta, što omogućuje kažnjavanje počinitelja i godinama nakon zločina', dodao je.

Osvrnuo se i na izmjene Ovršnog zakona, a komentirao je i izmjene koje se tiču umirovljenika. 'Omogućili smo isplatu Covid-dodatka za korisnike mirovine kojima su mirovinska primanja niža od 4000 kuna. Covid-dodatak dosad je primilo 710 tisuća umirovljenika za što je izdvojeno od 460 milijuna kuna. Pored toga, da bismo omogućili prihod starijim osobama koje ga nisu mogle osigurati na drugi način, od početka ove godine uveli smo nacionalnu naknadu za starije osobe u visini od 800 kuna', rekao je.

Predsjednik Vlade obvezan je jedanput godišnje, na početku jesenskog zasjedanja, Saboru predstaviti Vladino, odnosno 'izvješće o stanju države i nacije'.

Premijer može govoriti do sat vremena, replike nisu dopuštene, o Izvješću, mogu govoriti samo predstavnici klubova, ne i zastupnici pojedinačno.

Premijer ima pravo i na završno izlaganje u trajanju od 20 minuta.

Tagovi: Andrej plenković, proračun, rebalans, stanje nacije
PROČITAJ I OVO
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
OČEKIVANJA
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
MOSKVA - Očekuje se da će rusko gospodarstvo ove godine rasti brže od svih naprednih gospodarstava, prema Međunarodnom monetarnom fondu.
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PROGNOZE
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PODGORICA - Međunarodni monetarni fond (MMF) u najnovijim je prognozama zadržao procjenu ovogodišnjeg rasta crnogorskog gospodarstva od 3,7 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE