GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plenković: Poskupljenja moraju stati, sutra donosimo mjere

Plenković: Poskupljenja moraju stati, sutra donosimo mjere
JASNA PORUKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.01.2023 / 17:53
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Premijer Andrej Plenković dao je izjavu za javnost nakon skijaške utrke na Sljemenu. Rekao je da je Hrvatska ulaskom u Schengen i uvođenjem eura ostvarila dva strateška cilja. Što se tiče povećanja cijena, kazao je da su uvidjeli da se događa nešto što nisu tražili.

"Dio poslovnih subjekata ovo koristi za lov u mutnom, to je loša i nepoštena praksa. S tim treba stati, treba se vratiti na cijene koje su bile prije 1. siječnja i prevesti tečaj pošteno i korektno kako je država to odradila u korist građana", naglasio je Plenković.

"Bit će angažirani svi inspektori, ne samo glavni državni inspektor. Na terenu su i čekamo njihovo izvješće", dodao je Plenković pa nastavio:

"Do ovoga ne smije doći, a ne smije doći zbog toga što je hrvatska država u godini krize regulirala cijene struje, plina, naftnih derivata, napravila pakete za pomoć svima, pa i cijeloj poslovnoj zajednici, smanjivala PDV...

Ako država odradi svoju ulogu, onda nije u redu da svi ti koji su profitirali od mjera vlade, odmah neopravdano dižu cijene. mi ćemo uključiti sve mehanizme države da se to spriječi i da se cijene vrate gdje su bile.

Ne može država raditi sve, a netko u mentalitetu koji je čisti bezobrazluk, profiterstvo, lopovluk, raditi od građana nekoga tko nije previše pametan. To ne dolazi u obzir i zato će vlada već sutra donijeti mjere. Ne želimo da netko od velikog uspjeha napravi bezobrazluk.

Garantiram da nikome tko je digao cijenu od nedjelje do ponedjeljka nije dignuta cijena nijednog inputa. To je čisto dizanje cijena nauštrb gospodarstva. Država je bila odgovorna. Kad tako radite, očekujete da se svi u društvu ponašaju na isti način."

Tagovi: Andrej Plenković, uvođenje eura, poskupljenja zbog eura, eurozona
PROČITAJ I OVO
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
IZNENAĐENJE
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
BERLIN - Privatni sektor u Njemačkoj doživio je neočekivani rast ovog mjeseca, koji je bio potaknut solidnim rastom u sektoru usluga.
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
SIGNALI
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
LJUBLJANA - Pokazatelj povjerenja potrošača u travnju je u odnosu na ožujak poboljšan za tri postotna boda. Njegova je vrijednost najviša od veljače 2022., ali je i dalje tri postotna boda ispod dugogodišnjeg prosjeka, objavio je danas statistički ured.
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom kvartalu
TRENDOVI
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom kvartalu
PEKING - Fiskalni prihodi Kine u prvom su tromjesečju pali za 2,3 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, objavilo je u ponedjeljak tamošnje ministarstvo financija.
Hrvatska udjelom duga u BDP-u znatno ispod europskog prosjeka i na kraju 2023.
DUG
Hrvatska udjelom duga u BDP-u znatno ispod europskog prosjeka i na kraju 2023.
ZAGREB - Hrvatski javni dug iskazan udjelom u BDP-u bio je i na kraju prosinca 2023. godine znatno niži od prosjeka eurozone i EU, pokazali su u ponedjeljak podaci europskog statističkog ureda
Realan rast prosječne neto plaće u veljači 8,4%
ZARADE
Realan rast prosječne neto plaće u veljači 8,4%
ANALIZA - Prema podacima koje je DZS objavio u petak, u veljači je nastavljen realan rast prosječnih mjesečnih isplaćenih bruto i neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama na godišnjoj razini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE