GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plenković: Povjerenje kreditnih agencija pokazuje da je Hrvatska na dobrom putu

Plenković: Povjerenje kreditnih agencija pokazuje da je Hrvatska na dobrom putu
PREMIJER
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.05.2022 / 12:00
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je u subotu da povjerenje međunarodnih agencija za dodjelu kreditnog rejtinga pokazuje kako je Hrvatska nakon snažnog gospodarskog oporavka u 2021. i dalje na dobrom putu.

Plenković je to rekao nakon što je kreditna agencije Fitch potvrdila investicijski kreditni rejting Hrvatske razine BBB s pozitivnim izgledima za rast, što je, kažu u Vladi, poruka gospodarske stabilnosti Hrvatske u okolnostima suočavanja s posljedicama ruske agresije na Ukrajinu, inflatornih pritisaka i drugih izazova.

Za vrijeme aktualne Vlade preokrenut je trend, te je u siječnju 2018. agencija Fitch vratila Hrvatskoj kreditni rejting na BB+, te potom u lipnju 2019. na BBB-. U ocjeni agencije Fitch, od 13. studenog 2021., investicijski rejting je podignut za još jednu stepenicu više, na BBB, i to s pozitivnim izgledima za rast, priopćeno je iz Vlade.

,,Povjerenje međunarodnih agencija za dodjelu kreditnog rejtinga pokazuje da je Hrvatska nakon snažnog gospodarskog oporavka u 2021. i dalje na dobrom putu. Provedbom strukturnih reformi kao i daljnjim korištenjem europskih sredstava, nastavljamo poticati gospodarski rast", naglasio je Plenković.

Usto, dodao je, kao i u svim krizama s kojima smo se suočili, Vlada snažno stoji iza građana i paketom mjerama nastoji pomoći u ublažavanju rasta cijena energenata i inflatornih pritisaka.

"Članstvo u europodručju iduće godine donijet će brojne koristi hrvatskim građanima i gospodarstvu, a ujedno će Hrvatskoj pomoći da bude otpornija na krize'', ocijenio je.

Kako stoji u priopćenju iz Vlade, pozitivni izgledi budućeg kretanja rejtinga temelje se i na uvjerenju da će Hrvatska biti u poziciji da 1. siječnja 2023. preuzme euro kao valutu, s obzirom na to da ispunjava kriterije i reformske mjere u okviru ERM II mehanizma. Fitch drži vrlo izglednim pozitivan ishod procjene ispunjenja kriterija za članstvo Hrvatske u europodručju u ovoj godini.

Fitch stopu rasta BDP-a u 2022. procjenjuje na 3,3 posto, što je više od prognoze Ministarstva financija od tri posto, te očekuje ubrzavanje rasta BDP-a na 3,7 posto u 2023., na što bi utjecao i rast investicija uslijed korištenja EU sredstava, stoji u priopćenju.

Tagovi: Andrej Plenković, Fitch Ratings, kreditni rejting Hrvatske
PROČITAJ I OVO
Plenković: Moodysova najava potvrđuje važnost ulaska u eurozonu
PREMIJER
Plenković: Moodysova najava potvrđuje važnost ulaska u eurozonu
ZAGREB - Najava agencije Moodys o dizanju kreditnog rejtinga Hrvatske potvrda je da će ulazak u eurozonu ojačati hrvatsko gospodarstvo i pomoći u kriznim vremenima, ocijenio je u subotu premijer Andrej Plenković.
Moodys signalizirao podizanje rejtinga Hrvatske u investicijsku kategoriju
SIGNALI
Moodys signalizirao podizanje rejtinga Hrvatske u investicijsku kategoriju
ZAGREB- Agencija Moodys objavila je da bi mogla podići kreditni rejting Hrvatske u investicijsku kategoriju nakon preporuke EU-a o ulasku u eurozonu.
Realna plaća vrijedi sve manje, travanjski podaci izazivaju glavobolju
ZARADE
Realna plaća vrijedi sve manje, travanjski podaci izazivaju glavobolju
ANALIZA - Iako se dinamika rasta neto plaća zadržala na razinama iz ožujka, sve snažnija inflacija umanjuje njihovu realnu vrijednost.
Poslovna klima u Njemačkoj pogoršana u lipnju
PESIMIZAM
Poslovna klima u Njemačkoj pogoršana u lipnju
BERLIN - Poslovna klima u Njemačkoj pogoršana je u lipnju, odražavajući pesimistična očekivanja kompanija i lošije ocjene aktualnog poslovanja, pokazalo je u petak istraživanje ekonomskog instituta ifo.
Hrvatska 15 posto jeftinija od EU, ali plaće su upola niže
STANDARD
Hrvatska 15 posto jeftinija od EU, ali plaće su upola niže

ZAGREB - Zemlja je siromašna što je veći udio potrošnje na hranu, a mi smo na 27 posto. Uračunamo li stan i režije dolazimo do toga da dijelu građana čak 80 posto plaće ode na stan i hranu, kaže sindikalist Krešimir Sever, piše u petak Večernji list.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE