GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plenković: Preusmjeravanje s kriznog upravljanja na konkurentnost i radna mjesta

Plenković: Preusmjeravanje s kriznog upravljanja na konkurentnost i radna mjesta
PRORAČUN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.12.2021 / 11:42
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Premijer Andrej Plenković predstavio je u srijedu u Saboru prijedlog Državnog proračun za 2022., najvažniji financijski dokument države, istaknuvši kako je glavna zadaća preusmjeravanje s kriznog upravljanja prema konkurentnosti i stvaranju novih radnih mjesta.

„Pred nama je zadaća da podignemo konkurentnost hrvatskog gospodarstava preusmjeravanjem aktivnosti s kriznog upravljanja koje traje gotovo dvije godine prema konkurentnosti i stvaranju novih radnih mjesta”, rekao je Plenković.

Prijedlog proračuna se temelji na pozitivnim i ohrabrujućim trendovima oporavka hrvatskog gospodarstva, najavi gospodarskog rata i rasta BDP-a od najmanje 9 posto u 2021., uspješnoj turističkoj sezoni i rastu izvoza, istaknuo je premijer.

Dodao je da je s obzirom na neizvjesnost oko daljnjeg razvoja pandemije, Državni proračun prilagođen i okolnostima s kojima se Hrvatska i cijeli svijet suočavaju zadnjih više od godinu i pol dana od početka najveće zdravstvene krize koju pamtimo.

„Ovaj je proračun je odraz nezaobilazne uloge države u sprječavanju urušavanja društva i gospodarstva te u stvaranju uvjeta za što brži gospodarski oporavak”, kazao je.

Govoreći o snažnom gospodarskom oporavku, rekordnom rastu od 16,5 posto u drugom kvartalu, te 15,8 posto u trećem kvartalu ove godine, premijer je naglasio da Hrvatska ima snage na agilan i učinkovit način ostvariti veći realan rast nego je to bilo 2019.

„Prema našim projekcijama uz rast realnog BDP-a od 9 posto, mi ćemo se već ove godine vratiti na razinu pretkrizne 2019. Očekujemo da će se ovakvi pozitivni trendovi snažnog rasta BDP-a nastaviti i iduće tri godine, i to po stopi od 4,4 posto u 2022., od 3,7 posto u 2023. te od 3,1 posto u 2024.", naglasio je premijer.

U proračunu za 2022., kazao je Plenković, posebna je pažnja posvećena je sanaciji šteta od potresa, povećanju socijalnih naknada, povećanju naknada za roditeljski dopust te osiguravanju fiskalne održivosti lokalnih jedinica.

Osim toga, ulaže se u zdravstvo gotovo milijardu kuna, a u nabavu višenamjenskih borbenih aviona Rafale 2,2 milijarde kuna.

„Primaran cilj nam je isti kao i dosad, ostvariti socijalnu i zdravstvenu sigurnost svima te spriječiti socijalnu frakturu” , zaključio je Plenković.

Ministar financija Zdravko Marić kazao je kako se očekuje da će pokretači rasta u idućim godinama uz rast osobne potrošnja biti i izvoz roba i usluga te investicije.

Prijedlogom Državnog proračuna za 2022. godinu predviđeni su prihodi od 164,5 milijardi i rashodi od 173,8 milijardi kuna te deficit proračuna opće države od 12 milijardi ili 2,6 posto BDP-a.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković najavio je da će glasanje o proračunu biti idućeg tjedna u srijedu, a izjašnjavanje o amandmanima dan ranije, u utorak.

Tagovi: Andrej plenković, proračun, rebalans, Zdravko Marić, stanje nacije
PROČITAJ I OVO
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu blago optimistična na početku godine
TREND
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu blago optimistična na početku godine
BRUXELLES - Očekivanja za europsko gospodarstvo pogoršana su u siječnju, odražavajući zabrinutost u uslužnom sektoru zbog posljedica širenja omikrona, dok je u hrvatskom gospodarstvu prevladao optimizam, pokazalo je u petak izvješće Europske komisije.
Marić: Ne mogu se u potpunosti neutralizirati inflatorni pritisci
INFLACIJA
Marić: Ne mogu se u potpunosti neutralizirati inflatorni pritisci
ZAGREB - Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić poručio je da će porezna politika dati svoj obol u najavljenom paketu mjera za ublažavanje efekta rasta cijena energenata, koji će biti predstavljen "vrlo skoro", no koji neće moći u potpunosti neutralizirati inflatorne pritiske.
Potrošnja u maloprodaji u 2021. porasla više od 12 posto
RAST
Potrošnja u maloprodaji u 2021. porasla više od 12 posto
ZAGREB - U Hrvatskoj je u lanjskom prosincu potrošnja u maloprodaji porasla 11. mjesec zaredom, i to brže nego mjesec dana prije, pa je u cijeloj 2021. godini porasla više od 12 posto.
Njemački BDP pao u četvrtom tromjesečju 2021.
PAD
Njemački BDP pao u četvrtom tromjesečju 2021.
ZAGREB - Njemačko gospodarstvo smanjilo se u četvrtom tromjesečju 2021. godine zbog postroženih mjera suzbijanja četvrtog vala pandemije covida 19, koje su pogodile osobnu potrošnju, pokazale su u petak prve procjene statističkog ureda Destatisa.
Kako će izgledati nova njemačka ekonomska politika?
NOVA VLADA
Kako će izgledati nova njemačka ekonomska politika?
BERLIN - Kako izgleda gospodarska politika nove njemačke vlade? Resorni ministar Robert Habeck iz stranke Zeleni najavljuje zaokret. Rast i blagostanje i dalje igraju važnu ulogu, ali sve više u kontekstu zaštite okoliša.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE