GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plenković: Razvijeniji smo i imamo manje djece

Plenković: Razvijeniji smo i imamo manje djece
PREMIJER
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.01.2024 / 14:14
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je u ponedjeljak na Aktualcu kako mu je ambicija postati još jednom hrvatski premijer, a na pitanje SDP-ovaca kada će biti parlamentarni izbori nije htio odgovoriti poručivši im tek da će ostati u oporbi.

”Što se tiče moje ambicije, moja je ambicija da budem još jednom predsjednik hrvatske Vlade. I sljedeći izbori će završiti tako da ja sigurno neću bit oporbeni zastupnik. Ako ćete vi biti opet oporbeni zastupnik, to je isto pošteno. Nemam ništa protiv toga, meni će biti drago da se mi viđamo”, rekao je Plenković u odgovoru na pitanje Siniše Hajdaša Dončića (SDP).

SDP-ovog zastupnika zanimalo je, naime, kada će se održati parlamentarni izbori te hoće li Plenković i nakon ove godine ostati u hrvatskoj politici ili će otići na neku europsku poziciju u Bruxelles.

”Ako ste vi tako dobri da pobijedite, vi morate biti rođeni spremni za pobijediti kada god izbori bili. No, kod vas se ništa neće promijeniti, to je više nego očito jer vidim da vam je ton takav da promjene nema”, ustvrdio je premijer.

Što se tiče demografskih problema, Plenković poručuje da se oni nisu pojavili preko noći, već su prisutni zadnjih 75 godina, a iza njih ne stoji smo iseljavanje.

”1950-ih imali smo oko 95 tisuća djece, sad smo negdje na 33 tisuće godišnje. Pa nije se to dogodilo u jednoj godini. Pali smo jer smo promijenili način života, jer smo razvijeniji i imamo manje djece”, rekao je u odgovoru zastupniku Socijaldemokrata Davorku Vidoviću.

Premijer je najavio da će se prilikom osmišljavanja useljeničke politike voditi računa da ne dođe do nagle promjene strukture stanovništva.

Tagovi: plenković, depopulacija
PROČITAJ I OVO
Industrijska proizvodnja oštro pala četvrti mjesec zaredom
TRENDOVI
Industrijska proizvodnja oštro pala četvrti mjesec zaredom
ZAGREB - Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u ožujku oštro pala četvrti mjesec zaredom na godišnjoj razini, no nešto sporije nego mjesec dana prije.
Prva procjena: Inflacija usporila u travnju
CIJENE
Prva procjena: Inflacija usporila u travnju
ZAGREB - Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, prema prvoj procjeni, u travnju 2024. u odnosu na travanj 2023. (na godišnjoj razini) u prosjeku su više za 3,7%.
Hrvatski izvoz porastao prvi put od travnja 2023.
ROBNA RAZMJENA
Hrvatski izvoz porastao prvi put od travnja 2023.

ANALIZA - Prema privremenim podacima DZS-a, u siječnju je zabilježen pad vrijednosti uvoza robe na godišnjoj razini deseti mjesec zaredom, dok je izvoz robe porastao prvi put nakon kontinuiranog pada od travnja prošle godine.

MMF povisio prognozu rasta Azije za 2024.
BOLJE PROGNOZE
MMF povisio prognozu rasta Azije za 2024.
WASHINGTON - Međunarodni monetarni fond povisio je u utorak svoju prognozu rasta u Aziji za 2024., budući da je ostao optimističan glede rasta Indije i usredotočen na potrebu za većim poticajima iz Kine.
Inflacija u Njemačkoj nepromijenjena u travnju
CIJENE
Inflacija u Njemačkoj nepromijenjena u travnju
BERLIN - Godišnja stopa inflacije u Njemačkoj u travnju je iznosila 2,2 posto, što je jednako kao i u ožujku, prenosi francuska novinska agencija AFP, objavio je danas Savezni zavod za statistiku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE