GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plenković: U ovoj krizi svi moraju dati svoj doprinos

Plenković: U ovoj krizi svi moraju dati svoj doprinos
PREMIJER
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.09.2022 / 21:02
Autor: SEEbiz / H
KRAPINA - Predsjednik Vlade RH-a Andrej Plenković ponovio je u petak u Krapini kako su mjere za suzbijanje energetske krize snažne, sveobuhvatne i pravedne i da je taj potez Vlade primjeren i adekvatan krizi koja je nastupala.

Osobno vjeruje da je paket mjera "pogodio" sve ono što se očekivalo.

"Velika većina onih koji su realni i koji su sagledali što smo jučer donijeli za korist građana u ovoj krizi razumije da smo napravili važan, odvažan, pravovremen korak", rekao je premijer.

Što se tiče najavljenog poreza na ekstra dobit, Plenković je najavio da će biti "pažljivo kalibriran".

Bit će, dodao je, donesen do kraja godine, a primjenjivat će se kada završi cijela ova godina jer se on odnosi na godišnju razinu, ja bih rekao, posebne dobiti u vrijeme energetske krize. Zvat će se posebni porez na dobit, najavio je premijer. Odgovarajući na novinarsko pitanje hoće li vlada u donošenju tog zakona iščekivati neke signale iz Bruxellesa, Plenković je odgovorio da su mjere naše odnosno nacionalne te se ponovo vratio na jučer donijet paket mjera.

Intervencionistička politika u krizama se pokazala uspješnom

"Tako velik paket mjera malo je drugih zemalja donijelo. Mi smo prošli nekoliko kriza i intervencionistička politika u krizama se pokazala uvijek uspješna i čak je svojevrsni zaštitni znak naše Vlade kada je riječ o zaštiti standarda građana i pomoći hrvatskim poduzetnicima", rekao je.

Na novinarski upit je li se oko mjera razgovaralo s trgovcima budući je dobar dio njih iskazao nezadovoljstvo, Plenković je ponovio da su obavljene konzultacije s njima i da očekuje najavljeno smanjenje cijena tih proizvoda jer, naglasio je, radi se o desetak a ne cijeloj paleti proizvoda.

"Svi će ostati na nogama, a građanima će biti dobro", kratko je poručio te ponovio, po njemu, ključnu poruku, a to je da svatko u ovakvoj krizi mora dati svoj doprinos.

"Ako vlada svojom aktivnošću toliko subvencionira cijene energenata da svi mogu nastaviti normalno živjeti i funkcionirati i normalno poslovati, onda je u redu da u takvim okolnostima i oni koji su na tržištu daju svoj doprinos ovom kontekstu za premoštenje krize za koju nije kriva niti Vlada, niti oni, niti građani i zato svi moramo dati doprinos", zaključio je premijer.

Ponovo je uputio sućut kraljevskoj obitelji i cijelom narodu Ujedinjenog kraljevstva zbog smrti kraljice Elizabete II.

"Ona je zaista obilježila zadnjih 70-ak godina i dugovječnost i autoritet s kojim je nastupala. Imala je ogroman značaj za UK, ali je pritom imala i veliki upliv na globalna zbivanja i zato smo iskazali poštovanje još jučer, a to činimo i danas", izjavio je Plenković.

Inače, Plenković je stigao u Krapinu na retrospektivnu večer kajkavskih popevki u sklopu Tjedna kajkavske kulture. Prije toga susreo se sa gradonačelnikom Krapine Zoranom Gregurovićem i županom Željkom Kolarom. Tema su bili projekti na području županije za koje se novčana sredstva očekuje preko programa oporavka i otpornosti.

Tagovi: Andrej Plenković, cijene energije
PROČITAJ I OVO
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
OČEKIVANJA
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
MOSKVA - Očekuje se da će rusko gospodarstvo ove godine rasti brže od svih naprednih gospodarstava, prema Međunarodnom monetarnom fondu.
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PROGNOZE
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PODGORICA - Međunarodni monetarni fond (MMF) u najnovijim je prognozama zadržao procjenu ovogodišnjeg rasta crnogorskog gospodarstva od 3,7 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE