GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plenković: Uvodimo stupnjevanje potpore sukladno padu prometa poslodavca

Plenković: Uvodimo stupnjevanje potpore sukladno padu prometa poslodavca
PREMIJER
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.10.2020 / 12:44
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović u utorak su na konferenciji za medije predstavili nastavak mjera za očuvanje radnih mjesta radi krize izazvane pandemijom koronavirusa.

- Uvodimo stupnjevanje potpore radnicima sukladno padu prometa poslodavca. Dvije tisuće kuna po radniku dobit će poslodavac kojemu je promet pao za 40 posto. Oni kojima je pao za 45 do 50 posto dobit će potporu po radniku od 2.500 kuna. Za pad od 50 do 55 posto ide potpora od 3.000 kuna, za pad od 55 do 60 posto ide potpora od 3.500 kuna, a 4.000 kuna dobit će oni poslodavci kojima je promet pao 60 posto i više, rekao je premijer Plenković.

Druga mjera koju je premijer predstavio ticala se skraćivanja radnog vremena.

- Skratit ćemo radno vrijeme, odnosno povećati subvencionirani rad na 70 posto. Smanjit ćemo količinu dokumentacije koju poslodavac mora podnijeti da bi se javio za ovaj vid potpore. Poslodavac će po zaposleniku moći dobiti do 2.800 kuna, a ovu je mjeru do sada koristilo 606 poslodavac. Također, oslobodit ćemo poslodavca od plaćanja doprinosa za subvencionirani rad.

Plenković je rekao da je cilj Vlade da se mjerama omogući zadržavanje niske stope nezaposlenosti, što bolja turistička sezona, održavanje likvidnosti te da u 2020. godini pad BDP-a bude manji od predviđenog.

- U ovom procesu promišljanja i donošenja mjera, osluškivali smo socijalne partnere, kako bismo što bolje odgovorili na zajedničke izazove. Htjeli smo mjere pojednostaviti, ali omogućiti da se u određenim mjerama proširi opseg poduzimanja mjera.

Premijer je na samom početku konferencije podsjetio da je Vlada Republike Hrvatske u sklopu mjera za očuvanje radnih mjesta isplatila 6,85 milijardi kuna, odnosno oko 10 milijardi kuna ako se tom iznosu pridodaju otpisani doprinosi.

Tagovi: Andrej Plenković, koronavirus, Josip Aladrović
PROČITAJ I OVO
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
SIGNALI
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
WASHINGTON - Raspoloženje američkih potrošača o gospodarskom stanju u zemlji porastao je u ožujku na najvišu razinu u posljednje tri godine, prema podacima Sveučilišta u Michiganu, čiji je indeks porastao sa 76,9 u travnju na 79,4 boda.
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
SNIŽENE PROGNOZE
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
BERLIN - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za samo 0,1 posto, najnovija je prognoza vodećih njemačkih ekonomskih instituta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE