GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plenković: Vjerujem da će se u lancu smanjenja cijena svi ponašati fer

Plenković: Vjerujem da će se u lancu smanjenja cijena svi ponašati fer
PREMIJER
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.12.2022 / 17:11
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Predsjednik Andrej Plenković izjavio je u utorak da neki akteri na tržištu neopravdanim dizanjem cijena utječu na rast inflacije, pri čemu se složio da bi se ograničenje cijena plina na razini EU-a te niže cijene goriva trebale odraziti i na niže cijene hrane.

Plenković se u izjavi novinarima u Pitomači nakon sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem između ostalog referirao i na jučerašnji dogovor ministara energetike država članica Europske unije oko mehanizma za ograničenje cijene plina, koji će se aktivirati kada cijena dosegne 180 eura po megavatsatu i 35 eura više od referentne cijene LNG-a u razdoblju od tri radna dana.

Istaknuo je da je i ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović jučer imao jasan stav o limitiranju cijena plina, u rasponu od 150 do 180 eura po megavatsatu.

"Tržišta su munjevito reagirala, cijena je pala", ocijenio je Plenković.

Upitan kako je došlo do limitiranja cijene na ovoj razini, s obzirom na ranije protivljenje Njemačke, Plenković je rekao da je to postignuto pregovorima partnera unutar EU-a i postupnim približavanjem stavova.

Pojasnio je da se velike industrijske zemlje, poput Njemačke i Nizozemske, boje da će njihova industrija možda doći u problem u pogledu opskrbe energentima, primjerice LNG-a, ukoliko Kina napusti politiku "nula-covida", reaktivira ekonomiju te uz veliku potražnju za energentima počne skuplje plaćati LNG, pa Europa posljedično bez njega ostane.

"Zato mislim da je ovaj okvir koji se napravio sasvim primjeren, korektan i da je u ovim okolnostima postignut maksimalno moguć kompromis", izjavio je predsjednik Vlade.

Na pitanje novinara očekuje li da će se to ograničenje cijena plina, kao i osjetan pad cijena goriva, osjetiti i na smanjenju cijena hrane, Plenković je odgovorio: Trebalo bi.

"Mi se cijelo vrijeme borimo protiv toga da neki akteri na našem tržištu svojim odlukama i cjenovnom politikom ne utječu na rast inflacije. Nije fer ni korektno da, ako Vlada smanjuje stope PDV-a za različite proizvode (...) da rastu cijene nekih proizvoda koji nemaju nikakve veze s energetskom i prehrambenom krizom. I to nije dobro. Taj 'lov u mutnom' je loš i dio aktera sigurno je neopravdano pridonio rastu inflacije", izjavio je Plenković

Izrazito dobrom za građane i gospodarstvo je nazvao činjenicu da je litra benzina od danas jeftinija gotovo za kunu, a za 75 lipa dizela i plavog dizela. Podsjetio je da bi bez mjera Vlade benzin danas bio oko dvije kune skuplji.

"Vjerujem da će u tom lancu smanjenja cijena svi ponašati fer i ne nastojati imati manji input, a skuplju cijenu prema krajnjem kupcu. To je loše i ne bi bilo dobro", rekao je Plenković.

"Učinit ćemo sve da rast bude i dalje solidan"

Upitan o najavljenom usporavanju gospodarstva u idućoj godini, Plenković je napomenuo da je rast hrvatskog gospodarstva koji prognozira Hrvatska narodna banka (HNB) viši od prognoza Vlade i Europske komisije. "To je dobro", ocijenio je.

Naime, HNB predviđa rast hrvatskog gospodarstva od 1,4 posto u 2023. godini.

Plenković je ustvrdio da je svakome, pa i najmanje upućenom pratitelju globalnih zbivanja, jasno da će u 2023. doći do usporavanja globalne ekonomije.

"Za sve ljubitelje HDZ-a" ovu godinu je nazvao "mega godinom isporuka", pri čemu je apostrofirao i ulazak u eurozonu, šengenski prostor, otvorenje Pelješkog mosta, kao i 26 milijardi kuna potpora građanima i gospodarstvu. Tu je i "praktički najbolja" turistička sezona, na razini 2019., uz oko 20 milijuna dolazaka turista i 100 milijuna noćenja i oko 30 posto većim prihodima, naveo je Plenković.

Istaknuo je i da će gospodarski rast u ovoj godini, koji se očekuje na razini od oko šest posto, biti među najvišima u Uniji, a uz postojeći fiskalni kapacitet, snagu i iskustvo intervencionizma u krizama, i u 2023. godini, koja će biti izazovna, napravit će se napori u smjeru daljnjih iskoraka, poručio je Plenković.

Rekao je da će Vlada učiniti sve da se stvore preduvjeti, bilo intervencijama bilo poticanjem izvoza ili poticanjem osobne potrošnje, bilo daljnjim ulaganjma u infrastrukturne projekte, da rast bude i dalje solidan i da se učini ono što se može, u promijenjenim globalnim okolnostima.

Ponovio je da su u ovoj godini ostvareni strateški ciljevi dublje integracije u Uniju, jer u Vladi vjeruju da je to dobro za građane i gospodarstvo. S druge strane, "ovi iz oporbe" su u potpunosti neidentificirani sa strateškim ambicijama Hrvatske, smatra.

"Danas u Hrvatskom saboru sjede zastupnici koji nisu 'prstom mrdnuli' za ulazak Hrvatske u EU, NATO, Šengen i europodručje. Ti ljudi onda mogu lakonski donositi ovakve politički sramotne, stigmatizirajuće odluke da ne podrže Ukrajinu", izjavio je Plenković.

Tagovi: Andrej Plenković, LNG plin
PROČITAJ I OVO
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
OČEKIVANJA
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
MOSKVA - Očekuje se da će rusko gospodarstvo ove godine rasti brže od svih naprednih gospodarstava, prema Međunarodnom monetarnom fondu.
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PROGNOZE
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PODGORICA - Međunarodni monetarni fond (MMF) u najnovijim je prognozama zadržao procjenu ovogodišnjeg rasta crnogorskog gospodarstva od 3,7 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE