GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plenković: Za snažno gospodarstvo važan predvidljiv i pouzdan pravni i fiskalni okvir

Plenković: Za snažno gospodarstvo važan predvidljiv i pouzdan pravni i fiskalni okvir
PREMIJER
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.09.2020 / 13:02
Autor: SEEbiz / H
KOPRIVNICA - Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je u utorak da za ostvarivanje snažne Hrvatske u gospodarskom smislu ključnu ulogu ima razvoj pouzdanog i stabilnog pravnog okvira te predvidljivog fiskalnog okvira.

"To je nužno za poticajno poslovno okruženje, proizvodnju, ulaganja i zapošljavanje", rekao je Plenković na otvaranju konferencije Večernjeg lista i Podravke "Hrvatska kakvu trebamo - Porezna politika u funkciji podizanja konkurentnosti hrvatskog gospodarstva".

Stoga država treba razvijati sustav bez pravnih i fiskalnih nepoznanica za poduzetnike, što znači da je sustav prohodan, a svaki novi val porezne reforme počinje s prvim danom godine, rekao je Plenković.

Ističe da je tako za vrijeme mandata Vlade kojoj je na čelu hrvatsko gospodarstvo ukupno rasterećeno za više od devet milijardi kuna, dok je u ovom trenutku 1,9 milijuna građana oslobođeno od plaćanja poreza na dohodak, dvostruko više no na početku prvog mandata Vlade.

Prosječna plaća do sada je povećana za 1.150 kuna, pet puta više od 2011. do 2015. godine, podsjeća između ostalog Plenković, kao i da je, s ciljem jačanja kupovne moći kućanstava, preopolovljen PDV na osnovne prehrambene namirnice i određene potrepštine, a tu je i povećanje granice za neoporezive primitke zaposlenika.

Nastavak poreznog rasterećenja

Ističe da će se porezne izmjene nastaviti i u 2021. godini, što uključuje smanjenje stopa poreza na dohodak s 36 posto na 30 posto i s 24 posto na 20 posto, a poreza na dobit za manje poduzetnike s 12 na 10 posto.

U mandatu će se spustiti PDV na svu hranu s 25 na 13 posto, no ne još sada, jer trenutne okolnosti to ne dopuštaju, a ukinut će se i porez na promet nekretnina, no također ne već od 1. siječnja 2021. godine.

Svi obveznici će imati mogućnost izbora plaćanja PDV-a i po plaćenim i po naplaćenim računima, najavio je Plenković, a ističe i nastavak digitalizacije poreznih postupaka i administrativnih rasterećenja.

Kako je istaknuo Plenković, Hrvatska kakvu trebamo je Hrvatska koja je sigurna, otpornija na krize, makroekonomski stabilna i koja je riješila probleme svoje ekonomske tranzicije te koja stalno podiže konkurentnost i održivost svog gospodarstva i osigurava poticajan okvir za njegovu modernizaciju, kako bi se društvo, koje je temeljeno na znanju, s razvijenom sviješću za osiguranje okoliša, moglo uspješno nositi s izazovima globaliziranog svijeta.

Ističe da je Vlada u ovom mandatu usmjerena na četiri točke, a kao prvu navodi jačanje ekonomske suverenosti, što podrazumijeva veću razinu samodostatnosti u proizvodnji i povećanje izvoza. Zatim, tu je modernizacija hrvatskog gospodarstva, što podrazumijeva i jačanje konkuretnih i rastućih dijelova gospodarstva. Kao treću točku navodi izgradnju otporne države, koja u izazovnim vremenima pokazuje fiskalnu snagu u zaštiti gospodarstva i radnih mjesta, te naposljetku - daljnje učvršćivanje međunarodnog ugleda Hrvatske, kao zemlje privlačne i sigurne za ulaganja.

Navedeni ciljevi imaju dva zajednička nazivnika, a to su socijalna sigurnost i bolja kvaliteta života građana, a drugi je jačanje poduzetnika, a osobito onih koji su kičma gospodarstva, to jest izvoznika, rekao je Plenković.

Uloga porezne politike u svemu tome, navodi Plenković, je da omogući redistributivnu funkciju hrvatskog proračuna, za ostvarivanje ekonomskih i socijalnih prioriteta, a posebno u vrijeme krize, da doprinese povećanju dohotka građana - gospodarskim aktivnostima i zaposlenosti te da usmjerava gospodarske aktivnosti i društveni razvoj prema konkurentnim, pametnim i zelenim ekonomijama, uz pomoć poreznih olakšica i poticaja.

Do kraja godine za očuvanje radnih mjesta u privatnom sektoru oko milijardu eura

Rekao je i kako je borba protiv pandemije Covid-19 pokazala koliko je važna i nezaobilazna uloga države, jer jedino ona može gospodarstvu osigurati potrebnu podršku, putem i dobro pogođenih mjera financijske potpore, a s druge strane osigurati i održivost javnih financija.

Tako ističe da se Hrvatskoj tijekom krize nije dogodilo enormno povećanje nezaposlenosti, već upravo obrnuto, što znači da su mjere potpore gospodarstvu bile snažne, pravovremene i cjelovite.

Do sada je tako za očuvanje zaposlenosti već uloženo 6,3 milijarde kuna, očuvano je 600 tisuća radnih mjesta u 100 tisuća poduzeća.

Vrlo vjerojatno ćemo do kraja ove godine doći do iznosa od oko milijardu eura koje smo dali za plaće u privatnom sektoru, procjenjuje predsjednik Vlade.

Istaknuo je i osiguranje važne poluge u vidu velikih europskih sredstava koja su Hrvatskoj na raspolaganju u iduće četiri odnosno sedam godina.

Tako kaže da trenutnu krizu, uz europska sredstva koja su nam na raspolaganju, treba iskoristiti kao priliku - za modernizaciju, jačanje otpornosti gospodarstva, kroz ubrzanu digitalizaciju, ekološku tranziciju i usvajanje novih tehnologija, u kontekstu čega je porezna politika također važna.

Foto: Andrej Plenković / Twitter

Tagovi: Andrej Plenković, smanjenje poreza, porezno rasterećenje, Večernji list, Podravka
PROČITAJ I OVO
Poljska ekonomija mogla bi pasti i u 2021.
CRNE PROGNOZE
Poljska ekonomija mogla bi pasti i u 2021.
VARŠAVA - Poljsko gospodarstvo moglo bi se ove godine smanjiti po dvostruko većoj stopi no što u vladi predviđaju a pad bi se mogao nastaviti i u 2021. ako se epidemija Covida-19 nastavi brzo širiti, upozorila je u utorak guvernerka središnje banke.
Plenković: Uvodimo stupnjevanje potpore sukladno padu prometa poslodavca
PREMIJER
Plenković: Uvodimo stupnjevanje potpore sukladno padu prometa poslodavca
ZAGREB - Dvije tisuće kuna po radniku dobit će poslodavac kojemu je promet pao za 40 posto. Oni kojima je pao za 45 do 50 posto dobit će potporu po radniku od 2.500 kuna.
Hrvatsko izaslanstvo na godišnjoj skupštini Svjetske banke i MMF-a o podršci oporavku
SKUPŠTINA
Hrvatsko izaslanstvo na godišnjoj skupštini Svjetske banke i MMF-a o podršci oporavku
ZAGREB - Na virtualnoj godišnjoj skupštini Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) hrvatsko izaslanstvo razgovaralo je o daljnjoj podršci Svjetske banke u vezi oporavka i ublažavanja posljedica pandemije, a sa MMF-om o makroekonomskoj situaciji u Hrvatskoj, priopćeno je u ponedjeljak iz Ministarstva financija.
EK: Hrvatska na dnu prema isplati sredstava iz EU fondova
EU FONDOVI
EK: Hrvatska na dnu prema isplati sredstava iz EU fondova
BRUXELLES - Hrvatska je tijekom proteklih sedam godina uspjela iskoristiti svih 10,7 milijardi eura koje joj je EU stavila na raspolaganje iz fondova, no krajnjim korisnicima projekata isplaćeno je dosad 39 posto tog iznosa čime je RH na posljednjem mjestu među 28 država.
WTO idućeg tjedna planira odobriti europske carine na uvoz iz SAD-a
CARINE
WTO idućeg tjedna planira odobriti europske carine na uvoz iz SAD-a
ŽENEVA - Europska unija trebala bi idućeg tjedna dobiti službeno odobrenje za nametanje carina na četiri milijarde dolara vrijedan uvoz iz SAD-a, kao odgovor na spor vezan uz subvencioniranje proizvođača zrakoplova Boeing, pokazao je u ponedjeljak dokument Svjetske trgovinske organizacije (WTO).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE