GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Plenković: Zadržavanje kreditnog rejtinga povjerenje u Vladino upravljanje krizom

Plenković: Zadržavanje kreditnog rejtinga povjerenje u Vladino upravljanje krizom
REJTING
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.09.2020 / 11:37
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Premijer Plenković izjavio je u subotu da zadržavanjem investicijske razine kreditnog rejtinga Agencija Standard & Poor's potvrđuje da smo krizu zbog pandemije koronavirusa dočekali sa stabilnim i otpornim gospodarstvom, a Vlada je donijela snažne i pravodobne gospodarske mjere.

Kreditna agencija Standard & Poor's (S&P) potvrdila je investicijsku razinu kreditnog rejtinga za Hrvatsku (BBB- uz stabilne izglede), što je posljedica stabilnosti gospodarstva početkom 2020., te potvrda ispravnosti snažnog odgovora Vlade na krizu izazvanu pandemijom koronavirusa, priopćeno je u subotu iz Vladine Službe za odnose s javnošću.

Agencija potvrđuje i važnost političke stabilnosti u Hrvatskoj, konstatirajući da je ,,na parlamentarnim izborima u srpnju 2020. potvrđen snažan mandat Vlade predvođene HDZ-om'' za nastavak borbe s gospodarskim izazovima i provedbu reformi, dodaje se.

- Zadržavanje investicijske razine kreditnog rejtinga potvrđuje da smo krizu uzrokovanu pandemijom koronavirusa dočekali sa stabilnim i otpornim gospodarstvom te da smo donijeli snažne i pravodobne mjere za očuvanje radnih mjesta i oporavak gospodarstva", izjavio je predsjednik Vlade RH Andrej Plenković u povodu najnovije odluke Kreditne agencije (S&P).

Novo izvješće S&P-a, ističe Plenković, "važna je potvrda povjerenja u nastavak provedbe Vladinih mjera u cilju što bržeg gospodarskog oporavka, koristeći 22 milijarde eura koje smo osigurali iz EU-a u idućih sedam godina, kao i ostvarivanja reformi na putu prema europodručju".

S&P potvrdio da je Hrvatska pandemiju dočekala sa stabilnim gospodarstvom

Uz zadržavanje investicijskog kreditnog rejtinga, najnovija odluka agencije Standard & Poor's potvrdila je i stabilne izglede za buduća kretanja.

U svojoj odluci u Agenciji ističu da se ove godine očekuje pad BDP-a za oko 8 posto, kao i da su mjere Vlade za očuvanje radnih mjesta pridonijele jačanju otpornosti tržišta rada na krizu.

Također, unatoč očekivanom padu turističkih prihoda, rezultati turističke sezone su zahvaljujući pravovremenim mjerama značajno bolji u odnosu na predviđenih 70 posto pada brojčanih pokazatelja u turizmu. S&P je potvrdio i da je Hrvatska pandemiju koronavirusa dočekala sa stabilnim gospodarstvom, što je omogućilo Vladi provedbu jakog proračunskog odgovora na suzbijanje posljedica krize i ublažavanja šokova na tržištu rada, ističu iz Vlade .

Uz očekivanja postupnog oporavka turističkog sektora, pozitivan doprinos očekuje se i od korištenja 22 milijarde eura osiguranih iz Višegodišnjeg financijskog okvira EU-a te programa Europa za nove generacije, što će ubrzati gospodarski oporavak, razvoj i investicije, dodaje se u priopćenju.

U izvješću se napominje i mogućnost korištenja sredstava iz Fonda solidarnosti EU-a za obnovu Grada Zagreba i okolice nakon razornog potresa, a za što je već i stigao predujam u iznosu od 88,9 milijuna eura.

Ujedno, naglašava se i važnost dogovora s Europskom središnjom bankom o valutnom swapu, kojom se omogućuje razmjena kuna za eure u iznosu od dvije milijarde eura. Uz očekivani nastavak održavanja razborite proračunske politike i nakon ulaska u Europski tečajni mehanizam (ERM II) te proces približavanja europodručju, već od 2021. očekuje se i nastavak smanjenja javnog duga.

Prema agenciji S&P, Hrvatska se nalazila ispod razine investicijskog kreditnog rejtinga od prosinca 2012. do ožujka 2019., nakon čega se za vrijeme mandata Vlade Andreja Plenkovića vratila na razinu BBB-, odnosno u investicijski kreditni rejting, zaključuje se u priopćenju iz Vlade RH.

Tagovi: Andrej Plenković, Standard&Poors, kreditni rejting
PROČITAJ I OVO
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
OČEKIVANJA
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
MOSKVA - Očekuje se da će rusko gospodarstvo ove godine rasti brže od svih naprednih gospodarstava, prema Međunarodnom monetarnom fondu.
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PROGNOZE
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PODGORICA - Međunarodni monetarni fond (MMF) u najnovijim je prognozama zadržao procjenu ovogodišnjeg rasta crnogorskog gospodarstva od 3,7 posto.
Japanski izvoz porastao je više od očekivanog u ožujku
RAST
Japanski izvoz porastao je više od očekivanog u ožujku
TOKIO - Izvoz iz Japana porastao je 7,3% na godišnjoj razini u ožujku, usporavajući u odnosu na rast od 7,8% zabilježen u veljači.
Powell: Ove godine slabo napredujemo s inflacijom
FED
Powell: Ove godine slabo napredujemo s inflacijom
WASHINGTON - Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell rekao je da američko gospodarstvo, iako je inače snažno, nije doživjelo povratak inflacije na cilj središnje banke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE