GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Po čemu se koronakriza razlikuje od prethodne financijske krize?

Po čemu se koronakriza razlikuje od prethodne financijske krize?
KRIZA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.08.2020 / 10:32
Autor: Siniša Malus
ANALIZA - Aktualna koronakriza po mnogočemu je specifična u odnosu na prethodnu financijsku krizu koja je svijet pogodila 2008. godine.

Trenutna se kriza razlikuje od krize prije jednog desetljeća u tome što kućanstva (posebno u SAD-u) trenutno imaju znatno više raspoloživog dohotka.

Potrošnja kućanstava, koja je motor američkog gospodarstva (70% američkog BDP-a), sve je veća zahvaljujući poticajima vlade i programima likvidnosti središnje banke. Ovog tjedna očekuje se da će američki Kongres usvojiti drugi paket stimulacija, za koji se između ostalog očekuje da uključuje 1200 poticajnih čekova za građane. Na tržištu, ako američko zakonodavno tijelo ovaj tjedan ne usvoji drugi poticajni paket, možemo očekivati posljedičnu korekciju.

Kineski BDP, maloprodaja u SAD-u, Velikoj Britaniji i Njemačkoj na dobrom su putu da postepeno dosegnu razinu prije krize, dok će većina svjetske ekonomije pomalo zaostajati. Oporavak u obliku slova "V" trenutno je najviše ograničen mogućim drugim valom virusa. Ipak, ne možemo očekivati ponovnu martovsku volatilnost na tržištima kapitala.

Ljudi, zemlje i drugi sudionici na tržištu prilagodili su svoje postupke trenutnoj situaciji.

To se odražava na slučajeve kada su nacionalne vlade obuzdale nove epidemije virusa bez nametanja općih i strogih ograničenja gospodarskom životu u cijeloj zemlji. Primjer za to imali smo u Njemačkoj u Sjevernoj Rajni Vestfaliji i Pekingu u Kini, gdje su vlasti uspjele zadržati nove vruće točke bez općih zatvaranja gospodarstava.

Drugdje, poput Latinske Amerike i Afrike, tome nije tako, dok u Europi također ima dosta upitnika, posebno što se tiče Španjolske i jugoistoka Europe.

Tagovi: koronakriza, financijska kriza, američka ekonomija, potrošnja, maloprodaja, kineska ekonomija
PROČITAJ I OVO
Onlajn misija MMF 5. oktobra u Srbiji
MMF-SRBIJA
Onlajn misija MMF 5. oktobra u Srbiji
BEOGRAD - Misija Međunarodnog monetarnog fonda održaće virtuelne sastanke sa srpskim vlastima u periodu od 5. do 16. oktobra, na petom i poslednjem pregledu u okviru Instrumenta za koordinaciju politika, najavio je danas šef Kancelarije MMF - a u Srbiji Sebastijan Sosa.
Državne financije iduće godine poprilično ovise o povlačenju novca iz EU
PRORAČUN
Državne financije iduće godine poprilično ovise o povlačenju novca iz EU
ZAGREB - Uz gospodarski oporavak, presudan utjecaj na kretanje proračuna imat će povlačenje novca iz europskih fondova, uključujući i novi instrument Nove generacije, ne samo u idućoj godini, već tijekom cijelog projiciranog razdoblja do 2023. godine.
Agencija Fitch zadržala kreditni rejting Srbije
REJTING
Agencija Fitch zadržala kreditni rejting Srbije
BEOGRAD - Rejting agencija Fitch Ratings zadržala je kreditni rejting Srbije za dugoročno zaduživanje u domaćoj i stranoj valuti na nivou od BB+, uz stabilne izglede za njegovo dalje povećanje, zahvaljujući dobrim ekonomskim pokazateljima Srbije koji su zadržani i tokom pandemije virusa COVID-19, saopštila je u petak uveče Narodna banka Srbije (NBS).
MMF: Izgledi za globalno gospodarstvo manje sumorni nego u lipnju
POBOLJŠANJE
MMF: Izgledi za globalno gospodarstvo manje sumorni nego u lipnju
WASHINGTON - Izgledi za globalno gospodarstvo nisu tako sumorni kao što se procjenjivalo prije tri mjeseca, izjavio je dužnosnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), ukazujući na bolje od očekivanih pokazatelje iz razvijenih gospodarstava i Kine.
Njemačko tržište rada pod velikim pritiskom; oporavak u 2021.
TRŽIŠTE RADA
Njemačko tržište rada pod velikim pritiskom; oporavak u 2021.
BERLIN - Njemačko tržište rada ove će godine ostati pod velikim pritiskom zbog koronakrize a u 2021. trebalo bi se oporaviti, pokazalo je u petak istraživanje instituta IAB.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE