GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Početkom lipnja rast iznosa fiskaliziranih računa na tjednoj razini

Početkom lipnja rast iznosa fiskaliziranih računa na tjednoj razini
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.06.2020 / 12:15
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Podaci iz sustava fiskalizacije za prvi tjedan lipnja u odnosu na tjedan ranije pokazuju porast broja ukupno izdanih računa i vrijednosti u odnosu na tjedan ranije, dok se na godišnjoj razini i nadalje bilježi njihov pad.

Za sve djelatnosti u razdoblju od 1. do 7. lipnja ove godine u odnosu na prethodni tjedna (25. do 31. svibnja) vidljiv je porast ukupnog broja računa od 13,3 posto na 38,54 milijuna, a porastao je i njihov iznos i to za 15,4 posto, na 2,44 milijarde kuna, objavila je u utorak Porezna uprava na svojim internet stranicama.

Po podacima Porezne uprave, prošli je tjedan u trgovini na veliko i malo fiskalizirano 23,7 milijuna računa, što je 14 posto više nego tjedan ranije, a iznos računa je povećan za 14,5 posto, na 2,53 milijarde kuna.

U djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane vidljivo je, pak, povećanje broja računa od 13,6 posto, na njih gotovo 5,9 milijuna, uz povećanje iznosa tih računa za 20,1 posto, na 250 milijuna kuna.

No, kada se prvi tjedan lipnja uspoređuje s istim lanjskim razdobljem, bilježi se pad broja fiskaliziranih računa u svim djelatnostima od 20,7 posto, dok im je vrijednost manja za gotovo 12 posto.

Pritom je u trgovini broj računa manji za 15,5 posto, no njihova je vrijednost bila gotovo na istoj razini kao i godinu ranije - bila je niža za svega 0,1 posto.

Ministar financija Zdravko Marić u intervjuu za jučerašnji Dnevnik HTV-a između ostalog istaknuo je tu činjenicu da je vrijednost računa u trgovini u prvom tjednu lipnja bila na gotovo istoj razini kao i godinu ranije.

"Fiskalizirani računi u lipnju pokazuju da su neke aktivnosti, posebno je važno spomenuti trgovinu na malo, čak na indeksu 100, što znači na razini istog razdoblja prošle godine", rekao je Marić. Dodao je, da je međutim situacija u turizmu u znatnijem minusu, oko 60 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

U djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane na godišnjoj je razini, naime, broj računa manji za 31,5 posto, a iznos računa za nešto više od 58 posto, podaci su Porezne uprave.

Od početka koronakrize u Hrvatskoj, u razdoblju od 24. veljače do 7. lipnja ove godine broj fiskaliziranih računa manji je za 33,5 posto, a njihov iznos za 20 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Ove godine u tom je razdoblju izdano 434,4 milijuna računa, čija vrijednost doseže 40,5 milijardi kuna.

U djelatnosti trgovine na veliko i malo, popravka motornih vozila i motocikala na godišnjoj je razini broj računa smanjen za gotovo 26 posto, na 284 milijuna, dok je njihova vrijednost pala 12 posto, na 30,6 milijardi kuna.

U djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane broj fiskaliziranih računa i njihove vrijednosti je više nego prepolovljen - broj računa je smanjen za 59 posto, na njih 43,84 milijuna, a iznos je pao za 68 posto, na 1,75 milijardi kuna.

Tagovi: fiskalizirani računi, osobna potrošnja, potrošnja, ugostiteljstvo, trgovina, maloprodaja
PROČITAJ I OVO
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
SNIŽENE PROGNOZE
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
BERLIN - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za samo 0,1 posto, najnovija je prognoza vodećih njemačkih ekonomskih instituta.
AFP se raspisao o sve većem broju stranih radnika u Hrvatskoj
TRŽIŠTE RADA
AFP se raspisao o sve većem broju stranih radnika u Hrvatskoj
ZAGREB - Durga Phuyal se nadala da će početi novi život kad je sletjela u Hrvatsku, ali nepalska migrantica suočila se s teškom borbom da se prilagodi, piše u srijedu francuska novinska agencija Afp.
NBS: MMF pozitivno o makroekonomskim rezultatima Srbije
ARANŽMAN
NBS: MMF pozitivno o makroekonomskim rezultatima Srbije
BEOGRAD - Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) je na kraju posete povodom trećeg razmatranja rezultata sprovođenja dogovorenog ekonomskog programa u okviru stendbaj aranžmana ocenila da su dobri makroekonimski pokazatelji Srbije, saopštila je danas Narodna banka Srbije (NBS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE