GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Počinje 51. WEF u Davosu: Glavne teme virus nejednakosti i kineski oporavak

Počinje 51. WEF u Davosu: Glavne teme virus nejednakosti i kineski oporavak
WEF
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.01.2021 / 10:03
Autor: SEEbiz / H
DAVOS - Svjetski gospodarski forum počinje u ponedjeljak virtualno govorom kineskog predsjednika Xi Jingpinga, čelnika zemlje koja je barem na ekonomskom planu, zatvorila stranicu koronavirusa i obnovila rast.

Kasnije u ponedjeljak predsjednica Europske središnje banke Christine Lagarde razgovarat će se s ministrima gospodarstva Francuske i Njemačke Brunom Le Maireom i Peterom Altmaiererom te s predsjednikom banke Goldman Sachs o tome kako "obnoviti gospodarski rast"-

Uz pandemiju koronavirusa to je ključno pitanje za dužnosnike, poslovne ljude i znanstvenike koji ovaj tjedan sudjeluju na tradicionalnom simpoziju, 51. po redu otkako ga je 1971. osnovao njemački profesor Klaus Schwab, a sada se prvi put održava potpuno virtualno.

Optimizam koji je zavladao u studenome kada su nova cjepiva postala stvarnost, splasnuo je početkom godine zbog novih ograničenja i mutacije virusa u nove, zaraznije varijante.

Na WEF-u prije godinu dana, u Kini se tek pojavila misteriozna upala pluća i nije izazivala veliku zabrinutost. Ekonomska elita u alpskom skijalištu u Švicarskoj više se zanimala za polemiku između američkog predsjednika Donalda Trumpa i Grete Thunberg, mlade aktivistice za klimu, nego za zatvaranje grada Wuhana u kojemu se pojavio koronavirus.

Godinu dana poslije, republikanac Trump napustio je Bijelu kuću i 51. WEF se održava na temu "Ključna godina za ponovnu izgradnju povjerenja".

Europu predstavljaju njemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsjednik Emmanuel Macron i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Novi stanar Bijele kuće Joe Biden, koji je nizom uredbi vratio Sjedinjene Države u multilateralne sporazume, delegira za rad na forumu u Davosu imunologa Anthonyja Faucija, svog savjetnika za pandemiju. Očekuje se da će sudjelovati i John Kerry, predsjednikov posebni savjetnik za klimu

Sudionici foruma iz Azije bit će predsjednici Kine te Južne Koreje kao i premijeri Indije i Japana.

Nakon virtualnog godišnjeg zasjedanja, "Davos" će se preseliti u svibnju u Singapur, grad državu koji je imao malen broj žrtava covida-19, njih 29, te je iz razloga "sanitarne sigurnosti" sigurniji od Ženeve za fizički sastanak.

Virus nejednakosti

Jedino veliko gospodarstvo koje je u 2020. ostvarilo rast i to 2,3 posto, Kina se može pohvaliti uspjehom jer je njezin suficit u razmjeni sa Sjedinjenim Državama povećan za 7 posto u 2020., o čemu će svakako biti riječi na forumu.

Sudionici okruglih stolova i panel diskusija razgovarat će o rastu nejednakosti i opasnosti te pojave za društvenu koheziju, što je otklon od tradicionalnih razgovora foruma koji je prema riječima kritičara, sinonim za ultraliberalizam i za moć novca.

Nevladina organizacija Oxfam poziva u ponedjeljak u izvješću na veće oporezivanje bogatih kako bi se svijet borio "protiv virusa nejednakosti".

Dok su milijuni ljudi u 2020. potonuli u siromaštvo zbog ekonomskih učinaka pandemije, bogataši milijarderi mogu zadovoljno trljati ruke jer je njihovo bogatstvo naraslo za 3.900 milijarda dolara od 18. ožujka do 31. prosinca 2020,. zaključuje Oxfam u svom izvješću.

Tagovi: Svjetski ekonomski forum, Christine Lagarde, Bruno Le Maire, Goldman Sachs, Donald Trump, Xi Jinping, kineski oporavak, kineska ekonomija
PROČITAJ I OVO
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
SIGNALI
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu blago se popravilo u travnju. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut Ifo, porastao je sa sezonski prilagođenih ožujskih 87,9 bodova na 89,4 boda. To je treće uzastopno poboljšanje raspoloženja.
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAPOSLENOST
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAGREB - U razdoblju od siječnja do prosinca 2023. godine u Hrvatskoj je u prosjeku bilo zaposleno milijun i 603 tisuće osoba, nezaposleno njih 104 tisuće, pri čemu je u tom razdoblju stopa zaposlenosti za osobe od 15 do 64 godine iznosila 65,7 posto, a stopa anketne nezaposlenosti 6,2 posto, podaci su DZS-a.
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
ZABRINUTOST
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
NEW YORK - Izvršni direktor JPMorgan Chasea Jamie Dimon zabrinut je da bi se američko gospodarstvo moglo suočiti s ponavljanjem problema koji su kočili zemlju tijekom 1970-ih.
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
IZNENAĐENJE
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
BERLIN - Privatni sektor u Njemačkoj doživio je neočekivani rast ovog mjeseca, koji je bio potaknut solidnim rastom u sektoru usluga.
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
SIGNALI
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
LJUBLJANA - Pokazatelj povjerenja potrošača u travnju je u odnosu na ožujak poboljšan za tri postotna boda. Njegova je vrijednost najviša od veljače 2022., ali je i dalje tri postotna boda ispod dugogodišnjeg prosjeka, objavio je danas statistički ured.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE