GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Počinje Svjetski ekonomski forum, evo koje su najvažnije teme

Počinje Svjetski ekonomski forum, evo koje su najvažnije teme
WEF
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.01.2023 / 08:23
Autor: SEEbiz
DAVOS - Danas u Davosu u Švicarskoj počinje 53. godišnji sastanak Svjetskog ekonomskog foruma (WEF).

Među središnjim temama bit će energetska i prehrambena kriza, a sudionici će raspravljati io suočavanju svjetskog gospodarstva s visokom inflacijom. Forumu će nazočiti i ministrica vanjskih poslova Tanja Fajon.

Forum u poznatom švicarskom planinskom turističkom središtu, koji se ove godine nakon nekoliko krnjih nastupa vraća u punom obimu, održat će se pod nazivom Suradnja u rascjepkanom svijetu. Središnje teme bit će energetska i prehrambena kriza, visoka inflacija uz nizak rast i visoku zaduženost gospodarstava, novi izazovi za industriju, socijalne ranjivosti i geopolitički rizici, objavili su organizatori na svojim stranicama.

Teme su isprepletene možda više nego ikad prije jer većina novih izazova proizlazi iz ruske agresije na Ukrajinu, istaknuli su. Rat koji traje već gotovo godinu dana podigao je cijene energije u nebo. Iako se situacija donekle smirila, kriza je mnogim zemljama donijela otrežnjujuću spoznaju da je vrijeme da prekinu s ovisnošću o ruskim fosilnim gorivima.

Prehrambena kriza također ima dosta zajedničkih nazivnika s ruskim napadom na Ukrajinu, budući da je Ukrajina poznata kao žitnica Europe i predstavlja iznimno važan izvor pristupačne hrane, posebice za siromašnije zemlje.

Teški globalni gospodarski uvjeti, koji se uvelike mogu pripisati pandemiji covida-19, doveli su do vrtoglavog porasta inflacije na mnogim mjestima, što je potaknulo središnje banke da podignu kamatne stope. Mnogi analitičari još uvijek strahuju od začaranog kruga koji bi to moglo izazvati.

Organizatori očekuju oko 2700 gostiju. Među njima će biti predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, njemački kancelar Olaf Scholz, južnoafrički predsjednik Cyril M. Ramaphosa i njegov južnokorejski kolega Yoon Suk Yeol, kao i vodeći predstavnici Ujedinjenih naroda, Međunarodnog monetarnog fonda, Svjetskog Trgovinska organizacija i NATO.

Tagovi: Svjetski ekonomski forum, Davos, rat u Ukrajini, fosilna goriva, električni automobili, zelena tranzicija, održivost
PROČITAJ I OVO
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
OČEKIVANJA
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
MOSKVA - Očekuje se da će rusko gospodarstvo ove godine rasti brže od svih naprednih gospodarstava, prema Međunarodnom monetarnom fondu.
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PROGNOZE
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PODGORICA - Međunarodni monetarni fond (MMF) u najnovijim je prognozama zadržao procjenu ovogodišnjeg rasta crnogorskog gospodarstva od 3,7 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE