GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Podignuta procjena rasta američkog BDP-a u trećem tromjesečju

Podignuta procjena rasta američkog BDP-a u trećem tromjesečju
BOLJE PROGNOZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.11.2022 / 20:51
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Američko gospodarstvo poraslo je u trećem kvartalu nešto snažnije no što je prvotno procijenjeno, uz podršku jačeg izvoza i veće potrošnje građana, pokazala je u srijedu nova procjena ministarstva trgovine.

U razdoblju od srpnja do rujna realni bruto domaći proizvod (BDP) porastao je za 0,7 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, utvrdilo je ministarstvo, podigavši dosadašnju procjenu za 0,1 postotni bod.

U razdoblju od travnja do lipnja BDP je na tromjesečnoj razini smanjen za 0,1 postotni bod.

Na godišnjoj razini BDP je u ljetnom tromjesečju porastao za 1,9 posto, što je također za 0,1 postotni bod no što su pokazivali dosadašnji izračuni ministarstva. U drugom tromjesečju uvećan je za 1,8 posto.

Anualizirana stopa, koju uz SAD koriste još samo Japan i Kanada, a pokazuje koliko bi gospodarstvo poraslo odnosno palo unatrag 12 mjeseci da je u svakom tromjesečju poraslo odnosno palo kao u posljednja tri mjeseca, iznosila je u trećem tromjesečju 2,9 posto.

To je za 0,3 postotna boda više no što su pokazivale dosadašnje procjene.

U drugom tromjesečju anualizirana stopa pokazivala je pad aktivnosti za 0,6 posto.

Blago podignuta procjena rasta u razdoblju od srpnja od rujna odražava nešto snažniji rast osobne potrošnje no što su pokazivali izračuni na kraju listopada, za 2,1 posto.

Podignuta je i procjena rasta izvoza, s 11,3 na 11,5 posto. Uvoz, koji se pri izračunu stope rasta BDP-a odbija od izvoza, porastao je pak 7,4 posto, blaže no što su pokazivale prve procjene.

Kako navode u priopćenju, rast BDP-a u trećem tromjesečju prvenstveno je odraz povećanog izvoza i potrošnje građana, čime je djelomično neutraliziran pad ulaganja u stambene nekretnine.

Tagovi: američki BDP, američka ekonomija
PROČITAJ I OVO
Građani u čudu: Kakvo usporavanje inflacije?
INFLACIJA
Građani u čudu: Kakvo usporavanje inflacije?

ZAGREB - Prvih mjesec dana s eurom je prošlo, a najavljenih bijelih lista još nema. Građani su se na novu valutu već navikli, ali na nove cijene baš i ne.

Hanić: Odobrenje da kredite Rusima vraćamo u rubljama je dobro za Srbiju
ANALITIČARI
Hanić: Odobrenje da kredite Rusima vraćamo u rubljama je dobro za Srbiju
BEOGRAD – To što je ruska vlada odobrila Srbiji da otplaćuje ruske kredite u rubljama, prema oceni profesora Beogradske bankarske akademije Hasana Hanića, dobro je za Srbiju.
Njemački sindikati u strahu od jeftine balkanske radne snage
TRŽIŠTE RADA
Njemački sindikati u strahu od jeftine balkanske radne snage
BERLIN - Njemačka Vlada planira udvostručenje broja ljudi iz zapadnobalkanskih zemalja koji će moći dobiti radnu vizu bez obzira na kvalifikaciju. Što to znači za tržište rada u Njemačkoj? Sindikati se boje jeftine radne snage.
MMF poboljšao izglede i za kinesku ekonomiju
POBOLJŠANJE
MMF poboljšao izglede i za kinesku ekonomiju
WASHINGTON - Očekuje se da će kinesko gospodarstvo doprinijeti četvrtini globalnog gospodarskog rasta ove godine, iako bi neizvjesnost oko Covida-19 i stanja u sektoru nekretnina mogli usporiti zamah, rekao je Međunarodni monetarni fond (MMF).
Stopa nezaposlenosti u SAD-u najniža u 53 godine
TRŽIŠTE RADA
Stopa nezaposlenosti u SAD-u najniža u 53 godine
WASHINGTON - Godišnja stopa nezaposlenosti u Sjedinjenim Državama pala je u siječnju za 0,1 postotni bod na 3,4 posto u odnosu na prosinac, što je najniža stopa u više od 50 godina, objavilo je danas Ministarstvo rada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE