GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Poduzetnici nezadovoljni, Vlada želi pomoći samo ugostiteljima

Poduzetnici nezadovoljni, Vlada želi pomoći samo ugostiteljima
RAZGOVORI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.11.2020 / 13:27
Autor: SEEbiz / Index.hr
ZAGREB - Poduzetnici nisu zadovoljni onime što im je vlada predložila na današnjem sastanku.

Naime, vlada je ponudila pokrivanje fiksnih troškova onim poduzetnicima i ugostiteljima koji su zatvoreni i kojima je pad prometa iznad 70 posto, no oni su tražili da se time obuhvate sve djelatnosti koje su u problemima zbog covida te da glavni parametar bude pad prometa, a ne je li neka djelatnost zatvorena zbog mjera ili nije.

Poduzetnici su nakon sastanka komentirali kako nisu zadovoljni te da su zadovoljni samo jednim dijelom vladina prijedloga. Konstatirali su kako ih smeta konstantno dijeljenje poduzetnika i da pad prometa mora biti jedina referenca.

Poduzetnici su na sastanku tražili i privremeno smanjenje PDV-a na pogođene djelatnosti, ali ministri su ih glatko odbili i nisu htjeli ni razgovarati o tome. Doznajemo kako je ministar gospodarstva Tomislav Ćorić bio izričito protiv tog prijedloga.

Rješenje koje je vlada ponudila poduzetnicima je samo za prosinac, a za sljedeće mjesece bi se tek razgovaralo.

Poduzetnik koji nije bio na sastanku, ali je upoznat s vladinim prijedlogom, nazvao ga je neprihvatljivim.

Vladin prijedlog je za Index komentirao i Hrvoje Bujas, predsjednik udruge Glas poduzetnika koji je bio na sastanku.

"Vlada je ponudila pokrivanje fiksnih tržišta, ako je 70, 80 ili 90 posto, vlada pokriva te fiksne troškove, no samo za one koji su zatvoreni. Drago nam je za ugostitelje, ali tražimo da i drugi poduzetnici koji imaju iste probleme budu time obuhvaćeni. Vlada u ovom trenutku nije spremna ni na smanjenje PDV-a, što je bio naš zahtjev. Ono čime smo zadovoljni je što bi 1.300.000 kuna trebalo ići u covid-kredite, računa se da će 3000 poduzetnika moći participirati. Riječ je o povoljnim kreditima koji bi trebali biti veći što je veći pad", rekao je Bujas.

"Nije dogovoren nastavak pregovora, čekamo da vlada još definira svoje mjere te da to autorizira premijer Plenković i da onda vidimo taj konačni prijedlog", dodao je za Index Bujas.

Poduzetnici i ugostitelji nezadovoljni, spominju prosvjede
I ranije smo, dok je još uvijek trajao sastanak, od poduzetnika dobili informaciju da nisu zadovoljni onime što im je vlada predložila.

"Ponudili su da oni koji imaju pad veći od 70 posto i zatvoreni su dobiju refundaciju dijela troškova po fakturama koje izdaju, s time da se uopće nisu dotaknuli onih koji nisu službeno zatvoreni, a ostvaruju velike gubitke", objašnjava.

Poduzetnik upućen u detalje sastanka ističe i kako je, kako se za sada čini, nepremostiv problem s PDV-om. Naime, poduzetnici traže da se one pogođene zatvaranjima oslobodi PDV-a, a vlada na to ne pristaje.

"Nisu uopće odgovorili na dio za smanjenje PDV-a, ali ovakva situacija je s tim PDV-om koji je toliko velik i sa zatvaranjem je neizdrživ. Dali smo dva scenarija, ništa konkretno nismo od njih dobili. Predložili smo da se s gospodarskim mjerama krene već od pada od 40 posto, jer su već oni koji imaju takav pad i zaposlene u ogromnim problemima. Dali smo svoje protuprijedloge, vidjet ćemo što će biti i hoće li se pregovori nastaviti i ako neće, hoćemo li krenuti u prosvjede", rekao je za Index poduzetnik upoznat sa sastankom u vladi.

Prvi se prosvjed održao već danas, a na njemu se pojavilo nekoliko stotina ugostitelja i poduzetnika koji su se okupili na glavnom zagrebačkom trgu te potom zapalili svijeće ispred Ministarstva financija.

Tagovi: poduzetnici, ugostitelji, Glas poduzetnika, Hrvoje Bujas, Zdravko Marić, Tomislav Ćorić
PROČITAJ I OVO
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE