GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pogoršano raspoloženje hrvatskih potrošača u rujnu

Pogoršano raspoloženje hrvatskih potrošača u rujnu
SIGNALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.10.2022 / 21:03
Autor: RBA analize
ANALIZA - Anketa pouzdanja potrošača provodi se na mjesečnoj razini i ispituje mišljenja potrošača vezano za trenutno stanje ekonomskih pojava s kojima se svakodnevno susreću kao i očekivanja vezana za buduća ekonomska kretanja u njihovom kućanstvu i Hrvatskoj.

U odnosu na kolovoz 2022., kompozitni indeksi pouzdanja i očekivanja potrošača zabilježili su blago poboljšanu izvedbu, dok se indeks raspoloženja pogoršao.

Promatrajući indekse potrošačkog optimizma na godišnjoj razini, u odnosu na rujnu 2021. pad je zabilježen kod sva tri kompozitna pokazatelja, a bio je najizraženiji kod indeksa očekivanja potrošača. Ipak, pokazatelji povjerenja potrošača zadržali su se na razinama usporedivim s početkom pandemije, a rezultat je to ustrajnih inflatornih pritisaka i snažne neizvjesnosti u gospodarstvu.

Indeks pouzdanja potrošača (IPP) u rujnu je bio na razini od -27,6 bodova (+1,6 boda u odnosu na kolovoz). Od područja koje pokriva ovaj indeks poboljšanje u odnosu na kolovoz zabilježeno je kod sva četiri pitanja iz upitnika koja se odnose na ovaj indeks. Tako je poboljšanje ostvareno kod pitanja glede promjene financijske situacije u kućanstvu tijekom proteklih 12 mjeseci, kod pitanja kako će se tijekom sljedećih 12 mjeseci promijeniti financijska situacija u kućanstvu, kod pitanja vezano za očekivanja o promijeni ukupne ekonomske situacije u Hrvatskoj tijekom sljedećih 12 mjeseci te kod očekivanja kako će se tijekom sljedećih 12 mjeseci promijeniti ispitanikova kupnja trajnih dobara u odnosu na proteklih 12 mjeseci.

Pitanja o očekivanju promjene financijske situacije u kućanstvu u idućih 12 mjeseci i o promjeni ukupne ekonomske situacije u Hrvatskoj u sljedećih 12 mjeseci povoljno su se odrazila i na Indeks očekivanja potrošača koji je u rujnu bio na razini od -33,9 bodova (+2,4 bodova u odnosu na kolovoz).

Naposljetku, Indeks raspoloženja potrošača spustio se za 2,5 bodova, na negativnih 38,8 bodova, što je najniža zabilježena razina ove godine. U pozitivnom smjeru djelovalo je pitanje vezano za promjenu financijske situacije u kućanstvu u proteklih 12 mjeseci. S druge strane, pad je potaknut pitanjem o isplativosti investiranja u trajna dobra za kućanstvo u Hrvatskoj u okruženju trenutne ekonomske situacije te pitanjem o promjeni ukupne ekonomske situacije u Hrvatskoj u posljednjih 12 mjeseci. U okruženju snažnih cjenovnih pritisaka i financijske nesigurnosti očekivano je određeno odgađanje kupovine trajnih dobara i percepcija o pogoršanoj ukupnoj ekonomskoj situaciji.

Na godišnjoj razini, pogoršanje je zabilježeno kod sva tri kompozitna indeksa, u svim područjima koja pitanja iz ankete pokrivaju. Promatrano u odnosu na prethodno tromjesečje, pad je također zabilježen kod sva tri kompozitna indeksa, a posebno je naglašen u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Od početka izbijanja rata u Ukrajini, spomenuti anketni pokazatelji ponovno su se spustili na izrazito niske razine, ispod svog dugogodišnjeg prosjeka. Pogoršano raspoloženje i očekivanja potrošača vjerojatno je također imalo utjecaj na određeno usporavanje gospodarstva u trećem tromjesečju ove godine. Naime, trgovina na malo je u kolovozu, unatoč dvoznamenkastom nominalnom rastu vrijednosti fiskalnih računa, na godišnjoj razini prvi put od početka 2021. godine zabilježila blagi realan pad (-0,2%).

Geopolitička i ekonomska neizvjesnost, a posebice visoka razina zabrinutosti zbog ustrajnih inflatornih pritisaka i njihovog utjecaja na osobne financije kućanstava, odražava se na kretanje pokazatelja potrošačkog optimizma. S druge strane, nastavak povoljnih kretanja na otpornom tržištu rada sprječava izraženiji pad povjerenja potrošača. Općenito, promjene u obrascima ponašanja potrošača, odnosno smanjenje privatne potrošnje (koja je važan stup gospodarskog rasta), povećavaju rizike od usporavanja gospodarske aktivnosti.

Tagovi: raspoloženje hrvatskih potrošača, inflacija, hrvatska ekonomija
PROČITAJ I OVO
MMF poboljšao izglede i za kinesku ekonomiju
POBOLJŠANJE
MMF poboljšao izglede i za kinesku ekonomiju
WASHINGTON - Očekuje se da će kinesko gospodarstvo doprinijeti četvrtini globalnog gospodarskog rasta ove godine, iako bi neizvjesnost oko Covida-19 i stanja u sektoru nekretnina mogli usporiti zamah, rekao je Međunarodni monetarni fond (MMF).
Stopa nezaposlenosti u SAD-u najniža u 53 godine
TRŽIŠTE RADA
Stopa nezaposlenosti u SAD-u najniža u 53 godine
WASHINGTON - Godišnja stopa nezaposlenosti u Sjedinjenim Državama pala je u siječnju za 0,1 postotni bod na 3,4 posto u odnosu na prosinac, što je najniža stopa u više od 50 godina, objavilo je danas Ministarstvo rada.
Vujčić: Ulazak u eurozonu bez utjecaja na inflaciju
GUVERNER
Vujčić: Ulazak u eurozonu bez utjecaja na inflaciju
ZAGREB - Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić izjavio je u petak da uvođenje eura, sukladno i očekivanjima, nije imalo značajan utjecaj na ukupni porast cijena.
Bruto inozemni dug Hrvatske 49 mlrd. eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug Hrvatske 49 mlrd. eura
ANALIZA - Prema podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju listopada 2022. 49 mlrd. eura te se tako povećao za 430 mil. eura ili 0,9% u odnosu na rujan.
Njemački izvozni rekord unatoč slaboj završnici 2022.
ROBNA RAZMJENA
Njemački izvozni rekord unatoč slaboj završnici 2022.
BERLIN - Unatoč globalnoj recesiji 2022. i slabom kraju godine, njemačko gospodarstvo izvezlo je robe i usluga u vrijednosti od 1,564 milijarde eura, oborivši rekord iz prethodne godine, objavio je u četvrtak Savezni ured za statistiku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE