GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Poljska će inflaciju krotiti i nižim PDV-om na grijanje

Poljska će inflaciju krotiti i nižim PDV-om na grijanje
INFLACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.12.2021 / 12:33
Autor: SEEbiz
VARŠAVA - Poljska će mjerama obuzdavanja inflacije dodati i sniženu stopu PDV-a na grijanje, izjavio je premijer Mateusz Morawiecki.

Inflacija je u studenome porasla na 7,7 posto, najvišu razinu u nešto više od dvadeset godina, objavio je statistički ured u utorak. U listopadu cijene su na godišnjoj razini porasle 6,8 posto, pokazuju podaci statističkog ureda.

Potrošačke cijene snažno rastu širom svijeta, potaknute poskupljenjem goriva i poremećajima u lancima nabave koje je izazvao snažni oporavak potražnje nakon ublažavanja koronamjera i poslovni model sinkronizacije zaliha s aktualnim potrebama u proizvodnji.

Dodatni je problem i nedostatna ponuda radne snage pa brojne kompanije pokušavaju privući nove i zadržati stare radnike višim plaćama.

Poljska je vlada prošlog tjedna najavila da će nastojati ublažiti udarac inflacije na budžet kućanstava i na njihovu kupovnu moć sniženjem trošarina na benzin i stope PDV-a na plin i struju na nekoliko mjeseci i isplatom novčanog doplatka.

Vrijednost paketa procijenjena je tada na 10 milijardi zlota (2,4 milijarde dolara).

Premijer je jučer tim mjerama dodao i sniženu stopu PDV-a na grijanje.

"Snizit ćemo stopu PDV-a na... grijanje u toplinskim mrežama s 23 na osam posto" u prva tri mjeseca 2022. godine, izjavio je Morawiecki na konferenciji za novinare.

Bude li inflacija i dalje visoka, vlada može uvesti i dodatne mjere, poručio je premijer, dodavši da bi najavljeni paket, prema procjenama analitičara, trebao sniziti stopu inflacije za jedan do 1,5 postotnih bodova.

Tagovi: Poljska, PDV na grijanje, inflacija
PROČITAJ I OVO
HNB: Inflacija bi u 2022. mogla biti između 3,5 i 4 posto
OČEKIVANJA
HNB: Inflacija bi u 2022. mogla biti između 3,5 i 4 posto
ZAGREB - Hrvatska narodna banka (HNB) u ponedjeljak je objavila da bi se prosječna godišnja stopa inflacije potrošačkih cijena ove godine mogla popeti na između 3,5 i 4 posto, a tu procjenu temelji na višim od prognoziranih stopa inflacija u studenome i prosincu lani te pretpostavke o nešto snažnijem povećanju cijena plina i električne energije od početka travnja.
ILO: Neizvjesnost odgodila oporavak tržišta rada od pandemije
TRŽIŠTE RADA
ILO: Neizvjesnost odgodila oporavak tržišta rada od pandemije
ŽENEVA - Oporavak globalnog tržišta rada trajat će dulje no što se očekivalo i nezaposlenost će se zadržati iznad pretpandemijske razine najmanje do 2023. godine, procijenila je Međunarodna organizacija rada (ILO).
Marić: Treba učiniti sve da ne dođe do neopravdanog podizanja cijena
INFLACIJA
Marić: Treba učiniti sve da ne dođe do neopravdanog podizanja cijena
ZAGREB - Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić poručio je u ponedjeljak da bi svi zajedno, od medija pa do nositelja procesa uvođenja eura kao službene valute u Hrvatskoj, trebali učiniti sve da se taj proces ne iskoristi za "lov u mutnom" i neopravdano podizanje cijena.
Kineski BDP u 2021. porastao iznad očekivanja
SNAŽAN RAST
Kineski BDP u 2021. porastao iznad očekivanja
PEKING - Kinesko gospodarstvo poraslo je u 2021. godini 8,1 posto, puno snažnije no što je vlada planirala, ali aktivnosti su blago posustale na kraju godine zbog mjera suzbijanja novog vala covida 19 koje su zakočile potrošnju.
Godišnja stopa inflacije u prosincu 5,5 posto, najviša od listopada 2008.
CIJENE
Godišnja stopa inflacije u prosincu 5,5 posto, najviša od listopada 2008.
ZAGREB - Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju u prosincu su u odnosu na isti mjesec 2020. godine porasle za 5,5 posto, dok je dok su u godišnjem prosjeku, odnosno u cijeloj 2021. u odnosu na 2020. godinu više za 2,6 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u ponedjeljak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE