GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Poljska središnja banka možda će najesen reagirati na inflaciju

Poljska središnja banka možda će najesen reagirati na inflaciju
INFLACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.07.2021 / 18:54
Autor: SEEbiz / H
VARŠAVA - Potražnja potiče rast cijena u Poljskoj koji trenutno ne zabrinjava i središnja banka možda će reagirati na inflaciju tek ove jeseni ili možda sredinom 2022. godine, izjavio je guverner Adam Glapinski.

Nagli rast cijena potaknuo je središnje banke u Češkoj i Mađarskoj da podignu ključne kamatne stope u lipnju, no u poljskoj središnoj banci ustraju u porukama koje signaliziraju nastavak poticajne monetarne politike.

Rast cijena ubrzao je zbog vremenski ograničenih faktora na koje monetarna politika ne utječe, ističu u poljskoj središnjoj banci.

"Poduzet ćemo mjere ako primijetimo da bi ti faktori na strani potražnje mogli poticati rast cijena i za nekoliko tromjesečja", izjavio je guverner Glavinski u razgovoru za Financial Times, objavljenom u nedjelju.

“Kada? Teško je precizno reći, no ne prije ove jeseni. Ili možda tek polovinom iduće godine", dodao je.

Godišnja stopa inflacije u Poljskoj iznosila je u lipnju 4,4 posto, premašivši ciljani raspon središnje banke od 2,5 posto plus ili minus jedan postotni bod.

Kada se izdvoje faktori koji trenutno potiču rast cijena, inflacija je bliže srednjoj vrijednosti ciljanog raspona, istaknuo je guverner.

"Naš je pristup sličan onome Feda i ECB-a: čekamo da gospodarski oporavak postane stabilan i čvrst, a zatim ćemo razmotriti mogući rizik ubrzanja inflacije. I sigurno nećemo oklijevati - poduzet ćemo mjere čim se ukaže potreba", naglasio je Glavinski.

U odvojenom je članku, objavljenom u nedjelju, poljski guverner napomenuo i da bi se posljedice pandemije covida 19 mogle ublažiti i intervencijama na deviznim tržištima.

U prosincu poljska središnja banka intervenirala je na valutnim tržištima kako bi smanjila vrijednost zlota, a još od prvog vala pandemije kupuje na sekundarnom tržištu državne obveznice i one čiju naplatu jamči država.

"Moramo se usredotočiti na očuvanje oporavka... Ako taj cilj zahtijeva intervenciju na tržištima deviza kako bi se obuzdalo inače neprihvatljivo jačanje valuta, moram reći da je to legitimna linija obrane", napisao je Glavinski u Službenom forumu monetarnih i financijskih institucija.

"Najbolje je rješenje za Poljsku i ostala tržišta u nastajanju kombinacija konvencionalne i nekonvencionalne monetarne politike", zaključio je.

Tagovi: Poljska središnja banka, inflacija, Adam Glapinski, Poljska
PROČITAJ I OVO
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
IZNENAĐENJE
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
BERLIN - Privatni sektor u Njemačkoj doživio je neočekivani rast ovog mjeseca, koji je bio potaknut solidnim rastom u sektoru usluga.
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
SIGNALI
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
LJUBLJANA - Pokazatelj povjerenja potrošača u travnju je u odnosu na ožujak poboljšan za tri postotna boda. Njegova je vrijednost najviša od veljače 2022., ali je i dalje tri postotna boda ispod dugogodišnjeg prosjeka, objavio je danas statistički ured.
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom kvartalu
TRENDOVI
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom kvartalu
PEKING - Fiskalni prihodi Kine u prvom su tromjesečju pali za 2,3 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, objavilo je u ponedjeljak tamošnje ministarstvo financija.
Hrvatska udjelom duga u BDP-u znatno ispod europskog prosjeka i na kraju 2023.
DUG
Hrvatska udjelom duga u BDP-u znatno ispod europskog prosjeka i na kraju 2023.
ZAGREB - Hrvatski javni dug iskazan udjelom u BDP-u bio je i na kraju prosinca 2023. godine znatno niži od prosjeka eurozone i EU, pokazali su u ponedjeljak podaci europskog statističkog ureda
Realan rast prosječne neto plaće u veljači 8,4%
ZARADE
Realan rast prosječne neto plaće u veljači 8,4%
ANALIZA - Prema podacima koje je DZS objavio u petak, u veljači je nastavljen realan rast prosječnih mjesečnih isplaćenih bruto i neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama na godišnjoj razini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE