GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pomiješani izgledi za njemačku ekonomiju u 2023.

Pomiješani izgledi za njemačku ekonomiju u 2023.
SIGNALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.01.2023 / 09:24
Autor: SEEbiz / RTV Slovenije
BERLIN - Njemačke gospodarske prognoze za ovu godinu su mješovite. Ne očekuje se da će recesija biti tako duboka kao što se predviđa, a očekuje se da će inflacija ostati na visokoj razini, oko 7%, tijekom cijele godine.

Kako predviđa ministar gospodarstva Robert Habeck, zemlja je osigurala opskrbu energijom i bez ruskih energenata, no najveći problem njemačkog gospodarstva ostaje nedostatak kvalificirane radne snage i visoki troškovi energije.

Oporavak njemačkog gospodarstva nakon restrikcija zbog pandemije grubo je prekinut ratom u Ukrajini. Njemačka vlada je na energetsku krizu - nestašicu energenata i visoke cijene - reagirala relativno brzo, a nadasve izdašno s 200 milijardi pomoći tvrtkama i kućanstvima, što je, prema riječima našeg sugovornika, Stefana Koothsa, odgovornog za ekonomske prognoze u Economic Institutu u Kielu, koji također savjetuje njemačku vladu, preširok i slabo ciljan.

"Preširok je i također podupire privatne pojedince kojima ta pomoć nije potrebna, što znači da povećava kupovnu moć u dijelu privatnog sektora, izazivajući inflaciju. Trebali bismo biti više ciljani kako bismo ostali u stabilnim vodama."

Njemačku čeka razdoblje stagnacije, očekuje se da će iduće godine, posebice u drugoj polovici, gospodarski rast biti veći od samo 0,3% na godišnjoj razini, te samo jedan posto veći u 2024. godini, a za to će njemačka politika morati učiniti puno domaće zadaće, procjenjuje Kooths. “Prije svega, energetsku krizu treba drugačije rješavati, prije svega pojačati opskrbu, treba nam više energenata nego dosad, tu spadaju i dugoročni ugovori za terminale za ukapljeni plin, ne smije se dopustiti da nuklearne elektrane zatvoriti bilo koju, ali naprotiv, ponovno razmisliti, ponovno spojiti svih 6 nuklearnih elektrana na mrežu."

Većina Nijemaca također podržava produljenje roka za nuklearne elektrane. Njemačko ministarstvo financija, koje vodi Christian Lindner iz liberalnih Slobodnih demokrata, priprema strategiju za povećanje konkurentnosti Njemačke, koja uključuje i produljenje rada triju nuklearnih elektrana, kao i porezne olakšice za tvrtke, prijedlog odgode povećanja u cijenama CO2 2024. i ukinuti zabranu tzv fracking, Zeleni u Vladi ne podržavaju zadnja dva prijedloga. Izgledi za prvu polovicu 2023. nisu dobri, no već u drugoj polovici predviđaju manje neizvjesnosti, značajan rast plaća i smanjenje inflacije.

Tagovi: njemačka ekonomija, Njemačka, Christian Lindner
PROČITAJ I OVO
Slovenski poslodavci najavljuju povećanje broja zaposlenih
TRŽIŠTE RADA
Slovenski poslodavci najavljuju povećanje broja zaposlenih
LJUBLJANA - Slovenski poslodavci za drugu polovicu godine predviđaju povećanje broja zaposlenih od 2,3 posto.
Analitičari: Nova Vlada bi morala ubrzati privatizaciju, a toga nema u programu
PROGRAM
Analitičari: Nova Vlada bi morala ubrzati privatizaciju, a toga nema u programu
ZAGREB - U četverogodišnjem programu nove Vlade postavljeni su i novi ciljevi među kojima je i onaj da bi do 2027. prosječna plaća trebala porasti na 1600 eura. U planu je i nastavak rasta gospodarstva iznad prosjeka Europske unije, a najveći interes novog resornog ministra je rast udjela industrije u bruto domaćem proizvodu. Evo što o Vladinim planovima misle poslodavci, sindikati, analitičari.
Ministri G7 planiraju mjere zbog prekomjerne proizvodnje robe u Kini
DOGOVOR
Ministri G7 planiraju mjere zbog prekomjerne proizvodnje robe u Kini
STRESA - Ministri financija G7 najavili su na današnjem sastanku u Stresi u Italiji da planiraju poduzeti mjere protiv prekomjerne proizvodnje robe u Kini, zbog koje su zapadna tržišta preplavljena subvencioniranim jeftinim proizvodima – prema nacrt završnog priopćenja, u koje je agencija France Press imala uvid.
Raspoloženje američkih potrošača značajno pogoršano u svibnju
SIGNALI
Raspoloženje američkih potrošača značajno pogoršano u svibnju
WASHINGTON - Vrijednost indeksa raspoloženja potrošača o gospodarskim prilikama pala je u svibnju sa 77,2 u travnju na 69,1 bod.
Citi: Investitori se vraćaju u Tursku
ANALITIČARI
Citi: Investitori se vraćaju u Tursku
NEW YORK - Ulagači koji su masovno bježali iz Turske tijekom posljednjih nekoliko godina možda bi se željeli početi vraćati, kaže najnovije izvješće Citija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE