GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pomiješani izgledi za njemačku ekonomiju u 2023.

Pomiješani izgledi za njemačku ekonomiju u 2023.
SIGNALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.01.2023 / 09:24
Autor: SEEbiz / RTV Slovenije
BERLIN - Njemačke gospodarske prognoze za ovu godinu su mješovite. Ne očekuje se da će recesija biti tako duboka kao što se predviđa, a očekuje se da će inflacija ostati na visokoj razini, oko 7%, tijekom cijele godine.

Kako predviđa ministar gospodarstva Robert Habeck, zemlja je osigurala opskrbu energijom i bez ruskih energenata, no najveći problem njemačkog gospodarstva ostaje nedostatak kvalificirane radne snage i visoki troškovi energije.

Oporavak njemačkog gospodarstva nakon restrikcija zbog pandemije grubo je prekinut ratom u Ukrajini. Njemačka vlada je na energetsku krizu - nestašicu energenata i visoke cijene - reagirala relativno brzo, a nadasve izdašno s 200 milijardi pomoći tvrtkama i kućanstvima, što je, prema riječima našeg sugovornika, Stefana Koothsa, odgovornog za ekonomske prognoze u Economic Institutu u Kielu, koji također savjetuje njemačku vladu, preširok i slabo ciljan.

"Preširok je i također podupire privatne pojedince kojima ta pomoć nije potrebna, što znači da povećava kupovnu moć u dijelu privatnog sektora, izazivajući inflaciju. Trebali bismo biti više ciljani kako bismo ostali u stabilnim vodama."

Njemačku čeka razdoblje stagnacije, očekuje se da će iduće godine, posebice u drugoj polovici, gospodarski rast biti veći od samo 0,3% na godišnjoj razini, te samo jedan posto veći u 2024. godini, a za to će njemačka politika morati učiniti puno domaće zadaće, procjenjuje Kooths. “Prije svega, energetsku krizu treba drugačije rješavati, prije svega pojačati opskrbu, treba nam više energenata nego dosad, tu spadaju i dugoročni ugovori za terminale za ukapljeni plin, ne smije se dopustiti da nuklearne elektrane zatvoriti bilo koju, ali naprotiv, ponovno razmisliti, ponovno spojiti svih 6 nuklearnih elektrana na mrežu."

Većina Nijemaca također podržava produljenje roka za nuklearne elektrane. Njemačko ministarstvo financija, koje vodi Christian Lindner iz liberalnih Slobodnih demokrata, priprema strategiju za povećanje konkurentnosti Njemačke, koja uključuje i produljenje rada triju nuklearnih elektrana, kao i porezne olakšice za tvrtke, prijedlog odgode povećanja u cijenama CO2 2024. i ukinuti zabranu tzv fracking, Zeleni u Vladi ne podržavaju zadnja dva prijedloga. Izgledi za prvu polovicu 2023. nisu dobri, no već u drugoj polovici predviđaju manje neizvjesnosti, značajan rast plaća i smanjenje inflacije.

Tagovi: njemačka ekonomija, Njemačka, Christian Lindner
PROČITAJ I OVO
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
OČEKIVANJA
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
MOSKVA - Očekuje se da će rusko gospodarstvo ove godine rasti brže od svih naprednih gospodarstava, prema Međunarodnom monetarnom fondu.
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PROGNOZE
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PODGORICA - Međunarodni monetarni fond (MMF) u najnovijim je prognozama zadržao procjenu ovogodišnjeg rasta crnogorskog gospodarstva od 3,7 posto.
Japanski izvoz porastao je više od očekivanog u ožujku
RAST
Japanski izvoz porastao je više od očekivanog u ožujku
TOKIO - Izvoz iz Japana porastao je 7,3% na godišnjoj razini u ožujku, usporavajući u odnosu na rast od 7,8% zabilježen u veljači.
Powell: Ove godine slabo napredujemo s inflacijom
FED
Powell: Ove godine slabo napredujemo s inflacijom
WASHINGTON - Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell rekao je da američko gospodarstvo, iako je inače snažno, nije doživjelo povratak inflacije na cilj središnje banke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE