GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Poremećaji u opskrbi utjecali na neočekivani pad njemačkih industrijskih narudžbi

Poremećaji u opskrbi utjecali na neočekivani pad njemačkih industrijskih narudžbi
PRITISCI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.06.2021 / 11:10
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Njemačke industrijske narudžbe neočekivano su pale u travnju zbog pada domaće potražnje, dok su poremećaji u opskrbnom lancu usporili proizvodnju u najvećem europskom gospodarstvu, pokazali su u ponedjeljak objavljeni podaci saveznog zavoda za statistiku.

Zavod je priopćio kako su narudžbe industrijske robe pale 0,2 posto prema sezonski prilagođenim podacima, što je prvi ovogodišnji pad nakon tri uzastopna povećanja.

Podaci su pokazali da je domaća potražnja pala za 4,3 posto, a inozemna je porasla za 2,7 posto.

Rasla je proizvodnja potrošačkih i kapitalnih dobara, dok je proizvodnja intermedijarnih dobara smanjena za jedan posto.

Njemačko gospodarstvo u prvom tromjesečju je palo za 1,8 posto jer su ograničenja uvedena u studenom radi suzbijanja širenja koronavirusa smanjila potrošnju kućanstava, dok je nestašica sirovina stvorila zastoje u proizvodnji.

Njemačko gospodarstvo puno bolje je podnijelo pandemiju nego susjedna Francuska ili Italija, što je uglavnom rezultat ogromnog paketa pomoći koji je uvela vladajuća koalicija kancelarke Angele Merkel te odluke da tvornice ostanu otvorene tijekom sva tri vala koronavirusa.

Direktor odjela makroekonomije nizozemske kompanije ING Carsten Brzeski povezao je blagi pad narudžbi s poremećajima u lancu opskrbe koji su se pogoršali blokadom Sueskog kanala početkom travnja.

"Nakon vrlo razočaravajućeg početka drugog tromjesečja, s padom maloprodaje od 5,5 posto na mjesečnoj razini u travnju, drugi kvartalni podaci sugeriraju da je očekivani oporavak njemačkog gospodarstva sporiji od očekivanog", rekao je Brzeski.

"Oporavak njemačke industrije će se nastaviti, samo neće nužno slijediti ravnu liniju", dodao je.

Tagovi: njemačke industrijske narudžbe, njemačka ekonomija
PROČITAJ I OVO
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
SIGNALI
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu blago se popravilo u travnju. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut Ifo, porastao je sa sezonski prilagođenih ožujskih 87,9 bodova na 89,4 boda. To je treće uzastopno poboljšanje raspoloženja.
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAPOSLENOST
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAGREB - U razdoblju od siječnja do prosinca 2023. godine u Hrvatskoj je u prosjeku bilo zaposleno milijun i 603 tisuće osoba, nezaposleno njih 104 tisuće, pri čemu je u tom razdoblju stopa zaposlenosti za osobe od 15 do 64 godine iznosila 65,7 posto, a stopa anketne nezaposlenosti 6,2 posto, podaci su DZS-a.
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
ZABRINUTOST
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
NEW YORK - Izvršni direktor JPMorgan Chasea Jamie Dimon zabrinut je da bi se američko gospodarstvo moglo suočiti s ponavljanjem problema koji su kočili zemlju tijekom 1970-ih.
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
IZNENAĐENJE
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
BERLIN - Privatni sektor u Njemačkoj doživio je neočekivani rast ovog mjeseca, koji je bio potaknut solidnim rastom u sektoru usluga.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE