GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Poskupljenje usluga bit će najjači generator inflacije u nastavku godine

Poskupljenje usluga bit će najjači generator inflacije u nastavku godine
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.08.2023 / 12:44
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema konačnim rezultatima o kretanju potrošačkih cijena u srpnju godišnja stopa rasta blago je revidirana na niže u odnosu na preliminarne rezultate.

Tako je, prema podacima koje je jučer objavio DZS, godišnja stopa inflacije mjerena indeksom potrošačkih cijena u srpnju usporila na 7,3% (u odnosu na preliminarnih 7,4%). Očekivano, prema glavnim skupinama, najveći porast potrošačkih cijena na godišnjoj razini u prosjeku je ostvaren kod Restorana i hotela za 14,6%, dok su cijene Hrane i bezalkoholnih pića bile više za 12,6%, Odjeće i obuće za 11,3%, a Raznih dobara i usluga za 10%. Ostale kategorije zabilježile se jednoznamenkaste stope rasta dok je snažniji rast ublažen padom cijena u skupini Prijevoz za 3,7% godišnje, što je rezultat kretanja cijena na svjetskim robnim burzama.

Najveći doprinos srpanjskom rastu u odnosu na isto razdoblje prethodne godine generiran je od strane Hrane i bezalkoholnih pića, i to 3,34 postotna boda. Hrana, koja čini značajan udio u potrošačkoj košarici (oko 25%), bilježi dvoznamenkaste stope rasta kontinuirano još od veljače 2022. Tijekom prvih sedam mjeseci jačao je utjecaj rasta cijena usluga, koje su pod utjecajem povišenih i rastućih (ulaznih) troškova, ali i pojačane potražnje. Godišnja stopa rasta cijena usluga u srpnju, promatrajući prema posebnim agregatima, iznosila je 7,7%.

S druge strane, na usporavanje rasta opće razine cijena djeluje učinak baznog razdoblja i sve manji, ili čak negativan doprinos cijena energije koje su u srpnju 2023. bile niže za 1,8% godišnje. Negativna godišnja promjena ove kategorije zabilježena je treći mjesec zaredom. Posljedično, u prvih sedam mjeseci inflacija je iznosila u prosjeku 9,6% na godišnjoj razini.

Na mjesečnoj razini, potrošačke cijene bile su više u prosjeku za 0,2% ( u odnosu na 0,9% u lipnju), a najsnažniji rast također je zabilježen u skupini Restorani i hoteli, i to za 4% (uz doprinos porastu od +0,2pb). Porast cijena na mjesečnoj razini ublažen je padom cijena u skupini Odjeća i obuća (-11,8%) uslijed sezonskih sniženja.

Harmonizirani indeks potrošačkih cijena (HIPC), uz godišnju stopu rasta za 8,0% u srpnju (-0,3pb u odnosu na godišnju promjenu u lipnju), u razdoblju od siječnja do srpnja je iznosio 9,7%. Gotovo tijekom cijelog drugog i trećeg tromjesečja godišnja promjena HIPC je nešto viša od nacionalnog indeksa potrošačkih cijena (IPC), što je za očekivati budući da usporedivi pokazatelj za razliku od lokalne mjere uvažava i potrošnju stranih gostiju. Naime, udio ugostiteljskih usluga, a osobito usluga smještaja veći je kod HIPC u usporedbi s indeksom potrošačkih cijena.

Nastavak usporavanja godišnje stope izgledan je i u rujnu te u posljednjem tromjesečju prvenstveno zbog učinka baznog razdoblja i pada cijena energije. Međutim, snažan nominalni rast plaća, koji već premašuje stopu inflacije uz solidnu turističku sezonu pojačava potražnju i podržava daljnje jačanje, primjerice, cijena usluga, otvarajući rizike spirale rasta cijena uslijed rasta cijena plaća. On je do sada bio razmjerno nizak, ali ostaje činjenica da bi u uvjetima snažnog tržišta rada očekivani rast realnih plaća mogao podržavati ili podizati potražnju te time poticati daljnji rast cijena određenih proizvoda, a osobito usluga pa bi se inflacija u takvom makroekonomskom okruženju mogla pokazati tvrdokornijom i ustrajnijom.

Rast cijena hrane prema kraju godine trebao bi također usporavati, ali na razini cijele godine one će i drugu godinu zaredom imati dvoznamenkasti rast te tako ponovno imati najveći doprinos ukupnom indeksu potrošačkih cijena. Cijene usluga bit će jedna od ključnih odrednica temeljne stope inflacije.

Tagovi: INFLACIJA, USLUGE, RESTORANI, HOTELI, HRANA, CIJENE HRANE, PLAĆE
PROČITAJ I OVO
Ekonomski rast SAD-a revidiran blago naniže
REVIZIJA
Ekonomski rast SAD-a revidiran blago naniže
WASHINGTON - Prema danas objavljenim podacima vlade, američki gospodarski rast je u zadnjem tromjesečju prošle godine bio nešto slabiji od prethodne procjene, ponajviše zbog korekcije vrijednosti korporativnih ulaganja naniže.
Osobna potrošnja generirat će snažan rast BDP-a i u ovoj godini
GLAVNI ČIMBENIK
Osobna potrošnja generirat će snažan rast BDP-a i u ovoj godini
ANALIZA - Hrvatska je i u drugoj polovini 2023. nastavila bilježiti solidne stope rasta, među najvišima u EU.
Božinović i Piletić predstavili izmjene zakona o strancima
REGULATIVA
Božinović i Piletić predstavili izmjene zakona o strancima
ZAGREB - U Hrvatsku gotovo svakog mjeseca stiže sve više stranih radnika, a prema nekim procjenama, za sedam godina u našoj zemlji bit će ih čak pola milijuna, odnosno četvrtina radne snage.
Promet industrije u prosincu lani veći 14,2 posto na godišnjoj razini
RAST
Promet industrije u prosincu lani veći 14,2 posto na godišnjoj razini
ZAGREB - Ukupni sezonski i kalendarski prilagođen promet industrije u Republici Hrvatskoj u prosincu 2023. u usporedbi sa studenim 2023. porastao je za 4,2%.
Deglobalizacija je već tu, imat će zastrašujuće posljedice
PROCESI
Deglobalizacija je već tu, imat će zastrašujuće posljedice
ANALIZA - I dok smo prethodnih desetljeća svjedočili procesu globalizacije, sada je u tijeku deglobalizacija odnosno početak kraja starog svjetskog poretka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE