GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Poslodavci žele jasan odgovor Vlade nastavlja li s gospodarskim mjerama

Poslodavci žele jasan odgovor Vlade nastavlja li s gospodarskim mjerama
HUP-VLADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.05.2020 / 12:52
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) zatražila je od Vlade, prije nego što ona postane tehnička, jasan odgovor koje gospodarske mjere idu dalje i što ih čeka u idućem razdoblju, poručujući da gospodarstvu i nadalje trebaju instrumenti za likvidnost, povoljni krediti te naplata PDV-a po naplaćenoj fakturi.

Nitko ne osporava što je Vlada učinila do sada, međutim, neizvjesno je hoće li se neke od dosadašnjih mjera nastaviti, navodi se u priopćenju HUP-a.

"Poslodavci tako u svrhu osiguravanja likvidnosti žele nastavak mjere o naplati PDV-a po naplaćenoj fakturi, barem do kraja godine, dok se gospodarstvo barem malo ne oporavi. Poslodavcima su potrebni i povoljniji instrumenti kreditiranja i financiranja kako bi preživjeli u narednom razdoblju", poručuju iz HUP-a.

Podsjećaju i kako je Vlada donijela mjere sukladno kojima smo "ostali kod kuće", međutim, nije definirala rad od kuće i regulirala ga kroz zakon. Zakon o radu ostao je identičan kao da se u državi ništa ne događa. Također, između ostalog, neizvjesno je nastavlja li se s digitalizacijom ili se vraćamo na biljege i papirologiju, navode iz udruge poslodavaca.

"Želimo jasno znati pravila igre i na vrijeme planirati svoje poslovanje. Imamo jasnu naznaku pada BDP-a od 9 posto, što je prema nama i optimističan scenarij, te zasigurno ulazimo u recesiju. Jako puno ljudi će nažalost završiti na burzi kada prestanu ove mjere, ukoliko je to sve što će Vlada intervenirati", ističe u priopćenju predsjednica HUP-a Gordana Deranja.

Iz HUP-a navode i da, kada je riječ o ukidanju parafiskalnih nameta, "vide da nema snažnijeg i odlučnijeg rezanja troškovne strane proračuna, nego samo rebalans".

"Pred nama je jedna velika neizvjesnost, potencirana izborima, te jasno želimo znati što nas čeka", poručuju iz HUP-a.

Tagovi: Hrvatska udruga poslodavaca, koronakriza, likvidnost, Gordana Deranja
PROČITAJ I OVO
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
OČEKIVANJA
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
MOSKVA - Očekuje se da će rusko gospodarstvo ove godine rasti brže od svih naprednih gospodarstava, prema Međunarodnom monetarnom fondu.
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PROGNOZE
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PODGORICA - Međunarodni monetarni fond (MMF) u najnovijim je prognozama zadržao procjenu ovogodišnjeg rasta crnogorskog gospodarstva od 3,7 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE